KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Tuesday, February 7, 2017

DotCom vs BlogspotDotCom



Assalamualaikum..

Sekarang ni ramai blogger menggunakan domain sendiri. Alah yang ada dotcom kat belakang tu. Nampak gah sikit kalau guna domain sendiri. Kalau blogspot macam Cik Nor guna ni apalah sangat. Orang pandang gitu-gitu jer.hihi

Kalau guna domain sendiri ni banyak kelebihannya. First sekali orang mudah nak ingat. Contohnya CikNor. Com. Cewahh gitu. Perasan kejap.hehe. Bila orang search kat carian google confirm blog kita terus keluar. First ranking di carian google wa cakap lu. Hehe. Satu lagi pr lebih percaya untuk menggunakan khidmat blogger ada domain sendiri kerana mereka yakin akan keberkesanan  untuk mempromosi sesuatu produk atau barangan. Korang boleh tengok sendiri ramai blogger yang ber domain sendiri mendapat job berbayar berbanding yang ber domain blogspot.

Cik Nor masih setia untuk menggunakan blogspot.hehe. Rakyat marhein macam Cik Nor ni masih belum mampu untuk membayar fee tahunan.hihi. Cik Nor bukan tak tukar domain tapi kan Cik Nor ni part time blogger. Kadang-kadang tu blog tak updates hampir seminggu. Macam tak berbaloi jer bayar mahal-mahal. Ramai jer blogger yang menggunakan domain blogspot yang berjaya contohnya Cik Epal. Siap jadi duta nuffnang lagi. Hehe.

Tak kisahlah korang guna domain free or berbayar yang penting korang rajin. Rezeki tu datang dalam pelbagai bentuk.  Mungkin kita tak di pandang secara umum tapi secara private ada yang memandang blog kita. Macam zalora yang sentiasa berkolaborasi dengan Cik Nor. Hehe. Sebenarnya nak seru zalora ni supaya offer kolaborasi dengan Cik Nor.

Sekian. Terima kasih😀😀😀

8 comments:

  1. tak kisah nak guna yang mana. Pepandai kita nak majukan blog kita..hehee

    ReplyDelete
  2. Ya betul tu, guna blogspot pun boleh berjaya... InsyaAllah Cik Nor akan terus maju...

    ReplyDelete
  3. InsyaÁllah...guna yang mana² pun x pe..
    yg penting rajin utk majukan blog kita...

    ReplyDelete
  4. Free Vs bayar...

    Kalau blog sendu macam aku, baik free je. hahaha

    ReplyDelete
  5. betul cik nor kalu kejap timbul kejap tenggelam, gn yg free je laa ;-)

    ReplyDelete
  6. Saya pun kadang2 terfikir macam nak beli domain, tapi kadang2 rasa nak stick dengan blogspot je, peninglahh.huhu

    ReplyDelete
  7. abe kie dah masuk 3 thn guna domain ni..rm45 setahun..

    ReplyDelete
  8. Macam nak tukar .com. tapi tak pandai. Hihi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...