Resepi Agar-Agar Sirap
Sumber Gambar pakcik Google
Assalamualaikum..
Sedar tak sedar, hari ini dah masuk hari ke 5 kita berpuasa. Sungguh cepat masa berlalu. Mesti banyak dah resepi yang korang kongsikan. Cik Nor pun ada juga resepi yang nak dikongsi. Walaupun nampak mudah tapi kalau ada penyakit malas tak menjadi jugak kan? haha
Agar-Agar Sirap
Jom kita lihat apa bahan-bahannya :
1 paket agar-agar sebuk/ yang macam tali tu..hehe
7 gelas air (bergantung kepada jenis agar-agar yang kita gunaa. Cik Nor biasa guna serbuk agar-agar dari negara Thai. Kalau guna serbuk agar-agar yang biasa 5 gelas pun dah cukup takut dia lembik nanti)
Daun pandan
Sirap ros
Gula (ikut tahap kemanisan yang korang inginkan)
Secubit garam.
Cara-cara membuatnya :
1. Air dan serbuk agar-agar dimasak sehingga sebati dan tiada ketul-ketul.
2. Masukan daun pandan, gula, sirap ros dan secubit garam.
3. Biarkan sehingga mendidih. Tutup api dan tuang adunan tadi ke dalam loyang atau bekas yang korang ingini.
4. Sejukkan seketika dan masuk kan ke dalam peti sejuk.
5. Hidang ketiga berbuka. Memang layan..hihi
ni orang dulu2 panggil lengkong kan hehe. kalau dapat time sejuk2 tu laju jer masuk perut kan.
ReplyDeleteni orang dulu2 panggil lengkong kan hehe. kalau dapat time sejuk2 tu laju jer masuk perut kan.
ReplyDeletesenang je rupanya
ReplyDeletetime bulan pose femes...hehe
ReplyDeleteAgar-agar mok suka hahaha tapi ekin kurang nanti nak kena buat gak ni
ReplyDeletesmlm tertengok kt ig 1 resepi baru agar2 merah ni racik halus2 n msk kn ke dlm air bandung. tambahkan ais krim vanila, cendol (hijau) dan biji selasih dan x lupa ais...perghhhh
ReplyDeleteSedap makan agar-agar sejuk macam ni. Lega tekak..
ReplyDeleteBuat agar-agar untuk berbuka pun best juga..
ReplyDeleteresepi klasik ni.. canggih mana pun agar2 yang merah ni jugak laju dimakan. lagi2 kaloo sejuk ^^
ReplyDelete