Breaking News

17 Khasiat Bayam Brazil



sumber gambar pakcik google


Assalamualaikum..

Cik Nor pun baru pertama kali tahun nama sayuran ni bayam Brazil. Sebelum adik adalah bawak balik benihnya dari Langkawi. Kebetulan dia ada kursus kat sana, ada orang bagi dia. Mak pun tanam la dalam pasu depan rumah. Kemain subur dia membiak dan membesar tapi tak de siapa yang hiraukan. hihi. Sampai lah satu masa bayam ni viral, belum sempat dia membesar pakat kutip buat ulam.

Sebelum ni mak kutip letak atas meja makan suruh buat ulam tapi semua pandang gitu-gitu jer termasuk lah Cik Nor. haha.  Dah alang-alng bercerita pasal bayam Brazil ni, jom kita ketahui apakah khasiat bayam ni yang kita tidak ketahui lagi.

17 khasiat Bayam Brazil :

  1. Melawan kanser
  2. Mengekalkan kesihatan mata
  3. Sumber vitamin K
  4. Menguatkan tulang
  5. Membantu menurunkan berat badan
  6. Meningkatkan sistem imuniti badan
  7. Membantu sistem penghadaman
  8. Mengelakkan daripada sembelit
  9. Membantu melancarkan darah
  10. Mencegah anemia
  11. Mengatasi masalah gusi
  12. Mutrisi yang baik untuk pembesaran
  13. Mengekalkan stamina
  14. Mengekalkan kesihatan mulut
  15. Mengikat kalsium
  16. Mencegah penuaan pramatang
  17. Mengekalkan kesihatan ibu mengandung

15 comments:

  1. Tak pernah makan lagi..nanti nak cari la benihnya...

    ReplyDelete
  2. Sekarang macam viral pulak bayam ni, rata-rata kawan Sis pun ramai menanam dan memakannya..nanti nak juga beli dan makannya selalulah...

    ReplyDelete
  3. sama la..lepas up kat entry..eh eh tgk dah viral bayam brazil ni..sana sini duk citer pasal bayam brazil..

    ReplyDelete
  4. https://normala-normala.blogspot.com/2019/10/bayam-brazil-celup-tepung.html
    Buat goreng celup tepung pun sedap....

    ReplyDelete
  5. tengok rupa rasa macam pernah makan tapi tak pasti. Hehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum....
    Tak pernah makan lagi bayam jenis ini...
    Banyak khasiatnya

    ReplyDelete
  7. Macam pernah tengok, tapi tak pernah makan lg ni Cik Nor..
    baru tau namanya Bayam Brazil... hihi

    ReplyDelete
  8. macam best je bayam brazil. nak try carilah juga nak rasa.

    ReplyDelete
  9. sedap bayam ini.. sha makan macam ulam..

    ReplyDelete
  10. penah makan yang digoreng memang sedap tapi lama duluuu so tak tahu plak nama dia bayam brazil. tiba2 viral kan.

    ReplyDelete
  11. bayam ni bagi sy msk tumis air je dah cukup. btw semua jenis bayam sy suka lbh2 lg bayam merah hehehe sbb tu kuat mcm popeye hahahahahahah

    ReplyDelete
  12. bayam ni cantik kan.hehhe.selain cantik byk khasiat rupanya

    ReplyDelete
  13. Viralkan bayam brazil ni ...sampai sudah tak rasa lagi cik Nor hihi.... apa rasa dia? mcm bayam biasa tak

    ReplyDelete
  14. I am totally agreed with this article and i just want say that this article is very nice and very informative article. There are so many fun and exciting things to do and experience around the world that I thought I'd put together a list of my favourite Things to do for all travelers ...

    ReplyDelete