KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Thursday, February 16, 2017

Kalau Tak Mampu Jangan Jadi Penaja

Gambar hiasan

Assalamualaikum...

Wah..malam ni terpanggil pulak untuk menulis pasal penaja yang tidak tunaikan janji. Masa GA atau segmen belum bermula, kemain nak taja itu ini. Syarat dia kemain banyak. Folliw blog, ig, fanpages dan macam-macam lagi.

Mana-mana blogger yang join GA or segmen tu follow la semua syarat. Tak ada satu pun skip. Eh..macam kata diri sendiri jer.hihi. ye lah..nanti penganjur check tak ikut syarat nanti tak dapat hadiah. Betul tak?

Masa yang ditunggu pun tiba untuk pengumum pemenang. Excited kan bila tahu kita menang. Tang-tang tu jugak nak hantar detail kepada penganjur supaya bagi kepada penaja. Ye lah nak dapat hadiah cepat. Hurmm.. penaja pulak buat hal. Ada yang diamkan diri dan buat macam tak ada apa-apa janji. Banyak kali dah kena macam tu. Tapi Cik Nor malas nak besarkan dan panjangkan cerita. Cik Nor bukan taksub sangat nak hadiah tu. Kalau dapat itu kira rezeki Cik Nor. Kalau tak dapat.. maknanya tiada rezeki Cik Nor.

Nasihat Cik Nor kepada para penaja GA or segmen kalau tak mampu jangan jadi penaja. Kesian blogger yang menang mengharap untuk dapat hadiah tapi kekecewaan yang diorang dapat. Cik Nor juga pernah menjadi penaja tapi Cik Nor tanya dulu apa yang boleh ditaja. Kalau sesuai dengan budget Cik Nor teruskan. Kalau agak-agak membebankan awal-awal lagi Cik Nor tarik diri. So, sebelum jadi penaja nilai dulu kemampuan kewangan kita. Takut nanti mengewakan orang  lain dan mungkir janji.

21 comments:

  1. sebenarnya , klu anggap sedekah untuk melimpahkan rezeki , x de masalah pun nak beri hadiah pada org kan . mrk x tunai janji , mrk yg rugi . klu berniaga tu , sales mmg susah nak masuk le ... ermmmm

    ReplyDelete
  2. Tak pernah kena dekat diri sendiri. mana boleh macamtu. janji tetap janji. dah dapat followers apa semua duk buat diam pulak kan.

    ReplyDelete
  3. Mmg tak patut... janji kena ditepati...

    ReplyDelete
  4. Tu la sy pun da byk kali kna, angap bukan rezki kita

    ReplyDelete
  5. Peringatan buat diri sendiri... Moga dihindarkan perkara berikut atas diri saya... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  6. bila cik nor nak buat GA? Abe kie nak jd penaja la. Dapat la tambah follower n menaikkan trafik. Thanks.

    ReplyDelete
  7. sy sebaliknya... kita nak hntr hadiah tp x de satu pun respons dari pemenang. dah lbh 3 thn, hadiah ada lg tapi org nyer x hubungi kita langsung

    ReplyDelete
  8. Betul la tu.. Nak jadi penaja tapi tak ikhlas dan tak serius..

    ReplyDelete
  9. Tak pernah terkena lagi..
    peringatan untuk diri sendiri ni,manalah tau kot masa akan datang nak jadi penaja.

    ReplyDelete
  10. BETUL TUE ..KDG SPONSERSHIP CONTEST NI ,,BILA DH DIUMUMKAN PEMENANGNYA..DIA DIAM JE

    ReplyDelete
  11. ish ish tak elok buat macam ni. promise is meant to be kept

    ReplyDelete
  12. gulp! ada lagi ye mcm tu..

    husna pernah kena dulu masa musim raya, konon giveaway kuih raya sebalang.. tp lepas raya pon tak dpt².. huhuhu..

    ReplyDelete
  13. ky memang xjoin GA, jarang dpt online..nnti ada apa2 news ketingalan..buat kawan lain tertanya2..
    tak baiklah jika ada penaja mungkir janji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak minat langsung ga.
      Kalau tulisan kita baik tak perlu ga.

      Delete
  14. Kesiannya..... hadiah GA Anniversary hakak hari tu pun org belah Sarawak Sabah tak dapat CIk Nor kesianlah pulak...Padahal htr sama je dengan hadiah korang yg kat Semenanjung.

    ReplyDelete
  15. jadi penaja pun bagus juga...boleh kembangkan lagi branding kita, perniagaan kita dan macam-macam lagi

    ReplyDelete
  16. sabar ya cik nor insyaallah nanti ada rezeki lain

    ReplyDelete
  17. mesti bertanggungjwb.
    jadi penaja ada syarat.
    peserta akan follow.
    so, pv meningkat.
    kena la tunaikan hadiah.
    tak baik tipu. tak berkat, kan?
    sabar jer la cik nor ye.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...