Breaking News

Sekilas Pandang..

Vitamin terbahagi kepada dua, larut lemak dan larut air.

Vitamin Larut Lemak - A, D, E, K
Vitamin ini tidak mudah hilang semasa proses memasak dan boleh disimpan oleh badan untuk suatu jangka masa.

Vitamin Larut Air -  B Complex dan C
Vitamin ini mudah rosak dan hilang pada suhu tinggi. Ia tidak disimpan dalam badan jadi perlu diambil setiap hari. Pengambilan harian yang berlebihan akan dibuang oleh badan sebagai bahan kumuh.

Vitamin sangat penting kerana ia tidak seperti ubat yang merupakan dadah. Vitamintidak bertoksid dan selamat. Sebaliknya kebanyakkan ubat adalah bertoksid dan mempunyai kesan sampingan.

Kenapa vitamin lebih baik dari ubat? Sebab prevention is better than cure. Vitamin umpama terapi yang tiada kesan negatif. Berbanding ubat yg diambil selepas kita jatuh sakit, pengambilannya boleh membawa kepada ketagihan, kepergantungan kepadanya dan memakan kos yg tinggi.

Sebenarnya pengambilan vitamin yang berterusan(terapi vitamin) mampu merawat penyakit dan mempercepatkan proses pemulihan. Malah jika ditakdirkan juga kita jatuh sakit, sakitnya tidaklah seteruk jika kita tak amalkan vitamin. Ini kerana badan telah bersedia dan mempunyai daya tahan yg tinggi. Jadi pastikan anda amalkan makanan yang tinggi vitamin dan cuba elakkan makanan yang diproses. Sebabnya makanan yang diproses bukan sahaja mempunyai keberangkalian hilang vitamin dan nutrisinya malah susah dihadam.

 

No comments