Breaking News

AKTIVITI MENARIK YANG BOLEH ANDA LAKUKAN DI PULAU CAREY!

Aktifkan Kempen ”Pusing Selangor Dulu” Anda Dengan Melawati Dan Merasai Pengalaman Di Tempat Yang Menarik Dan Unik Di Pulau Carey, Kuala Langat!

Terdapat banyak tempat menarik untuk diterokai di Selangor! Anda boleh melihat sendiri keistimewaan negeri ini, termasuk kepelbagaian budaya. Walaupun seni bina moden boleh dilihat di Selangor, struktur lama masih boleh ditemui di beberapa lokasi bersejarah. Pulau Carey adalah sebuah pulau kecil di Kuala Langat yang mungkin anda tidak tahu. Ia terletak di selatan pelabuhan Klang dan terkenal sebagai lokasi yang menarik, menenangkan dan rekreasi untuk individu yang gemar melancong. Tarikan pelancongan Pulau Carey kebanyakannya terkenal dengan penduduk asli Selangor atau penempatan orang asli.Ini adalah 7 lokasi wajib yang anda perlu lawati di Pulau Carey pada tahun 2022!

1. Amverton Cove Golf and Island Resort

Amverton Cove Golf & Island Resort di Selangor terletak di Pulau Carey dan menawarkan penginapan yang mesra keluarga. Di lokasi, terdapat padang golf yang diluluskan dan memenangi anugerah. Ia mempunyai kemudahan kecergasan, spa dan restoran di tapak untuk memuaskan rasa lapar anda. Para tetamu boleh menggunakan WiFi percuma yang tersedia di seluruh resort. Bilik-bilik berhawa dingin dihias dengan baik. Setiap bilik mempunyai televisyen skrin rata, dan beberapa bilik mempunyai ruang istirahat untuk kemudahan anda. Bilik-bilik dilengkapi dengan bilik mandi peribadi dengan pancuran mandian. Di kaunter penerimaan tetamu, kakitangan boleh diakses 24 jam sehari. Tetamu yang tiba dengan kereta juga akan menerima tempat letak kenderaan percuma.

Alamat Jalan Pulau Carey, Mukim Jugra, 42960 Pulau Carey, Selangor.

 

2. Amverton Cove Golf

Padang Golf 18 lubang Amverton Cove Golf adalah menyeronokkan untuk pemain golf   profesional dan juga amatur. Padang Golf ini terletak di lokasi yang indah dengan pasir, kolam, tasik, hutan bakau dan tumbuh-tumbuhan yang subur. Enam lubang bersempadan dengan hutan bakau, dan laluan yang menuju ke belakang lubang 4 membawa anda berjalan-jalan sejauh 70 meter melalui hutan pasang surut. 

Alamat Jalan Pulau Carey, Mukim Jugra, 42960 Pulau Carey, Selangor.

3. Riverine Splash

Resort ini mempunyai Taman Tema Riverine Splash Water bertemakan suku kaum. Terdapat lebih 12 tarikan dan gelongsor yang anda kena cuba, antaranya Anaconda Tube Slide, Rimba River, Survival Park dan juga Kiddie Beats yang dikhaskan untuk kanak-kanak. Taman Tema Riverine Splash Water ini ditutup setiap hari Selasa dan dibuka pada pukul 10.00 pagi sehingga 6.00 petang. Harga kemasukkan untuk dewasa adalah RM58 manakala untuk kanak - kanak adalah RM38 untuk tiket sepanjang hari.

Alamat Jalan Pulau Carey, Mukim Jugra, 42960 Pulau Carey, Selangor.

 

4. Riverine Survival Park

Satu lagi tarikan yang patut anda lawati ialah Riverine Survival Park! Dibina di tengah-  tengah gugusan pokok Beringin yang cantik, taman ini akan memberikan teduhan dan anda boleh menghirup udara segar di sekitar taman. Antara tarikan menarik yang boleh anda cuba ialah berlari melalui Garden Maze mereka atau meneroka halangan atau memanjat rumah pokok yang dibina di sekeliling pokok asli. Jangan lupa untuk mencuba garis zip Flying Fox yang baharu juga! Semua tarikan ini sesuai untuk kanak-    kanak berumur 3 tahun ke atas dan dewasa. Rancang juga perkelahan santai bersama keluarga anda di Riverine Survival Park dengan promosi bakul perkelahan kami! Minuman dan makanan ringan untuk 4 pax hanya Rm30nett termasuk penyewaan bakul berkelah dan tikar selama 3 jam. Orang dewasa boleh bersantai di taman kami sambil membiarkan anak-anak anda berlari dan bermain di luar dalam persekitaran yang selamat.

Alamat Jalan Pulau Carey, Mukim Jugra, 42960 Pulau Carey, Selangor.

 

5. Pusat Kebudayaan Dan Kraftangan Orang Asli Sungai Bumbun

Pusat Kebudayaan Dan Kraftangan Orang Asli Sungai Bumbun merupakan pusat setempat bagi aktiviti kesenian Orang Asli terutama suku kaum Mah Meri. Suku kaum Mah Meri terkenal dengan seni ukiran kayu dan kebudayaan tarian Jo’oh. Antara aktiviti yang boleh disertai oleh pengunjung adalah seperti demostrasi kraf ukiran dan anyaman, menyumpit, pakej tarian jooh, pakej perkahwinan tradisi, penginapan rumah tradisi serta jualan produk kraftangan dan herba. Kemasukan dewasa hanya RM20, dan pusat kraftangan ini dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat pada pukul 9.00 pagi sehingga 6.00 petang.

Alamat : Kampung Manikavasagam, 42960 Carey Island, Selangor.

 

6. Mah Meri Cultural Village

Mah Meri Cultural Village adalah tempat yang dibina selepas perkampungan orang asli.    Semasa berada di kampung ini, anda boleh merasai suasana masyarakat orang asli, lengkap dengan pakaian, kraftangan, dan tarian orang asli. Bayaran masuk ialah RM 20 untuk dewasa dan RM 15 untuk kanak-kanak. Waktu operasi  hanya adalah pada hari Sabtu dan Jumaat dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Terdapat beberapa gerai di kampung itu yang menjual makanan dan kraf tangan orang asli. 

Alamat Jln Kampong Orang Asli Sungai Bumbun, Kampung Manikavasagam, 42960 Pulau Carey, Selangor.


7. Pantai Kelanang

Pantai Kelanang adalah kawasan yang menarik di Pulau Carey di mana anda boleh menikmati aktiviti yang menyeronokkan bersama keluarga. Anda boleh berkelah, berkhemah, bermain layang-layang, melihat matahari terbenam dan makan bersama keluarga.  Jika anda datang pada waktu pagi atau petang, jadikan tempat ini sebagai kawasan beristirehat. Keindahan Pantai Kelanang sangat menakjubkan.

Alamat Pantai Kelanang Beach, 42960 Pulau Carey, Selangor

Selain daripada tempat yang dinyatakan di atas, Selangor menawarkan banyak lagi tempat menarik yang patut anda lawati, terutamanya pada tahun 2022.

Disebabkan negeri Selangor merupakan destinasi pelancongan terkemuka di Malaysia, aktifkan kempen"Pusing Selangor Dulu!"kerana negeri Selangor akan membuat perjalanan anda berpengalaman dan unik, yang pasti menarik; Jadi Apa Tunggu Lagi?

Namun, bagi mengekalkan kesejahteraan ramai, pelancong diingatkan supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara dalam mematuhi Pelan Pemulihan Negara, seperti memastikan penjarakan sosial, memakai pelitup muka pada setiap masa di khalayak ramai, dan kerap menggunakan cecair pembasmi kuman.

Anda juga boleh layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Negeri Selangor, atau terus ikuti laman media sosial rasmi Instagram, Facebook, Twitter, TikTok dan saluran YouTube Tourism Selangor untuk mengikuti sebarang kemas-kini. #PusingSelangorDulu.

Untuk informasi lanjut,layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

Baca juga : Call For Tukang

3 comments:

  1. saya tak pernah lagi sampai Pulau Carey ni tapi pernahla baca pasal Amverton tu. thanks sharing

    ReplyDelete
  2. Baca balik, Kuala langat. saya kat hulu langat. kalau dekat, lama dah sampai ni.. hehehehe

    ReplyDelete
  3. Pernah ke Pantai Kelanang itu pun teman senior buat tesis.. mmg takde apa pulau carey nie dulu.. skrg dah byk tpt menarik kat sana..

    ReplyDelete