Breaking News

6 Khasiat Tomato Untuk Kesihatansumber gambar dari google

Assalamualaikum

Tomato ialah sejenis sayur jenis buah, yang menjadi makanan kepada manusia di merata dunia. Ia berasal dari Amerika Selatan dan kini penanamannya telah menjadi meluas di semua negeri beriklim tropika.

Khasiat Tomato Untuk Kesihatan
Penggunaan tomato dan produk berasaskan tomato telah dikaitkan dengan banyak faedah mengenai penyakit jantung, pencegahan kanser dan kesihatan kulit.

1. Kesihatan jantung
Penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian dunia. Satu kajian di kalangan lelaki pertengahan menunjukkan bahawa paras darah rendah lycopene dan beta-carotene dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok.
Peningkatan bukti daripada ujian klinikal menunjukkan bahawa suplemen lycopene berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL. Malah, terdapat juga satu ujian klinikal produk tomato juga menunjukkan manfaat terhadap keradangan dan penanda tekanan oksidatif. Ia juga menunjukkan kesan perlindungan pada lapisan dalaman salur darah kita dan boleh mengurangkan risiko pembekuan darah.

Baca juga : Khasiat Kunyit

2. Pencegahan Kanser
Kanser adalah istilah umum untuk pertumbuhan sel-sel yang tidak terkawal yang tidak terkawal yang merebak di luar kebiasaan dan sering menyerang bahagian lain badan. Kajian-kajian pemantauan telah menemui hubungan antara tomato, produk tomato dengan beberapa kes kanser prostat, paru-paru dan perut.

Kandungan lycopene yang tinggi dipercayai merupakan sebab utama untuk kesan perlindungan ini, tetapi ujian klinikal ke atas manusia diperlukan untuk mengesahkan fakta ini.
Terdapat satu kajian lain yang dijalankan dalam kalangan wanita menunjukkan bahawa kepekatan karotenoid yang tinggi yang kaya dalam tomato, boleh melindungi daripada perkembangan kanser payudara.

3. Tekanan darah
Mengekalkan pengambilan natrium yang rendah membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat. Walau bagaimanapun, peningkatan pengambilan kalium mungkin sama pentingnya disebabkan oleh kesan pelebaran pada arteri.
Menurut Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional (NHANES), kurang daripada 2% orang dewasa di Amerika Syarikat memenuhi pengambilan kalium harian yang disarankan iaitu sebanyak 4700mg. Pengambilan kalium yang tinggi dan natrium yang rendah juga dikaitkan dengan risiko penurunan julah kematian sebanyak 20%.

4. Diabetes
Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit diabetes jenis 1 yang menggunakan diet berserat tinggi mempunyai tahap glukosa darah yang lebih rendah, manakala pesakit diabetes jenis 2 mungkin meningkatkan kadar gula darah, lipid dan insulin. Satu cawan tomato ceri menyediakan kira-kira 2gram serat.
Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan memakan sekitar 25 g serat setiap hari untuk wanita dan dianggarkan 38 g sehari untuk lelaki untuk mengawal penyakit diabetes.

5. Kesihatan mata
Tomato adalah sumber yang kaya dengan lycopene, lutein, dan beta-karoten. Ini adalah antioksidan kuat yang bermanfaat untuk melindungi mata terhadap kerosakan yang disebabkan oleh cahaya, perkembangan katarak, dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD).
Kajian Penyakit Mata Berkaitan Umur (AREDS) mendapati bahawa orang yang mengandung asid tinggi karotenoid lutein dan zeaxanthin, kedua-duanya hadir dalam tomato, mempunyai pengurangan sebanyak 35% dalam risiko AMD neovaskular.

6. Kesihatan Kulit
Tomato dianggap sangat bagus untuk kesihatan kulit. Makanan berasaskan tomato yang kaya dengan lycopene dan sebatian tumbuhan lain boleh melindungi kulit daripada serapan sinar matahari. Menurut hasil satu kajian, 40% kesan sunburn berkurang apabila memakan 40 gram pes tomato (mengandungi 16mg lycopene) berbanding dengan minyak zaitun, setiap hari selama 10 minggu.
 
Tomato sememangnya kaya dengan nutrisi yang baik untuk kesihatan dan kecantikan. Anda boleh nikmati tomato secara segar ataupun melalui produk tomato yang telah diproses. Namun, sekiranya anda ingin memakan tomato segar, pastikan penyimpanan tomato segar pada suhu bilik dan elakkan penyejukan, kerana ini menyebabkan tomato kehilangan rasa mereka.

5 comments:

 1. Sayur yang banyak manfaatnya.
  Boleh dicampurkan dalam pelbagai masakan.

  ReplyDelete
 2. thanks sharing info ni sbb da lama x mkn tomato

  ReplyDelete
 3. Tomato ni memang takleh deny dah bagus dia. Saya ada baca juga kalau kita makan sehari sebijik fresh2 memang skin elok sungguh 👍🏻 Nice sharing✨

  ReplyDelete
 4. Salah satu buah yang wajib ada kat rumah. Suka letak tomato dalam masakan tapi nak makan camtu je memang tak boleh..masam..

  ReplyDelete