Chefmanship Akademi | Bazar Ramadhan MPKB
Pendaftaran untuk program inovatif UFS
Assalamualaikum..
Minggu lepas (11/05/2017) telah berlangsungnya satu program yang di panggil Chefmanship di antara Unilever Food Solution (UFS)dan peniaga/penjaja Bazar Ramadhan 2017 dengan kerjasama MPKB. Ianya berlangsung di Dewan Jubli Perak, Kota Bharu, Kelantan. Program ini dipengerusikan oleh Tuan. Hj. Azman Bin Mohd Paham ( Ketua Penolong Pengarah Perhubungan Awam MPKB dan di hadiri oleh dif-dif kehormat iaitu
i) Yang Berhormat
Datuk Haji Abdul Fattah Mahmood, Pengerusi
Jawatankuasa KerajaanTempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri
Kelantan Darul Naim
ii) Yang Amat Berbahagia Dato’ Hj Zamri Ismail, Yang
Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB)
iii) Yang Berusaha Encik Azizan Bin Haji Mohamed, Pengarah Bahagian Perlesenan MPKB
Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever
Food Solutions (UFS) kini memberi nafas baru untuk program inovatif dengan memperkenalkan modul baru
iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.
CA merupakan
satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan,
perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi chef bagus berasas penekanan
di atas keusahawan
bijaksana melalui memperkenalkan modul terbaru mulai
sekarang.
Program ini adalah
sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable
Plan) dengan matlamat
meningkatkan tabiat kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.
Sambutan hebat dari penjaja Bazar Ramadhan MPKB
Pengurus Jualan Nasional UFS Eric Chong berkata di upcara
pelancaran: “UFS sungguh berbangga bersama Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) untuk
taklimat khas ini dengan penglibatan lebih dari 400 pengendali makanan sempena Bazar
Ramadhan tahunan.
“Kami
telah menerima maklumbalas positif untuk modul kini iaitu keselamatan makanan
serta pengiraan kos dan
sungguh wajar untuk memperkenalkan program
terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.
“Berdasarkan
data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI),
pembaziran makanan
oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih
bersih dan boleh dimakan.
Pengurus Jualan Nasional UFS Eric Chong memberi penerangan lanjut tentang CA
“Pertubuhan
Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3
bilion tan, bernilai
RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang.
UFS sudah
bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA
dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah
Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis
Perbandaran Subang Jaya (MPSJ),
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Majlis Bandaraya
Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta
Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.
Program CA juga
dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor
Bahru (MBJB), Majlis
Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka
Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang
Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
Ucapan oleh Yang Amat Berbahagia Dato’ Hj Zamri Ismail, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB)
Eric berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever
Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari
titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000
pengendali makanan sudah
terlibat dalam CA.
“Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan
dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu
kami untuk terus maju.
“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan
organisasi swasta supaya pengendali makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan
teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat
masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.”
Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran
tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan
penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut kerja dan
membangunkan praktis bisnes yang sesuai.
Pengurus
Jualan Nasional UFS Eric Chong menandatangani jaket cef disaksikan (di
belakang) oleh Yang Berhormat Datuk Haji Abdul Fattah Mahmood, Pengerusi
Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri
Kelantan Darul Naim serta Yang Amat Berbahagia Dato’ Hj Zamri Ismail, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB)
Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS
menyasarkan supaya kesihatan orangramai tidak terjejas bila bersantap di
luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan
dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan
berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk
mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.
“Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan
dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih
dari medium utusan alat mesej segera, di manakita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga
tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan
yang lebih baik.
“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi
dalam mainan yang kerap disegarkan dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com. my,” Eric berkata.
Corat -coret sekitar majlis.
Corat -coret sekitar majlis.
Good info, Cik Nor ;)
ReplyDeleteselamat petang cik nor..
ReplyDeletewahh meriah yer cik nor..;p
ReplyDeleteinfo yg bagus ni Cik Nor..
ReplyDeleteGood info ni Cik nor..
ReplyDeleteTq sharing Cik Nor
ReplyDeleteteringat iklan pembaziran makanan kt tv tu...
ReplyDelete