Resepi Ikan Cencaru Sumbat Kelapa
Sumber gambar dari google
Assalamualaikum..
Hari ini Cik Nor macam rajin nak kongsi resepi lagi dengan korang. Kalau semalam Cik Nor kongsi resepi Pes Ikan Bakar Homemade, hari ini Cik Nor kongsi resepi Ikan cencaru sumbat kelapa. Resepi ni versi Cik Nor olah sendiri tau. hehe.
Bahan-bahanya :
1. 3 ekor ikan cencaru ( dicuci bersih dan di belah belakang)
2. 1/3 biji kelapa parut
3. Sebuk kunyit
4. Garam
5. 5 biji bawang merah
6. 5 biji cili padi
7. 3 biji cili merah
8. udang kering (optional)
9. Belacan (optional)
10. Air asam jawa
Cara-caranya :
1. Ikan yang sudah bersih tadi dilumur garam dan juga serbuk kunyit. Ke tepikan sementara waktu.
2. Kisar bawang, cili padi, cili merah dan belacan dengan pengisar kering.
3. Kepala parut tu terpulang kepada korang nak blender kering atau nak satukan dengan bahan kisar tadi. Kalau korang rajin, boleh lah dikisar bersama dengan serbuk kunyit dengan air asam jawa,
4. Kalau Cik Nor nak cepat, kelapa parut tu Cik Nor tak kisar cuma gaulkan sekali dengan bahan kisar tu jer. Gaul sehingga sebati dan tambah garam, gula dan penambah perisa.
5. Bakar dalam airfryer dengan suhu 230 dan 30 minit. Untuk lebih sedap terbalikkan dan bakar lagi 10 minit dengan suhu yang rendah sedikit.
Dah siap untuk dihidangkan. Mudah jer kan. Guna jer bahan yang ada dirumah. Selamat mencuba.
Sedap ni. Lama tak buat.
ReplyDeleteSedapnya lah weh...
ReplyDeletesedapnyaaa teringat mak sdara dok tumpat,terer benar wat lauk ni...huhuuu
ReplyDeletenak sikit cik nor hehehe
ReplyDeletekalau wat sendiri. leh sumbat penuh2 kan. sedap. kalau mana yang xsuka kelapa, tak payah letak kelapa.lebihkan bawang cili pun dah sedap sangat kan..
ReplyDeleteSedapnya lama jugak kakya tak jumpa ikan sumbat kelapa ni. Dulu2 mak kakya selalu gak buat. Nampak sedap jer ni ..
ReplyDeleteSedapnya .
ReplyDeleteWah.. bakar dalam air fryer je ye cik nor.. menarik nie..
ReplyDelete