Breaking News

Resepi Kuih Bom

Sumber gambar dari google
 
 
Resepi Kuih Bom Inti Kacang Hijau

Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut (kalau ramai nak makan boleh buat lebih)
2 sudu besar tepung gandum (ikut sukatan tepung pulut yang kita guna, tak boleh letak lebih takut keras)
Sedikit garam
3/4 -1 cawan air (boleh agak-agak semasa mengadun)
Bijan secukupnya - untuk salut 

Cara membuat doh:
 
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. Bancuh dengan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Jika terlembik, boleh tambah sedikit tepung beras pulut sehingga ianya tidak melekat pada tangan.

Inti Kacang Hijau:
250gm kacang hijau - rendam
1/2 cawan gula merah/gula melaka
1 cawan gula pasir (ikut kemanisan yang kita mahu)
3 sudu besar tepung pulut

Cara membuat Inti:
 
Masak kacang hijau bersama air secukupnya hingga kembang, biarkan sehingga airnya hampir kering. Masukkan  gula melaka dan gula kacau rata dan biarkan hingga kering (lebih kurang macam nak buat bubur kacang hijau tapi yang ni tak masukkan santan). Sesuaikan kemanisan, jika suka lebih manis boleh tambah gula. Jangan lupa masukkan tepung pulut supaya inti tidak terlerai. Bila sudah sejuk bolehlah dibentuk bulat-bulat untuk memudahkan kerja membalut doh bersama inti.
 
Cara membuat kuih bom:
 
Sapu sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan, leperkan dan masukkan inti kacang hijau yang telah di kepal bulat bulat tadi. Cantumkan bahagian leper tadi hujung ke hujung. Bulatkannya dengan kemas. 

Terus digolek golek ke dalam bekas bijan hingga seluruh kuih diselaputi bijan. Akhir sekali tekan-tekan perlahan-lahan dengan tangan agar bijan yang tidak melekat lebih kuat.. 

Goreng kuih bom dalam minyak terendam dengan api sederhana pada 5 minit permulaan. Kemudian baru besarkan api sambil kacau digolek golek dalam kuali sehingga agak kekuningan. Jangan goreng terlalu lama, takut nanti meletup.
Boleh simpan di dalam freezer jika ada baki kuih bom (jangan simpan terlalu lama takut dohnya menjadi masam).

18 comments:

  1. Perghhh memang kebabommm kuihnya bom nyaa..
    Sekarang memang agak susah nak cari kuih bom gini...ada pulak jual kemainlah liat beno huhuhy

    ReplyDelete
  2. nieyl suka inti kelapa tu cik nor...

    ReplyDelete
  3. kuih feveret ni, tapi tak pernah buat..beli je..hihi

    ReplyDelete
  4. pernah buat sekali mujur jadi lama doh x buat hahaha

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaa cik norrr...kita tak pernah makan yang inti kacang ijau!

    ReplyDelete
  6. Sedapnya buat kudapan minum petang..

    ReplyDelete
  7. Mrs. A suka kuih ni tapi mestilah inti kelapa inti lain-lain tak suka sangat.
    Tapi tak panggil kuih bom panggil kuih bijan.

    ReplyDelete
  8. sy baru tahu belah pantai timur inti kuih ni kacang hijau / merah. kalau belah pantai barat inti kelapa

    ReplyDelete
  9. Cik Nor, Diah pon dah buat kuih ni..suke..tapi xletak kelapa sebab xde aritu..

    ReplyDelete
  10. yang ni feveret ni..
    inti kacang
    kalau inti kelapa tak suka..huhu

    ReplyDelete
  11. Baru buat kuih bom hari tu.

    ReplyDelete
  12. Antara favorite kuih melayu yang ana suka. Boleh makan 5 biji sekali jalan. Hehe.

    ReplyDelete
  13. Oh..nama dia kuih bom inti kacang hijau, yang selalu makan panggil kuih bom tu inti isi ikan dengan takde bijan..

    ReplyDelete
  14. Semalam bru beli kuuh bom cik nor... tp inti dia kacang merah. Sedap.... banyak versi kan ada inti kelapa jugak

    ReplyDelete
  15. Sedap kuih bom, kalau nak makan mmg beli sbb kita tak pandai buat kuih.. hehe

    ReplyDelete
  16. Mcm x susah.. beh Cuba la nanti

    ReplyDelete
  17. saya panggil kuih ni, kuih onde-onde
    Dulu tok duk jual kuih ni, jadi hari-hari dapat makan

    ReplyDelete
  18. kitee suka sebab suka bijan. tapi inti kacang ijo tak suka.
    suka kelapa n kacang merah ja.. hahaha dasar memilih !!

    ReplyDelete