Breaking News

Resepi Bubur Cha Cha

Sumber gambar dari google

Assalamualaikum..

Kalau masa kecik dulu suka sangat makan bubur cha cha yang mak buat. Kalau mak buat tak adalah berwarna warni macam dalam gambar kat atas tu. Warna dia putih dan plain jer. Bahan-bahan semua dia sediakan sendiri. Itulah kelebihan mak kita, bila masak mesi dengan penuh kasih sayang. Kita sekarang semua senang, bahan semua ada jual kat kedai. hehe. Janji ada duit semua dapat.

Jom Cik Nor kongsikan resepi bubur cha cha.

Resepi Bubur Cha Cha

Bahan-bahannya : 

1. Bubur cha cha segera (yang warna warni jual kat pasaraya tu)
2. Gula melaka (ikut kemanisan yang korang nak)
3. Gulac(ikut kemanisan yang korang nak)
4. Daun pandan
5. Santan (bergantung banyak mana bubur cha cha yang korang nak masak)
5. Air ( untuk merebus bubur cha cha supaya lembut)
6. Sagu (kalau nak letak la, kalau tak nak pun ok)
7. Garam (secukup rasa)

Cara-caranya : 

1. Masukkan air, daun pandan dan cha cha ke dalam periuk. Rebus cha cha sehingga lembut.
2. Bila cha cha dah lembut boleh la dimasukkan santan, gula, gula melaka dan garam. Pastikan kacau jangan berhenti.
3. Masukkan sagu dan biarkan sagu lembut. Kacau selalu yer dan jaga api supaya santan tidak pecah minyak.
4. Bila semuanya sudah lembut dan sebati boleh lah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.


10 comments:

  1. Dah lama tak makan, warna-warni macam ni mesti kakak suka..

    ReplyDelete
  2. aihhh... sedapnyo... bila bulih make masakan cik nor ni.... hehe

    ReplyDelete
  3. sedap ni cheq suka.. dulu ingat lain kaler lain rasa hahaha padahal sama je =D

    ReplyDelete
  4. Nak sikit ciknor. Nak try la tak pernah try pun lagi tapi tengok memang selalu la

    ReplyDelete
  5. Sdap bubur ni. Dh lama x makan. Nti nk buat la..

    ReplyDelete
  6. hi..singgah sini...
    jemput baca dan kongsikan hobi anda http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/08/hobi-zaman-kanak-kanak-sehingga-dewasa.html

    ReplyDelete
  7. saya kurang sikit bubur cha cha ni..kalau bubur jagung..feberettt...

    ReplyDelete