Resepi Siro Tapai Ubi Kayu Kelantan
Sumber gambar dari google
Assalamualaikum..
Hari ni Cik Nor tiba-tiba rajin la pulak nak kongsi resepi simple yang korang boleh siapkan dalam masa 10 minit sahaja. Kalau semua bahan ada kat rumah la.haha. Jom kita apa bahan-bahannya dan cara membuatnya.
Resepi Siro Tapai Ubi Kayu
Bahan-bahannya :
1. 2 bungkus tapai ubi kayu
2. 2 cawan santan pekat
3. 1/2 cawan gula
4. Daun pandan
5. sedikit garam
Boleh cuba juga : Resepi Roti
Cara membuatnya :
1. Masukkan bahan no.2- no.5 dan panaskan dengan apa perlahan sehingga dia larut.
2. Bila sudah larut bahan-bahan tadi bolehlah dimasukan tapi dan biarkan ia mendidih seketika.
3. Boleh la dingkat dihidangkan seperti biasa atau disejukan dahulu sebelum dimakan.
Nampak sedapnya Cik Nor, walaupun tak pernah makan dan pestime dengonya ni...boleh cuba gak ni..
ReplyDeleteooo tak pernah makan ni, kuih muih kelantan unik2 semuanya...
ReplyDeleteTak pernah makan. Selalu makan tapai macm tu je. Sedap ke Cik Nor?
ReplyDeleteFirst time tengok menu ni Kak Nor. Teringin pulak nak mencuba.
ReplyDeletelama nyer tak pakai tapai!!!
ReplyDeleterinduuuuu...
musim pkp ni susah nak dpt semua ni, cik nor :(