Breaking News

10 Makanan Penambah Tenaga

10 jenis makanan penambah tenaga

Kekurangan tenaga boleh mendatangkan kesan dalam kesibukan menjalani kehidupan seharian dan menjadikan anda kurang produktif.

Pemakanan memainkan peranan penting dalam mengekalkan kecergasan harian dan artikel ini akan membantu mengenal pasti antara makanan penambah tenaga yang boleh diambil dalam diet pemakanan anda.

1. Pisang

Pisang mungkin merupakan antara makanan terbaik untuk membekalkan tenaga.Merupakan makanan yang mudah dibawa, ia kaya dengan sumber karbohidrat, potasium, serat dan vitamin B6, yang berfungsi meningkatkan tenaga dalam tubuh dan menggalakkan fungsi otot secara berterusan.

2. Oat

Sejenis makanan karbohidrat kompleks; penuh serat dan nutrien, kaya dengan vitamin dan mineral yang membantu proses pengeluaran tenaga.

Ia dicerna dengan perlahan dan membekalkan tenaga dengan perlahan-lahan. Mengandungi beta-glucan, sejenis serat larut yang membentuk gel tebal apabila bergabung dengan air.

3. Ikan berlemak

Ikan berlemak seperti salmon atau tuna adalah sumber protein, asid lemak dan vitamin B yang baik, menjadikannya makanan hebat untuk dimasukkan ke dalam diet anda.

Kandungan asid lemak omega-3 dapat membantu mengurangkan kemurungan dan meningkatkan emosi.

Lemak sihat yang terdapat dalam salmon adalah baik untuk jantung; menurunkan tekanan darah dan menghindari kolesterol buruk.

4. Telur

Kandungan kalori sebiji telur hanyalah 70 kalori, tetapi hanya mempunyai 6 gram protein. Ia mempunyai lebih banyak nutrien bagi setiap kalori berbanding kebanyakan makanan lain, yang membantu mengatasi kelaparan.

5. Ayam

Isi ayam tanpa kulit adalah sumber protein yang sangat sihat. Ia mengandungi kurang lemak tepu yang tidak sihat seperti daging lain; lembu dan kambing. Mengambil sekeping ayam panggang bersama sayuran kukus pada waktu makan tengah hari memberikan ada rasa kenyang sehingga waktu makan malam.

6. Ubi keledek

Selain memiliki rasa yang enak, ubi keledek kaya dengan sumber tenaga berkhasiat. Kandungan serat dan karbohidrat kompleks yang menjadikannya ia sumber tenaga yang dicerna pada kadar yang perlahan.

Ia juga merupakan sumber tenaga yang membantu dalam fungsi pemecahan nutrien untuk menghasilkan tenaga.

7. Kopi

Merupakan antara pilihan ramai individu sebagai punca tenaga kafein pagi. Kopi sangat berkesan dalam meningkatkan tenaga dan membuatkan anda lebih fokus.

Tetapi pastikan anda mengambilnya dalam kadar yang sederhana. Pengambilan kafein secara berlebihan boleh membuatkan kegelisahan dan mengganggu tidur.

8. Air

Kekurangan air menyebabkan dehidrasi yang mengakibatkan kelesuan dan keletihan. Air amat penting dalam kehidupan. Ia mewakili 60% berat tubuh dan melibatkan terlibat dalam pelbagai fungsi dalam tubuh termasuk penghasilan tenaga.

Jika anda rajin bersenam, pastikan anda meminum air yang secukupnya untuk menjadikan anda kekal bertenaga.

9. Coklat gelap

Jika anda teringin untuk memakan sesuatu yang manis, coklat merupakan pilihan yang terbaik. Ia rendah kandungan gula berbanding gula-gula atau coklat susu. Ia terbukti dapat meningkatkan emosi dan fungsi otak.

Antioksidan dalam koko membantu melindungi sel, merendahkan tekanan darah dan memperbaiki tekanan darah. Ia dalam menjadikan anda lebih bertenaga dan sihat.

Coklat gelap mempunyai kandungan lemak, jadi semak label dan pastikan jumlah yang kandungannya adalah rendah.

10. Mentega kacang

Walaupun ia merupakan makanan berkalori tinggi, ia sebenarnya membantu dalam memberikan rangsangan tenaga yang hebat. Lemak, protein, dan serat sihat membantu mencegah kelaparan dan mengekalkan tahap gula dalam darah.

Sentiasa semak dan nilai apa yang anda ambil dalam pemakanan anda untuk memastikan anda kekal bertenaga di samping memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang lain.

Baca juga :  5 Tips Hilangkan Jeragat Secara Tradisional

2 comments:

  1. ada je mkn semua tp bukan tiap2 hari laa...

    ReplyDelete
  2. memang patut dimakan selepas kita melakukan aktiviti outdoor yg menggunakan byk tenaga...

    ReplyDelete