Breaking News

TOURISM SELANGOR METERAI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN DENGAN MANAGEMENT & SCIENCE UNIVERSITY(MSU)

MoU Tanda Usahasama Dua-hala dalam Pendidikan, Pengajaran, Latihan, Penyelidikan dan Pembangunan

Sebuah majlis pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU)telah diadakan di Shah Alam pada Isnin melibatkan pihak Tourism Selangor selaku Agensi Promosi Pelancongan Rasmi Negeri Selangor dengan Management and Science University(MSU).Usahasama ini merupakan sebuah langkah proaktif dalam memperkasa bidang pendidikan, pengajaran, latihan, penyelidikan dan pembangunan secara dua-hala.


MoU tersebut telah ditandatangi secara rasmi oleh Tuan Azrul Shah Mohamad, Pengurus Besar Tourism Selangor dan Professor Dr. Abdul Jalil Ghazali, Naib Presiden Hubungan Industri dan Keusahawanan MSU, di hadapan Prof. Tan Sri Dato’ Wira Dr. Mohd Shukri Bin Ab Yajid, Presiden MSU.

Kerjasama yang diwujudkan akan memberi peluang kepada pihak MSU mempromosikan Tourism Selangor dengan menggalakkan para pelajar untuk menjalani latihan industri diPejabat Urusan Tourism Selangor di Shah Alam. Selain itu, pihak Tourism Selangor dan MSU dapat bekerjasama dalam bidang kajian dan pembangunan yang turut meliputi pertukaran bahan penyelidikan serta, penerbitan dan pembentangan.

 

Apayanglebihmenarik,pihakTourismSelangorakanturutmemperkenalkanAnugerahIndustridi Majlis Konvokesyen MSU untuk diberikan kepada para pelajar yang layak dan terpilih. PihakTourism Selangor akan turut terlibat dalam program dan seminar perindustrian yang dianjurkanolehpihakMSU dari masa ke masa sepanjang tempoh MoU berlangsung.


Bukan hanya para pelajar yang akan menerima nilai tambah dari pemeteraian usahasama dua-hala ini, namun warga kerja MSU akan turut berpeluang menerima naik-taraf kelayakan melalui penawaran sijil professional yangdiakan diuruskan oleh pihak Tourism Selangor.

 

Tourism Selangor sememangnya berdedikasi dalam membangunkan semula industri pelancongan Negeri dengan menerokai pelbagai cabang sebagai salah sebuah elemen bagi inisiatif promosi pelancongan serba mampan. Hal ini termasuk pemerkasaan industri dari peringkat pendidikan tinggi yang disokong sepenuhnya oleh pihak Tourism Selangor dalam memartabatkan industri pelancongan Negeri dari akar umbi.

Selain itu, pihak Tourism Selangor sedang giat mempromosikan Kempen“NakBercuti? Pusing Selangor Dulu” yang telah dilancarkan oleh pihak Tourism Selangor pada Disember tahun lalu bagi memperkasa sektor pelancongan domestik. Penekanan ini insiatif promosi pelancongan dimedia massa dan landasan digital juga merupakan bukti Tourism Selangor serius dan fokus dalam menetapkan semula atau“reset”industri ini pasca pandemik Covid-19.


Baca juga : Tourism Selangor Ajur Bengkel Latihan

No comments