Breaking News

Resepi Solok Lada Kelantan

Resepi Solok Lada

 Bahan bahan:

1. 1 kg lada solok hijau muda
2. 1 kg ikan ( direbus dan diambil isinya)
3. 1 biji kelapa putih muda ( diparut)
4. 5 biji bawang merah 
5. 2 ulas bawang putih 
6. 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk (pilihan, nak letak boleh tak nak letak pun tak apa)
7. Gula
8. Garam
9. ½ cawan santan segar pekat
10. Penambah perisa

Cara cara:
1. Lada solok dibelah dan dicungkil keluar biji lada. Ketepikan. 

2. Ikan diambil isi dan ditumbuk  bersama bawang merah, bawang putih dan lada hitam.

3. Satukan semua bahan kisar di atas dengan kelapa parut. Gaul rata. Masukkan garam, penambah perisa dan gula secukup rasa.  Santan jangan lupa masukkan sekali.

4. Masukkan bahan inti ikan ke dalam cili dan susun di dalam periuk. Buat sehingga habis. 


5. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak. Angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi kerabu atau nasi putih biasa.

Selamat mencuba.

7 comments:

  1. Eh....malam tadi baru tengok kat Majalah 3....menarik...

    ReplyDelete
  2. dr dulu smpi laa ni sy kalau mkn solok lada mkn isi je. cili tu x sentuh lgsg😁

    ReplyDelete
  3. lo ni makin mahal solok lada ni. nak buat sendiri malas plak...

    ReplyDelete
  4. baru tgk cara buat solok lada ni kat majalah 3..sebelum ni tak makan solok lada tapi lepas cuba sekali, terus jatuh cinta..beli nasi kerabu wajib letak ni...

    ReplyDelete