Breaking News

SEHARI DI NEGERI SELANGOR; JOM LAWATI DAERAH GOMBAK!

Daerah Gombakyang mengagumkan ini pada dasarnya merupakan sebuah sempadan bagi kota Kuala Lumpur di samping kawasansempadan yang lain seperti Rawang dan Batu Arang.Di Daerah ini, anda pasti akan terpukau dengan pelbagai tempatmenarik yang dapat anda lawati pada suatu hari kelak. Di sini, Tourism Selangor mengesyorkan senarai aktiviti yang boleh dilakukan untuk kunjungan satu hari ke Daerah Gombak!

8.00 pagi - Nikmati sarapan pagi yang enak di Restoran Teratak Nogori

9.00 pagi - Terokai Air Terjun Kanching yang menakjubkan

10.00 pagi –Membuat lawatan safari ke Zoo Negara

12:00 malam - Makan tengah hari di Coca Seafood Restaurant

1.00 petang - Berjalan-jalan di sekitar Batu Caves yang terkemuka

2.30 pm –Rasai debaran adrenalin di Gua Damai Extreme Park

3.45pm - Bersiar-siar di sekitar Muzium Orang Asli

4.45pm - Singgah di Durian Cendol @ Mel's Corner Batu Caves

5.45pm - Berbelanja di Melawati Mall

7.00pm - Makan malam di Wira Seafood Ikan Bakar

1)     Nikmati sarapan pagi yang enak di Restoran Teratak Nogori

Pengembaraandi Daerah Gombak melibatkan perjalananke tempat-tempatyang menyajikan sarapan pagi yang seringkali dipilih oleh orang ramai di bandar! Nikmati pelbagai hidangan Malaysia yang enak seperti Nasi Lemak dan Lontong yang sudah pastinya merupakan salah satu cara yang terbaik untuk memulakan perjalanan anda pada siang hari. Sarapan pagi yang luar biasa adalah salah satu sebab Daerah ini seringkali dikunjungi oleh penduduk setempat dan para pelancong. Sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan!

2)     Terokai Air Terjun Kanching yang menakjubkan

Terletak betul-betul di antara Rawang dan Kuala Lumpur, air terjun di Taman Eko Rimba Kanching adalah satu tempat yang menyeronokkan untuk pengembara di Daerah Gombak. Di dalamnya, anda akan dibawa ke tujuh tingkat air terjun yang dikelilingi dengan pemandangan alam yang sungguh menarik. Air terjun tahap kedua dan ketiga adalah yang terkenal di sana; jadi pastikan anda tidak lupa untuk berhenti di situ!  Sekiranya anda sedang mencari kawasan untuk bersantai pada awal hari, Taman Eko Rimba Kanching merupakan tempat riadah yang paling sesuai!

3)     Membuat lawatan safari ke Zoo Negara

Apabila ianya berkaitan dengan lawatan safari yang menggembirakan, Zoo Negara di Daerah Gombak adalah zoo yang terkenal yang mesti anda sertakan dalam jadual perjalanan anda! Terdapat lebih daripada 5173 spesimen yang terdiri daripada 476 spesis haiwan yang boleh anda saksikan di sana. Selain menjadi tempat pameran haiwan, anda juga boleh mengadakan pelbagai acara di sini sama ada pesta ulang tahun untuk anak-anak anda,hari keluarga, bahkan apa sahaja acara yang anda impikan.

4)     Nikmati makan tengah hari di Coca Seafood Restaurant

Anda semestinya benar-benar ketinggalan sekiranya anda tidak singgah keRestoran Coca Seafood sepanjang perjalanan anda ke Gombak. Restoran ini terkenal dengan mee kari yang bersaiz besar yang seringkali menarik perhatian penduduk tempatan dan pelancong. Hidangan istimewa mereka tersebut disajikan dengan pilihan sampingan seperti Ayam Kari yang sudah pasti akan meliurkan anda

5)     Berjalan-jalan di sekitar Batu Caves yang mewah

Apakah makna sebuahpengembaraanke Daerah Gombak tanpa berkunjung ke Batu Caves yang terkemuka? Umum mengetahui, lokasi ini dikunjungi oleh begitu ramai pelancong pada setiap hari. Senibinanya yang hebat merupakan perkara yang paling utama yang menarik minat orang ramai ke sana. Malahan, perayaan Thaipusam yang terbesar juga turut diadakan di sini pada setiap tahun yang secara amnya seringkali melibatkan ribuan orang ramaisebelum pandemik Covid-19.

6)     Rasai debaran adrenalin di Gua Damai Extreme Park

Aktiviti sukan yang mendebarkan pasti menarik minat penggemar sukan ekstrim. Pendakian batu di Gua Damai Extreme Park yang ikonik yang terletak sangat dekat dengan Batu Caves perlu menjadi salah satu aktiviti ketika berkunjung ke Daerah Gombak! Menyediakan aktiviti rekreasi dan eko kepada anda, terdapat juga pelbagai tahap pendakian untuk memenuhi keperluan setiap peminat sukan sama ada amatur mahupun profesional.

7)     Bersiar-siar di sekitar Muzium Orang Asli

Sekiranya anda ingin belajar mengenai sejarah Daerah Gombak, Muzium Orang Asli pasti menepati keinginan anda. Anda boleh bersiar-siar di sekitar Muzium ini untuk mengetahui sejarah dan menyaksikan artifak kuno Orang Asli yang menetap di sini. Tidak ketinggalan, di sini juga terdapat sebuah galeri pameran yang menakjubkan sertasebuah dewan teater mini.

8)     Singgah di Durian Cendol @ Mel's Corner Batu Caves

Setelah perjalanan panjang di Daerah Gombak, anda mungkin ingin berehat sebentar dan mengembalikan tenaga anda. Oleh itu, pastikan anda singgah ke Mel's Corner untuk merasai Durian Cendol yang paling beraroma di sini. Anda boleh membeli Durian Cendol yang bersaiz besar serta disediakan dengan tembaga durian dan ais krim tempatan pada harga RM20 sahaja. Namun begitu, anda perlu tahu bahawa harganya mungkin akan berubah bergantung pada musim durian, jadi pastikan anda memeriksa senarai harga secara atas talian dari masa ke masa!

9)     Berbelanja di Melawati Mall

Membeli-belah adalah salah satu sesi terapi terbaik semasa mengembara. Hanya dengan membeli-belah, seseorang dapat menurunkan tahap tekanan mereka dengan mudah terutamanya pada hari yang panjang dan melelahkan. Melawati Mall di Daerah Gombak pada dasarnya adalah sebuah Pusat Beli-belah pinggir bandar dengan lebih daripada 200 kedai yang memenuhi semua keperluan dan keinginan anda, Di sini, anda boleh mendapatkansebuah pengalaman membeli-belah terbaik

10)   Makan malam di Wira Seafood Ikan Bakar

Untuk makan malam yang enak di Daerah Gombak, pastikan anda menjamu selera di Restoran Makanan Laut Ikan Bakar yang terkenal di Taman Sri Gombak! Memang tidak dapat dinafikan lagi, adalah berbaloi untuk singgah ke sini kerana mereka menawarkan pelbagai jenis menu makanan laut yang enak yang boleh anda nikmati. Antaranya ialah Ikan Bakar, Nasi Lemak dan Kerabu yang juga terkenal sebagai hidangan istimewa di restoran tersebut!

Gombak sememangnya dikenali sebagai Daerah yang terkenal dan luar biasa di Negeri Selangor. Namakan sahaja, semua yang anda cari untuk memenuhi perjalanan anda ada terdapat di sini, Dari tarikan persekitaran semula jadi yang menarik sehinggalah ke pelbagai bangunan budaya yang mewah dengan sejarah yang tulus, semuanya boleh didapati di Daerah ini.

Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

Baca juga : 8 Perkara Menjadikan Selangor Syurga Membeli-belah.

2 comments:

  1. Gombak - dulu keje sentul, jumaat je mesti g makan kat gombak.
    banyak pilihan menunya

    ReplyDelete
  2. wahh sedapnya ikan bakar
    best kalau boleh jalan2 ni

    ReplyDelete