Breaking News

Petua Halau Lipas Secara Semulajadi

how-to-kill-roaches-fast
sumber gambar dari google

1. LEMON
Hiris nipis sebiji lemon dan letakkan di tempat yang kerap didatangani lipas terutamanya di tempat-tempat gelap seperti kabinet  dapur. Cara ini juga untuk membantu menyegarkan bau kabinet dapur anda.

2. DAUN PANDAN

Hiris nipis daun pandan dan taburkan di dalam laci atau kabinet. Lipas tidak suka pada bau daun pandan.

3. BUAH PELAGA DAN KULIT KAYU MANIS

Biji buah pelaga atau kulit kayu manis juga berkesan untuk menghalau lipas kerana lipas sememangnya tidak suka dengan bau tersebut dan tidak akan membiak di situ.

4. SERAI WANGI

Lipas bencikan bau wangi. Anda boleh ambil beberapa batang serai yang telah disiat-siat kemudian letakkan di bahagian yang selalu ada lipas seperti dalam kabinet. Lipas tidak akan “berkunjung” ke situ lagi.
5. MINYAK MASAK
Letakkan semua bahan dalam satu bekas iaitu minyak masak yang telah digunakan, susu pekat dan marjerin.

13 comments:

  1. wah menarik petua ni boleh try la lepas ni. TQ

    ReplyDelete
  2. tq bagi tips.
    skang mmg tengah berperang dengan lipas kat dapur.
    dah try pakai kulit kayu manis tapi tak jalan.
    next nak kene try minyak masak + susu + marjerin tu plak

    ReplyDelete
  3. bagus sangat bg petua ni..boleh kata anak akak semua takut lipas..nak2 si Along..menjerit dia kalau ada lipas.

    ReplyDelete
  4. Ooo cmtu ke?weekend hari tu nieyl mengemas rumah, bilik sebelum nak puasa ni kan... terjumpa la lipas 1 2 ekor...lari² anak dalam rumah hahaha

    ReplyDelete
  5. nak try la salah satu tips tu untuk halau lipas dalam kabinet bawah sinki...penuh bertelur dah ni

    ReplyDelete
  6. wah sebel banget ya kak kalau ada hewan kecoa di rumah, pengen nya langsung injak atau buang aja hehehe :D makasih tips nya ya kak dan salam kenal :)

    ReplyDelete
  7. Wahhh macam menarik petua ni... Untuk cicak ade tips tak? Hehe

    Jemput blogwalking ke blog saya :)

    ReplyDelete
  8. Memang anti sikit dgn lipas. Dekat rumah guna daun pandan. Hehe

    ReplyDelete
  9. xlarat sy nak bunuh lipas lg.lepasni boleh try tips ni

    ReplyDelete
  10. Boleh trylah tips ni.... geram kadang nengok lipas. Jogging pulak dia dlm rumah kita hish

    ReplyDelete
  11. terima kasih kongsi tips ni nanti boleh cuba ni

    ReplyDelete
  12. Wahh baru tahu daun pandan boleh guna. Tahu untuk kurangkan bau kereta je.haha..ok tq ciknor tips best ni.

    ReplyDelete