sumber gambar dari google

Resepi Kerabu Maggi  Ala Thai

Assalamualaikum...

Lama benar rasanya Cik Nor tak makan kerabu maggi buatan sendiri. Kalau nak makan pergi order kat kedai jer. Maka untuk merajin kan Cik Nor semula makan Cik Nor tepek la resepinya kat sini. Mana tahu lepas ni terlebih rajin Cik Nor memasak.haha

Bahan-bahanya :

1. 1 paket maggi siam ( yang plastik warna merah ada tulisan siam tu) - dicelur dan ditoskan.
2. 1 biji buah tomato
3. 2 biji cili merah/ kalau nak lagi pedas boleh letak cili padi
4. Segenggam daun ketumbar ( dicincang)
5. 6 ekor udang segar (lagi banyak lagi sedap) - dicelur
6. Lobak merah- disagat dan dicelur
7. Jus limau nipis
8. Bahan perisa dalam maggi, garam dan gula secukup rasa.

Cara memasak :

1. Satukan bahan-bahan perisa dalam maggi, garam, gula dan jus limau nipis. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan tomato, cili merah/cili padi dan daun ketumbar. Kacau biar sekata.
3. Akhir sekali masukkan maggi dan udang yang telah dicelur tadi. Gaulkan sehingga semuanya sekata dan mesra.
4. Siap untuk dinikmati.


Senang jer sebenarnya nak buat tap bila penyakit M ada tu yang jadi susah sangat.haha. Korang yang macam tak ada idea nak masak apa malam-malam boleh la cuba. hehe. Bahan yang digunakan pun cincai jer. Semua ada dalam rumah korang. Antara nak dengan tak nak buat jer. Maggi tu boleh tukar guna maggi biasa. hehe