Breaking News

TOURISM SELANGOR ANJUR KONVENSYEN GLOBAL BAGI MENETAPKAN SEMULA INDUSTRI PELANCONGAN

Tourism Selangor Umum Persidangan Hibrid 2-hari Sebagai Medan Perkongsian Pengalaman yang Memberi Impak terhadap Penetapan Semula Industri Pelancongan!

Tourism Selangor Global Convention 2021 (TSGC 2021) akan bertindak sebagai pemangkin ke arah mendorong perubahan ketara bagi memastikan kejayaan penetapan semula industri pelancongan untuk tahun 2022. Tourism Selangor, milikan penuhMenteri Besar Selangor Pemerbadanan (MBI Selangor) akan julung kalinya menganjurkan Konvensyen bertaraf global ini pada 10 dan 11 Disember ini bertempat di hotel New World Petaling Jaya.

Y.A.B. Dato' Seri Amirudin Shari, Dato' Menteri Besar Selangor dalam sebuah kenyataan berkata, “Kebanyakan penduduk telah pun menerima dos penuhvaksinasi dan mengikut kadar semasa, kita sudah hampir membina imuniti kelompok di Malaysia. “Dengan pelancongan antarabangsa dijangka pulih bermula 2022, para pelabur akan melihat pada prospek pembukaan semula hotel, mercu tanda dan kawasan terkemuka lain”.


 

“Pelancongan telah menyumbang sebanyak 13.3% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2019,menjadikanianya salah satu industri terbesar di Malaysia”, kata Y.B. Tuan Hee Loy Sian, EXCO Pelancongan dan  Alam Sekitar Negeri Selangor. “Walaubagaimanapun, pandemik Covid-19 telah menjejaskan industri dan menyebabkan jumlah sumbangan menurun sehingga hanya 5.5% pada tahun 2020”.


TSGC 2021 akan menampilkan barisan ahli perniagaan ternama dan individu-individu berpengaruh untuk berkongsi pendapat mereka tentang masa depan industri pelancongan. Antara individu tersebut termasuklah Che' Puan Juliana Evans - Pelakon, Selebriti, dan Duta Kempen Pusing Selangor Dulu” Tourism Selangor, Jazeman Jaafar-Pemandu Lumba Antarabangsa Malaysia, dan Chef Zam - Chef Selebriti Malaysia. Personaliti utama dari Perbadanan Ekonomi Digit al Malaysia(MDEC),Perbadanan Teknologi Maklumat &Ekonomi Digital Selangor (SIDEC),dan Shopee Pay akan turut hadir pada hari Acara.


Topik-topik yang akan dibincangkan termasuk 'Pelancongan Digital 4.0 dan E-Dagang’, 'Inovasi dan Kepelbagaian dalam Kelangsungan Perniagaan Pelancongan Semasa Pandemik', 'Pengaruh untuk Destinas iPelancongan', 'Pelancongan Sukan', 'Pelancongan Kreatif dan Industri Filem',serta 'Dialog Pelancongan Tahap C'.

 

'Pusing Selangor Dulu Travel Fair' akan berlangsung sebelum TSGC 2021 daripada 3 sehingga 5 Disember dari 10 pagi hingga 10 malam di Concourse Square, Paradigm Mall. Ruang pameran dibuka untuk kunjungan para pengunjung yang telah divaksin sepenuhnya. Acara ini akan menawarkan pakej pelancongan eksklusif serta pameran oleh MAS Golden Holidays, Jump Street Asia, Sky Mirror Travel & Tours, Sunway Lagoon, dan Sky trex Adventure, Sg Chongkak.

 

Lau Yin May, Ketua Pemasaran Kumpulan dan Pegawai Pengalaman Pelanggan, Malaysia Airlines Berhad dalam sebuah kenyataan berkata, “Sektor pelancongan domestik adalah pemangkin kepada pemulihan sektor ekonomi Negara, dalam kita beralih ke fasa endemik. Justeru, sebagai Rakan Syarikat Penerbangan Rasmi, Malaysia Airlines, bersama-sama Firefly, Mh holiday dan Journify komited untuk berganding-bahu dalam memainkan peranan yang signifikan dalam membangunkan semula sektor pelancongan Negeri Selangor, dan keseluruhan industri dengan menawarkan pelbagai tawaran menarik kepada para pelancong untuk menerokai tempat-tempat pelancongan terkemuka di Negeri Selangor. Keselamatan para penumpang kami adalah terjamin dengan pematuhan garis panduan dan protokol kebersihan yang amat dititik-beratkan semasa mereka“Fly Malaysia” bagi merakam memori indah”.

 

Menyusuli Konvensyen ini, pelbagai pocket events akan dilangsungkan termasuk Malaysia Tourism Council Gold Awards 2021 pada 9 Disember ini, di mana pihak Tourism Selangor merupakan Rakan Strategik bagi Acara ini. Sementaraitu, permohonan bagi Geran Bantuan Kewangan di  bawah Pelan PemulihanPelancongan Negeri Selangor kini dibuka kepada umum sehingga 31 Disember ini. Dengan peruntukan sebanyak RM 1 juta di bawah Pakej Kita Selangor 2.0, inisiatif ini adalah bertujuan untuk memulihkan serta mempromosi industri pelancongan Negeri Selangor, dalam menangani impak pandemik Covid-19.

 

Dalam masa sama, bagi memastikan keselamatan orang ramai, penyertaan untuk TSGC 2021 adalah melalui jemputan sahaja. Walaubagaimanapun, persidangan 2 hari tersebut akan disiarkan secara langsung dari 9 pagi hingga 5 petang untuk tontonan orang ramai di www.tsglobalconvention.com. Pendaftaran adalah PERCUMA. Untuk maklumat lanjut,sila e-mel info.tsgc2021@tourismselangor.my.

 

 

 

HARI 1

 

10 Dis

TOPIK 1: Pelancongan Digital & E-Dagang

Menggunakan teknologi untuk meningkatkan tawaran pelancongan dan menambahbaik pengalaman pelancong, dibawakan oleh:

 Yong Kai Ping, Ketua Pegawai Eksekutif, SIDEC

 Aiza Azreen Ahmad,Ketua Pegawai Perniagaan Digital, MDEC

 Alain Yee, Ketua Shopee Pay, Shopee Malaysia

TOPIK 2: Inovasi & Kepelbagaian dalam Kelangsungan Perniagaan Pelancongan semasa Pandemik

Strategi utama dan penyesuaian kreatif untuk meneruskan operasi,dibawakan oleh:

 Tan Sri Teo Chiang Kok, Presiden, Persatuan Pengurusan Kompleks Malaysia(PPKM)

 Chan Hoi Choy, Ketua Pegawai Eksekutif, Sunway Shopping Malls & Themeparks

 Izham Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan,Malaysia Airlines Berhad

 Dato’ Sri Abdul Daud – Ketua Pegawai Eksekutif, MyCEB

HARI 2

 

11 Dis

TOPIK 3: Pengaruh di Destinasi Pelancongan

Mendapatkan semula keyakinan pengembara masuk melalui pemimpin pendapat utama sebagai penggalak pelancongan, dibawakan oleh:

 Che Puan Juliana Evans, Duta Pelancongan Selangor

 Rhys William, Pengasas, Mat Salleh Cari Makan

 Chef Zam,Chef Selebriti Malaysia

● Mark O'Dea, Pencipta Kandungan & Penghibur

TOPIK 4:Pelancongan Sukan

Merayu kepada av peminat id dan pelancong-pelancong dengan acara sukan dan luar jangkaan yang imaginatif, dibawakan oleh:

 Ahirine Ahirudin,Wartawan Sukan

● Jazeman Jaafar, Pemandu Lumba Antarabangsa Malaysia

● Karen Loh, Pengarah, Iron Girl Malaysia

TOPIK 5: Pelancongan Kreatif & Industri Filem

Menawarkan pendidikan percutian untuk mempelajari pengembara & menarik penonton wayang ke lokasi penggambaran luar trek,dibawakan


 

oleh:

 Noriman Saffian, Pembangunan Perniagaan & Pengurus Jualan Antarabangsa, Animonsta Sdn Bhd

 Puan Sri Tiara Jacquelina, Pemilik & Pencipta,Tiarasa Escapes & Enfiniti Xperiences

TOPIK 6: Dialog Pelancongan Tahap C (Sesi Tertutup) Mengorak langkah, meningkatkan usaha dan menetapkan piawaian pelancongan masa depan

 Uzaidi Udanis, Presiden, Majlis Pelancongan Malaysia (MTC)

  Datuk Wira Dr. Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha, MOTAC

  Dato' Hj Zainuddin Abdul Wahab,Ketua Pengarah, MTPB

  Mohd Daud Mohd Arif,Ketua Pegawai Eksekutif, MHTC

  Izham Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Malaysia Airlines


Baca juga : Pengalaman Program Hos Komuniti

2 comments: