Breaking News

Pankek Yogurt

Sponser Post Opportunity : Nestle Natural Set Yogurt Recipe Challenge



Pankek Yogurt

Bahan-bahan :

1 cawan tepung
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabonat
2 sudu besar gula
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
2 sudu besar marjerin yang dicairkan


Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan soda bikabonat.
2. Satukan yogurt, susu, telur dan gula pukul hingga sebati. Masukan tepung yang diayak dan gaul sehingga sebati. Kemudian masukan marjerin yang dicairkan, whisk hingga rata dan tidak berketul.Biarkan sekejap selama 20 minit.
3. Panaskan non-stick pan, masukan 2 senduk kecil adunan tadi dan bakar dengan api kecil (tanpa minyak) dan jangan lupa tutup kuali tadi.
4. Setelah bahagian bawahnya agak masak, terbalikan kesebelah dan biarkan beberapa saat. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama mentega atau madu.

61 comments:

  1. naper ada bnayak resepi pasal yogurt je skang ni...gua tak minat yogurt..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...xterima email dari nuffnang erk?klu terima mesti thu punya..haha

      Delete
  2. apa ni kak? Pagi2 post gambar cerita ni.. Laparrrr.. T.T

    ReplyDelete
  3. lapa sy bace post akak pagi2 ni hukkk

    ReplyDelete
  4. penkek yogurt? nampak sedappp. saya paling suka penkek >< tengok gambar tu pun dh meleleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..cubalah..mana thu berkenan dhati..:)

      Delete
  5. kakk..sye penah cube buat,,,tapi x jadi... T_T..hahahaha....last2 tuka buat puding jer...ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihik yer?cuba olah skit resepi tu ...mana thu jadi...puding pn best jgk..:)

      Delete
  6. Replies
    1. hihik...saja2 mencuba..taraa..hasilnya blh la..:)

      Delete
  7. Replies
    1. yup..mtk2 cik nor terpilih dalam 50 org tu..aamiin..:)

      Delete
  8. sedapppnya Cik Nor...kena cuba buat sndiri ni...:)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap nie cik nor
    Jemput Join Mini GA saya...
    http://www.kisahsidairy.com/2013/11/mini-ga-like-saya-dalam-contest-3b_18.html

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...cik nor,

    sedap nyer pan kek tu... lapar rasa nyer..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..mselim..

      jemputlah mkn mslim..hihik

      Delete
  11. macam sedap je...
    yogurt sedap wooo!
    bagus untuk kesihatan jugak!
    ╔════════════════════════╗

    ║ My Blog ► http://abgdude.com/blog

    ╚════════════════════════╝

    ReplyDelete
  12. boleh ler saya try kalau rajin nanti...ahakss....yummy....

    ReplyDelete
  13. nampak sedap la cik nor...asyik kecur je air liur ni nengok makanan

    ReplyDelete
  14. Kalau berbekfes dengan ni sure mcm bekfes kat mc Donald cik Nor hehe

    ReplyDelete
  15. pankek yogurt...akak tak penah makan.mcm sedap la

    ReplyDelete
  16. kaksura sekeluarga memang suka makan pankek ni..tp tak pernah cuba pankek yogurt ni..nanti nak cuba la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..terima kasih kak..jgn lupa cuba yer..:)

      Delete
  17. salam cik nor.. =)

    dap nye..da lame yaya nak try buat pankek ni tp kt uma xde non stick pan tuu..
    huuuu..tpksala pendam je hasrat nak mcuba buat..

    *nanti ade rezki lebh baru nak beli..heee*

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..cik yaya..:)

      alah guna kuali biasa pon blh lah cik yaya.cuma cik yaya sapi minyak skit..:)

      *InsyaAllah..aamiin

      Delete
  18. sbb dah ada kat office, kena panggil mcd delivery la...nak pancake woooo~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wohoo...mcd delivery tu...akak nak skit sally..:)

      Delete
  19. Saya rajin jugak buat pankek ni. Biasa bancuh tepung gandum, taruk garam sikit pastu taruk nipis atas kuali. Pastu cicah dengan sardin.

    Eh, kejap.

    Lempeng dengan pankek tu sama kan? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihik..lempeng lain la..pankek mcm tebal skit n manis...:)

      Delete
  20. semoga cik nor berjaya menjadi antara 50 yang terpilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..terima kasih.,...InsyaAllah...aamiin..:)

      Delete
  21. boleh cuba lah nanti yer cik nor. tq for the recipe :)

    ReplyDelete
  22. mcm yummy je.. cik nor, poskan kt sy satu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihik...blom sempat sampai ke tangan aisya..posmen dah rembat dlu..:)

      Delete
  23. sedapnya.chefsu tak pernah pon buat pankek ni.huhu
    thanks share resepi

    semalam ada buat puding karamel tapi tak suka la sbb masih ada bau telur..
    tu pon dah kurangkan telur.. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 .sue..trylah mana thu kot berkenan dihati..:)

      cik nor suka lbh tlur..sdap..:)

      Delete