Resepi Sambal Limau Kasturi
Sumber gambar pakcik google
Assalamualaikum..
Dalam entry sebelum ni Cik Nor janji nak bagi resepi Sambal Limau Kasturi. Hari terlebih rajin pulak maka terciptalah resepinya.
Resepi Sambal Limau Kasturi
Bahan-bahannya :
Cili padi (ikut banyak mana korang nak buat)
Cili merah
Bawang besar holland (dibakar sehingga masak) -ikut banyak mana cili
Bawang putih (dibakar sehingga masak) - ikut banyak mana cili
Limau kasturi (diambil airnya)
Gula, garam dan perisa secukup rasa
Cara-caranya :
1. Satukan semua bahan-bahan diatas dan biarkan selama beberapa jam supaya semuanya sekata sebelum di blend atau ditumbuk.
2. Setelah semuanya sekata bolehlah diblend atau ditunbuk.
3. Cuba rasa, cukup masin dan manis. Jika semuanya rasa bolehlah dihidangkan.
4. Untuk sambal tahan lebih lama jangan masukan sekali kulit asam limau kasturi.
Sambal Limau Kasturi ini sesuai dihidangkan dengan nasi putih, gulai daging bersama kentang dan acar timun kelantan. Tambah pulak ikan ada ikan kering. 3 kali tambah pun tak sedar weh..hihi
wowww.. sedap ni :)
ReplyDeleteaduh..kecur kak nor oii tengok sambal ni ha
ReplyDeletewahhh, sedapnyaaa..")
ReplyDeletesedapnya.. boleh cubalah nanti
ReplyDeleteabe kie gak kalu make sambal meme ttitik peluh sokmo!
ReplyDeletefuhh lama sangat dah bercuti sambal ni ..
ReplyDeletemenggelupo ni tengok ni ya ampun...
ReplyDeletesince tak letak belacan leh cuba untuk suami sbb dia resdung allergik truk kalo belacan
Sedapnya ciknor..nak buat la
ReplyDeleteni dengan ikan bakor keee ayam panggang ke trangkat ni CikNor..
ReplyDeleteikan masin mn? ikan masin? lapo dah ni!
ReplyDelete