Kuih Sagu - Resepi
Assalamualaikum
Hari nie macam lewat jer cik nor updates blog.Memang lewat pon.haha.Nak buat macam mana asyik dok cari broken link punya pasal.Makin banyak buang makin banyak pulak yang timbul.Last2 sekali tinggal dulu lah.Ada masa free cari lagi.Bagus tak idea cik nor....hehe
Oklah...hari nie cik nor nak share resepi kuih sagu dengan korang semua.Resepi nie mak cik nor yang bagi tau.Bukan cik nor yang bagi.Cik nor pandai makan jer.haha
Selamat mencuba.
Hari nie macam lewat jer cik nor updates blog.Memang lewat pon.haha.Nak buat macam mana asyik dok cari broken link punya pasal.Makin banyak buang makin banyak pulak yang timbul.Last2 sekali tinggal dulu lah.Ada masa free cari lagi.Bagus tak idea cik nor....hehe
Oklah...hari nie cik nor nak share resepi kuih sagu dengan korang semua.Resepi nie mak cik nor yang bagi tau.Bukan cik nor yang bagi.Cik nor pandai makan jer.haha
Kuih Sagu
Bahan-bahan :
1/2kg sagu halus
4 gelas air
1 1/2 cawan gula
2 helai daun pandai
Perisa ros, pandan or ikut suka koranglah nak letak warna apa pun..:)
Garam secukup rasa
Kelapa parut
Cara-cara:
1. Gula dimasak bersama 4 gelas air tadi.Masukkan perisa dan daun pandan sekali.Biarkan sehingga gula hancur dan ia mendidih.
2. Masukan sagu kedalam besar yang agak besar.Ini untuk memudahkan kita mengaul sagu bersama air gula yang kita masak tadi.
3. Bila air gula sudah mendidih masukan ke bekas yang berisi sagu dan gaul sampai sagu dan air gula tersebut sebati.Sambil-sambil tu jangan lupa panaskan periuk pengukus.
4. Bila sudah sebati masuk kan adunan tersebut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.Untuk mengenalpasti ia sudah masak ataupun tidak pastikan warnanya bertukar menjadi warna terang dan warna putih biji sagu telah tiada.
5.Bila sudah masak, sejuk kan dan potong mengikut citarasa anda.Gaulkan dia bersama kelapa parut yang sudah dicampur dengan sedikit garam.
sedap kuih sagu ni. balik kg hari tu mama ada buat. sagu hijau, merah. hehee. best!!!
ReplyDeletemmg sedap nina..klu beli Rm2.00 kat kedai mmg tak cukup lah..dah thu resepi blhlah buat sendiri..:)
DeleteAKK SUKA ANAK TAK SUKA...SO MALAS NAK BUAT..HHEEE
ReplyDeletealamak..sshlah mcm tu..beli lah jawabnya..:)
Deletemy fav kuih..yummy...^^
ReplyDeleteowh..ye ker?hehe
DeleteOkey nnti farah cuba na.. ;)
ReplyDeletejangan lupa cuba yer farah..:)
DeleteSedap kalau pandai buat. Pejal-pejal gitu.
ReplyDeletehelmi tak nak cuba buat ker?hehe
DeleteNyam3..sedap kuih ni...dlu masa blaja...hosmet pernah buat..tapi x tengok plak..nampak senang..leh cuba nih
ReplyDeletehah..skarang cik nor dah bagi resepi blh lah cuba...hehe
Deleteni kuih feberet gua ni
ReplyDeleteowh..baru ku tahu..:)
DeleteOne of my kegemaran nih! ;)
ReplyDeleteowh..i know now..hihik
DeleteBunda suka warna hijau perisa pandan...
ReplyDeleteSelamat bercuti...
owh..warna hijau tak pernah mkn lagi...tp klu yg perisa anggur tu sdap gak..:)
Deletedah lama tak buat n x mkan. slalu buat time bln puasa je..
ReplyDeletenak la sikit ciknor
owh..kalau kat kelantan kami buat sarapan pagi..:)
Deletekna buat yg baru la klu nak bg cik sue..:)
mak saya selalu buat.. :)
ReplyDeleteuntungla..sy klu nak mkn kna buat sndiri..haha
Deletesy gi beli kuih ni di kedai je..nak buat x reti..huhuhuhu
ReplyDeletebaik beli jer klu tak ramai..hehe..blh cuba tu a.kie..cik nor dah bg resepi tu..hihik
DeleteTau kuih ni tapi taktau nama hehe. Nasbi ada gambar ciput tu kalau tak memang taktau hehe
ReplyDeleteeh2..sempat lagi..nasib cik nor ltka gambar..haha..jangan lupa cuba yer nad..:)
Deletemak kita suka buat ni... cucunya pun suka sangat :)
ReplyDeleteKita follow awak dah.. :) #1169
Jom kongsi tips .. :)
Kuih ni sedap!!
ReplyDeletesuka kuih ni...sedap
ReplyDeletesedapnya..tapi M nak buat
ReplyDelete