Resepi Keria Gula Melaka Versi Cik Nor
Sumber gambar dari pakcik google
Assalamualaikum..
Malam tadi Cik Nor terlebih rajin, tiba-tiba terasa nak buat kuih keria gula melaka. Buka apa, ada ubi keledek yang mak dah rebus lebihan dia buat kuih Chek Mek Molek elok jer dok dalam peti. Tunggu dia buat kuih tu balik tak tahu bila la. Mintak izin dari dia nak guna ubi keledek tu. Dia bagi kebenaran, apa lagi yabedabeduuu..haha. Jadi tak jadi jangan cerita, janji buat dulu..haha
Jom kita tengok apa resepi nya.
Resepi Keria Gula Melaka
Bahan-bahan doh Keria :
- 1/2kg ubi keledek warna oren
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan repung pulut
- 2 sudu kecil garam
- sedikit minyak masak
Bahan-bahan untuk salutan gula/sira:
- 1 ketul gula melaka
- 1 sudu besar gula putih
- 1/2 cawan air
Cara-cara menyediakannya :
1. Rebus ubi hingga empuk dan toskan airnya. Apabila ubi sudah sejuk, lenyekkan ubi sehingga hancur.
4. Ulang proses sehingga habis dan goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan.
5 .Kacau atau gaul kuih keria yang digoreng tadi dalam gula pekat yang sedang mendidih sehingga sekata
Cara membuat salutan gula melaka/sira
2. Biarkan dia sampai pekat dan berbuih barulah dimasukkan kuih keria yang telah siap digoreng tadi.
rajinnya dia time hujan2 begini ya
ReplyDeletenak gi makan kuih keria di umah cik nor la...kalu ada teh O lagi sedap!
ReplyDeletehabis makan ke tidak kuih kerian ni..hehehe
ReplyDeletehabis ke dok? pos la ko humaira etek hahahha
ReplyDeleteHebat dan rajin Kak Nor. Meh la sikit nak rasa :)
ReplyDeleteSedapnya kalau dapat..
ReplyDeleteHahah buat terliur btoi lahhh .. Nak try lah nanti seba nmpk mcm senang heee
ReplyDeleteaduh hai,sedapnya
ReplyDeletesedapnyeee.. terliur plak tgk..
ReplyDeleteSedapnya.
ReplyDeletepetang2 ni rasa macam mau makan kuih pulak lepas bc entri ni hehe
ReplyDeletesedapnya cik nor...
ReplyDeleteAlahai sedapnya keria gula Melaka
ReplyDeletesedapnya!
ReplyDeleteRajinnya masak.. Saya suka beli aje, kalau nak makan sendiri. Nanti buat banyak, termakan banyak juga! 😌
ReplyDeletepernah buat sekali je dl. Pastu dah tak buat lagi, takde orang nak makan kuih keria.Huhuhu.. kalo dekat, nak gak tumpang makan umah ciknor
ReplyDeleteOhh tepung pulut kena letak jugak ehh.... ingat tepung gandum je. Tepung pulut tu untuk apa ye Cik Nor?
ReplyDeleteNi faveret anak bujang akak ni....Sedapnya tengok keria cik nor ni
tepung pulut untuk lembutkan adunan tu kak..:)
DeleteRajinnya cik nor nanti boleh try buat ikut resspi ni hihihi
ReplyDeleteSedapnya makan keria..laparla pulak rasanya..
ReplyDeleteMenyelerakan . Makan petang2 kan
ReplyDelete