Breaking News

Resepi Timun Betik Bersantan


Resepi Timun Betik Bersantan
Bahan-bahanya :
Sebiji timun betik sederhana besar
2 ketul gula melaka
Satu kotak santan 
4 sudu besar gula
Sedikit garam
Daun pandan


Cara membuatnya :
1. Kupas kulit timun betik, buang bijinya dan potong mengikut citarasa korang. Ketepikan dahulu atau masukkan ke dalam peti sejuk.
2. Masukkan santan , gula melaka, gula, garam dan daun pandan.
3. Kacau supaya ia tidak berketul dan sehingga semua bahan sebati.
4. Biarkan ia sejuk terlebih dahulu, kemudian barulah di tuang ke dalam bekas timun betik yang telah dipotong tadi.
5. Semasa menghidang bolehlah dimasukan ais kiub untuk rasa lebih umphh.

Psstt: Siapa yang tak kenal timun betik sila google..haha

5 comments:

  1. Wah.. resepi baru ni. Kami tak pernah try masakan gini..

    ReplyDelete
  2. Da 3 bji timun betik ni kat umh. Dulu tktahu mknnya mcm mna.. Rupanya kna mkn bsama santan/susu cair plus gula merah. Baru sedap kn

    ReplyDelete
  3. masa kecik ada la makan timun betik mcm ni. kalau makan mentah x sedap sbb ia tawar.

    ReplyDelete
  4. nanti nak google rabia tak kenal juga

    ReplyDelete