Resepi Acar Timun Kelantan
sumber gambar pakcik google
Assalamualaikum..
Dalam entry sebelum ni Cik Nor janji nak kongsi resepi acar timun Kelantan. Alah..mudah jer..sambil tonton tv pun boleh siap acar ni.
Bahan-bahan :
1. Timun ( ikut banyak mana korang nak buat)
2. Lobak merah (untuk hiasan)
3. Nenas (Ikut suka, lagi banyak lagi sedap)
4. Cili merah
5. Bawang merah
6. Bawang besar holland
7. Cuka makan
8. Garam & gula secukup rasa
Cara-caranya :
1. Potong timun ikut citarasa korang. Rendam kan dengan air garam sekejap Supaya dia layu dan ranggup.
2. Masukkan cuka makan, gula dan garam. Kemudian gaul sebati.
3. Setelah sebati masukkan bawang merah dan bawang besar yang telah dimayang. Masukkan juga cili merah yang telah dipotong mengikut citarasa korang. Kalau nak pedas boleh juga masukkan cili padi.
4. Akhir sekali masukan timun, lobak merah yang telah dipotong halus dan nenas yang potong mengikut citarasa korang. Gaul dengan sekata semuanya. Cuba rasa masam, masin dan manis, jika sudah memenuhi tekak korang bolehlah dihidangkan.
Mudah jer kan. Tak sampai 10 minit dah siap buat acar ni. Hehe. Semoga ianya bermanfaat untuk korang semua. Selamat mencuba.
Sedapnya. Thanks for sharing this :)
ReplyDeleteIka datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2018/06/book-haul-jun.html
singgah sini, cik nor, mudah acar kelate ni .. tak susah,, hii makan dengan gulai lagi lah sedap
ReplyDeletesenang sangat!
ReplyDeleteLama tak buat.. sedapnya
ReplyDeletesedap, then makan dengan nasi minyak ke nasi tomato dan ayam sambal. memang umphh
ReplyDeleteuii sedappp ratoh gitu jah!
ReplyDeletesy kalu mkn asingkn bwg dulu pastu br syok membawang hahahaha
ReplyDeletekalau balik kelantan mesti ma akan buat acar ni..
ReplyDeleteaida amik ekk resepi ni, cik nor.
ReplyDeletesuka. tapi kekadang tu bila nak mencari, tak terjumpa nama nyer :)