Breaking News

Kuih Sagu - Resepi

Assalamualaikum

Hari nie macam lewat jer cik nor updates blog.Memang lewat pon.haha.Nak buat macam mana asyik dok cari broken link punya pasal.Makin banyak buang makin banyak pulak yang timbul.Last2 sekali tinggal dulu lah.Ada masa free cari lagi.Bagus tak idea cik nor....hehe

Oklah...hari nie cik nor nak share resepi kuih sagu dengan korang semua.Resepi nie mak cik nor yang bagi tau.Bukan cik nor yang bagi.Cik nor pandai makan jer.haha

Kuih Sagu

Bahan-bahan :
1/2kg sagu halus
4 gelas air
1 1/2 cawan gula
2 helai daun pandai
Perisa ros, pandan or ikut suka koranglah nak letak warna apa pun..:)
Garam secukup rasa
Kelapa parut

Cara-cara:
1. Gula dimasak bersama 4 gelas air tadi.Masukkan perisa dan daun pandan sekali.Biarkan sehingga gula hancur dan ia mendidih.
2. Masukan sagu kedalam besar yang agak besar.Ini untuk memudahkan kita mengaul sagu bersama air gula yang kita masak tadi.
3. Bila air gula sudah mendidih masukan ke bekas yang berisi sagu dan gaul sampai sagu dan air gula tersebut sebati.Sambil-sambil tu jangan lupa panaskan periuk pengukus.
4. Bila sudah sebati masuk kan adunan tersebut ke dalam loyang dan kukus sehingga masak.Untuk mengenalpasti  ia sudah masak ataupun tidak pastikan warnanya bertukar menjadi warna terang dan warna putih biji sagu telah tiada.
5.Bila sudah masak, sejuk kan dan potong mengikut citarasa anda.Gaulkan dia bersama kelapa parut yang sudah dicampur dengan sedikit garam.

Selamat mencuba.

46 comments:

  1. sedap kuih sagu ni. balik kg hari tu mama ada buat. sagu hijau, merah. hehee. best!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap nina..klu beli Rm2.00 kat kedai mmg tak cukup lah..dah thu resepi blhlah buat sendiri..:)

      Delete
  2. AKK SUKA ANAK TAK SUKA...SO MALAS NAK BUAT..HHEEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..sshlah mcm tu..beli lah jawabnya..:)

      Delete
  3. wahh sedap kuih ni Cik Nor.. hubby atie suka ni..
    TQ sharing resepi ..:)

    ReplyDelete
  4. Mak suka makan kuih sagu ni sebab lembut2 gitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ngn mak cik nor pun..tu yg dia blajar buat..:)

      Delete
  5. sedap la kuih sagu ni..yumida pun ske makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..tak sangka kuih sagu nie ramai peminatnya..:)

      Delete
  6. Biasa dgr tapi tak pernah mkn..ada lebih boleh hantar x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. trylah makan mana thu brknan dhati..hehe...alamak dah habis la..:)

      Delete
  7. Sedap kalau pandai buat. Pejal-pejal gitu.

    ReplyDelete
  8. Nyam3..sedap kuih ni...dlu masa blaja...hosmet pernah buat..tapi x tengok plak..nampak senang..leh cuba nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..skarang cik nor dah bagi resepi blh lah cuba...hehe

      Delete
  9. Bunda suka warna hijau perisa pandan...
    Selamat bercuti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..warna hijau tak pernah mkn lagi...tp klu yg perisa anggur tu sdap gak..:)

      Delete
  10. dah lama tak buat n x mkan. slalu buat time bln puasa je..
    nak la sikit ciknor

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..kalau kat kelantan kami buat sarapan pagi..:)
      kna buat yg baru la klu nak bg cik sue..:)

      Delete
  11. nak rasa yg ciknor buat lah.. boleh? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh jer..tapi kna datang kelantan la..:)

      Delete
  12. Replies
    1. untungla..sy klu nak mkn kna buat sndiri..haha

      Delete
  13. sy gi beli kuih ni di kedai je..nak buat x reti..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik beli jer klu tak ramai..hehe..blh cuba tu a.kie..cik nor dah bg resepi tu..hihik

      Delete
  14. Tau kuih ni tapi taktau nama hehe. Nasbi ada gambar ciput tu kalau tak memang taktau hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh2..sempat lagi..nasib cik nor ltka gambar..haha..jangan lupa cuba yer nad..:)

      Delete
  15. wah.. sedapnya.. ada masa boleh aiza cuba nanti..

    ReplyDelete
  16. ni sedap ni, mama suka kuih ni kak,...

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..ramai gak peminat kuih sagu nie rupanya..:)

      Delete
  17. mak kita suka buat ni... cucunya pun suka sangat :)
    Kita follow awak dah.. :) #1169
    Jom kongsi tips .. :)

    ReplyDelete