KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Tuesday, September 10, 2013

Jom Makan Buah-Buahan Tempatan#02


Assalamualaikum

Maaf bebanyak yer kawan2.Hari nie lambat skit cik nor bersiaran.Al-maklumlah buat2 banyak kerja tadi..haha.Ingat hari nie tak dapat menulis dah sebab bos tetiba jer masuk ofis.Masa dia masuk memang buat2 busy buat kerja.Macam2 lah kerja cik nor buat.Lepas dia sain slip gaji bulan lepas, dia kata dia ada meeting.Fuhh..lega skit cik nor.haha.Ada harapan lah nak menulis kat blog.Kalau dia ada boleh jer nak menulis tapi idea pulak tak mari sebab dia selalu panggil cik nor.Terbantut idea cik nor nak keluar..Iyo lah sangat tu (poyos jer lebih cik nor nie)haha

Cik nor nak cerita apa sebenarnya nie.Dia tepek gambar lain tapi lain pulak yang dia bebelkan.Sengatla cik nor nie..huuhu.Ooo..nak citer pasal buah rambutan tu.Makcik cik nor dari Pasir Putih yang bawa.Rumah dia banyak pokok rambutan.Kebetulan dah masak dia bawak sekali untuk kak long a.k.a mak cik nor la.Nak buat macam mana umah kak long dia tak der pokok buah-buahan.Yang ada kat umah cik nor pokok lima bali, pokok kelapa, pokok pisang untuk ambik daun buat kuih jer buah dia tak pernah nak merasa lah/...haha.Lain pokok tak der kot.Pokok manggis yang entry INI belakang rumah.Tu atas tanah kakak cik nor yang sulung.Korang tanya cik nor tanya apa lagi kat umah?Cik nor tanam rumput dengan lalang jer..haha.Baik tak payah tanya buat sakit hati jer kan?

Sekarang kat kampung cik nor dah musim buah.Sampai tak larat nak makan banyak sangat.untung dok kat kampung.Kalau kat umah kita tak der pokok buah-buahan kita boleh g ambik kat umah jiran (dengan kebenaran la..huhu).Kadang2 kita lalu depan umah dia siap dia panggil nak bagi buah-buahan.Untung kan.Orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa..:)

Oklah..cukup lah setakat ini lain kali cik nor tulis lagi..:)

P/s: tahniah malaysia menang malam tadi (Pesta Bola Merdeka)

48 comments:

  1. farah kalau makan byk buah rambutan nie mesti akan kena sakit tekak.. tapi fav punya pasal tak peduli dah..sakit pun sakit la...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pon farah..tapi dah feberet peduli apa..haha

      Delete
  2. rambutan .. my all time feberet ^_^ makan seguni pon mampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..mmg klu mkn dah tak igt dunia..:)

      Delete
  3. wah rambutan tapi farah lagi suka rambutan kuning...bha ha ha...tapi makan rambutan banyak2 tak elok nanti batuk dan sakit tekak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambutan gading tu farah..tak der la farah..yg nie jer baru jumpa..:)
      btl tu farah..cik nor mkn bla teringin jer..:)

      Delete
  4. Assalammualikum... makan rambutan sedap nyer...

    mselim3

    pls: tahniah jugak buat cik nor sebab malaysia menang, hidup malaysia ... inilah barisan kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam...mmg sdap mselim..hehe


      Negara tanah tumpah darah kita...

      Delete
  5. rambutan sempat mkn ms raye hari tu jer kt kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..yeker?umah cik nor sampai tak sanggup nak makn dah..hehe

      Delete
  6. waa... kt rumah pn byk buah, jemput la dtg,,heehee

    ReplyDelete
  7. sedapnya rambutan tu cik nor.. dah lama tak makan..

    ReplyDelete
  8. tahun nie rambutan rumah mak tak menjadi...tapi boleh tumpang jiran sebelah yang baik hati...dapat rambutan kuning ngan merah...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungkan ada jiran baik..leh tumpang sekaki makan buah rambutan umah dia..best..:)

      Delete
  9. sedap la buah rambutan tu..nyum nyum

    ReplyDelete
  10. mesti dah banyak buah rambutan kat kampung mun tu..kena balik ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure lah..kna balik cepat nnt tak sempat mkn lak..hihik

      Delete
  11. kat sini belom musim lagi lah cik nor....kirim sini juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker cik akak?nnt cik nor kirim dalam mimpi..hihik

      Delete
  12. Bestnya....bawa ke mari...dah isi tabung nuff anda,

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak jauh jauh..kirim dalam maya jer la...hehe...terima kasih..:)

      Delete
  13. rambutan..sy takleh makan byk sgt rambutan ni.. nanti sakit kepala pun seiring dengan jumlah rambutan yg dimakan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..rugi la aisya..hehe..mkn skit dah lah buat hilang rasa terigin jer..:)

      Delete
  14. sedapnya rambutan tu... tapi 2-3 hari ni kat rumah ida berlambak2 lak buah pulasan

    ReplyDelete
  15. wah! musim rambutan ye skrg..punya lah tak tahu...ehhehe
    suka makan buah2 tempatan ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu kat kelantan dah..klu negeri lain cik nor tak thu lah plk..:)
      bestkan buah-buahan tempatan atie..:)

      Delete
  16. haah..skang nie memang bestkan..musim buah..kalau kat ofis..tiap2 hari ada jer org bawak buah..hehe...

    ReplyDelete
  17. mmg musim buah skrg ni kan..siap pakej dgn hujan skali..mmg bestlah =) rambutan xmkan lg stkat ni, kalau manggis dan durian bnyak sgt da msuk dlam perut ni..untung sbnrnya rumah yg ada pokok buah2an ni

    ReplyDelete
  18. rambutan sedap tp xleh mkn byk2 kang batuk pulak

    ReplyDelete
  19. Kurang suka makan rambutan sebab malss nak kopek kulit...

    ReplyDelete
  20. Sedap pula tengok rambutan tu. Nak satulah!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...