Breaking News

5 LOKASI DI NEGERI SELANGOR YANG MENJADI LATAR UNTUK FILEM LAYAR LEBAR

5 Lokasi Ini Tentunya Mempunyai Daya yang Mempesona Hingga Menarik Perhatian Produksi Filem Dalam dan Luar Negara!

Destinasi di Negeri Selangor begitu indah sehingga sebahagiannya dijadikan sebagai latar serta lokasi penggambaran filem-filem tempatan dan antarabangsa. Pastikan anda meluangkan masa untuk menonton filem-filem hebat yang tersenarai ini yang sesuai ditonton bersendirian atau bersama orang yang tersayang. Pada masa yang sama, bersedialah untuk menikmati keindahan pemandangan Negeri Selangor yang ditampilkan menerusi filem-filem ini. Apa tunggu lagi?Sediakan bertih jagung, dan pastikan anda kekal selamat dirumah!-#ImagineNowExperienceSoon.


1)      Sekinchan [Mukhsin]

Siapa yang tidak kenal dengan pengarah filem Malaysia yang popular, Yasmin Ahmad yang telah mengarah rantaian filem tempatan yang disukai oleh ramai penggemar filemtempatan. Mukhsin adalah filem ketiga dalam trilogi ‘Orkid’, prekuel kepada Sepet dan Gubra.Filem yang menekankan masalah masyarakat tempatan dan pantang larang tanpa sebarang tapisan di layar lebar ini mengisahkan tentang Orked yang dilakonkan oleh Sharifah Aryana, seorang gadis yang jatuh cinta dengan rakan zaman kecilnya, Mukhsin.Kisah itu mengambil tempat di Pekan Sekinchan, Selangor; lokasi yang sempurna untuk menggambarkan kawasan luar bandar dengan suasana yang menenangkan. Beberapa bahagian dalam filem juga memaparkan Orked dan Mukhsin bermain permainan tradisional bersama rakan-rakan mereka di kawasan sawah padi Sekinchan. Filem iniberjaya memenangi anugerah antarabangsa di Festival Filem Antarabangsa Berlin ke-57 dan juga menjadi salah satu daripada empat filem oleh Yasmin Ahmad yang ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Tokyo ke-19.


2)      Pulau Ketam, Selangor [Paint My Love]

Filem Mandarin tempatan yang hebat ini diterbitkan pada tahun 2015. Filem ini mengisahkan sekumpulan rakan dalam membuat pilihan sama ada mahu terus mengejar impian mereka atau tetap hidup dalam realiti. Penggambaran ini telah dibuat di sebuah perkampungan nelayan kecil yang terletak di Sungai Lima, Pulau Ketam, Pelabuhan Klang Selangor. Pulau Ketam pada asalnya menempatkan sekumpulan nelayan yang berasal dari Hainan pada tahun 1870. Melalui filem ini, anda akan dapat merasakan suasana luar bandar ditepi pantai kerana filem ini menunjukkan rumah-rumah kayu diatas tanah lumpur yang surut yang dibina sendiri oleh masyarakat tempatan. Filem ini juga memaparkanproduk ikonik Pulau Ketam iaitu udang kering. Selain daripada mengambil pengajaran melalui filem ini, anda juga boleh menikmati pemandangan indah yang dirakam di sekitar kampung nelayan ini!

3)      Palace of the Golden Horses, Sri Kembangan [Hum Kisise Kum Nahin]

Sekejap, ada filem Bollywood yang telah difilemkan di Negeri Selangor? Ya, betul! Filem aksi Hindi yang terkenal yang berjudul Hum Kisise Kum Nahin, terbitan tahun 2002 yangdibintangi oleh pelakon Bollywood kelas dunia; Amitabh Bachchan, Aishwarya Rai dan ramai lagi ini telah dirakamkan di Palace of the Golden Horses. Ianya adalah hotel yang berkonsepkan istana mewah yang terletak di Sri Kembangan, Selangor.Terdapat banyak struktur kuda berbagai saiz disekitar hotel ini yang berdiri gah. Filem ini turut menayangkan beberapa pemandangan dari tempat-tempat tempatan dan beberapa adegan juga telah dirakam belatar-belakangkan Tasik Mines Resort dan Sunway Lagoon. Semasa menonton, anda boleh menari diiringi runut bunyi daripada filem ini sambil membayangkan diri anda berada ditempat yang indah disekitar Sri Kembangan!


4)      Pulau Indah, Klang [Puteri Gunung Ledang]

Filem adaptasi legenda tempatan, Puteri Gunung Ledang yang dikeluarkan pada tahun 2004 telah dirakamkan di Pulau Indah, Pelabuhan Klang. Kisah ini mengisahkan kisah cinta antara seorang puteri yang dilakonkan oleh Puan Sri Tiara Jacquelina Eu Effendi, dan pahlawan tempatan, Hang Tuah yang dilakonkan oleh figura terkenal; Datuk M.Nasir, sebelum dia bersetuju untuk mengahwininya. Kawasan perkampungan abad ke-15 yang ditayangkan di dalam filem itu telah dibina di Pulau Indah, Klang. Pulau Indah pada asalnya merupakan kawasan paya bakau dan perkampungan nelayan, tetapi oleh kerana perkembangannya yang pesat, hari ini ia merupakan salah satu pelabuhan yang paling sibuk di Malaysia. Pulau Indah juga terkenal dalam kalangan pemancing tempatans ebagai lokasi memancing yang popular. Oleh itu, semasa anda menonton filem fantasi mistik ini, jangan lupa untuk menikmati keindahan Pulau Indah yang dipaparkan dalam filem ini!

 

5)      Hatter’s Castle, Pulau Carey [The Garden of Evening Mists]

Beberapa adegan dalam filem tempatan yang baru diterbitkan pada tahun 2019 ini, The Garden of Evening Mists telah dirakam di Hatter’s Castle, Pulau Carey, Selangor. Kisahini berlatar-belakangkan tahun 1940 di Tanah Melayu dan mengisahkan tentang seorangwanita yang terselamat dari kem peperangan Jepun, namun nasib yang sama tidak menimpa adiknya.Wanita yang ketika itu ingin membina sebuah taman sebagai penghormatan kepada adiknya telah belajar bersama tukang kebun dari Jepun dan bermulalah kisah percintaan mereka. Pulau Carey ditunjukkan dalam filem ini melalui Hatters Castle, iaitu tempat tinggal bagi Magnus Gemmel, salah satu watak dalam filem itu. Hatter's Castle pernah menjadi stesen bukit semasa era penjajahan British yang dibina pada tahun 1920-an tetapi sekarang ia merupakan rumah rehat untuk pekerja Sime Darby Plantation Berhad. Melalui tontonan filem ini anda boleh membayangkan berjalan didalam Hatter’s Castle secaramaya!


Jadi sudahkah anda bersedia untuk ‘menerokai’ tempat-tempat luar biasa di Negeri Selangor melalui filem-filem yang disenaraikan ini? Kami yakin ini adalah pilihan terbaik untuk anda yang merindui aktiviti pelancongan. Tunggu sedikit sahaja lagi, waktunya akan tiba dan tidak lama lagi anda boleh mengemas barang dan pergi sendiri ke tempat-tempat ini yang ditampilkan ini!-#ImagineNowExperienceSoon!

Dimana sahaja anda berada, adalah lebih baik jika anda mempraktikkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara seperti menggunakan pembersih tangan, memakai topeng muka dan mempraktikkan penjarakan sosial. Jangan lupa untuk daftarkan diri anda melalui aplikasi mudah alih "SElangkah:Langkah Masuk Dengan Selamat" setiap kali anda memasuki mana-mana premis diNegeriSelangor.

Layari laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Negeri ini dan pastikan anda mengikuti kemas kini dari pihak Tourism Selangor melalui media sosial rasmi Instagram, Facebook, Twitter, Tik Tok dan saluran YouTube!

Baca juga : Deman Durian

2 comments: