Breaking News

Petai, Petai Dan Petai


Assalamualaikum..

Cerita petai ni rasanya 2 minggu lepas lagi tapi baru nak tulis kat blog. Tak per kan? Hehe. Almaklumlah cik blog buat-buat sibuk. Macam korang tak tahu Cik Nor, cerita dah basi baru nak up.😀😀😀

Macam biasalah hujung minggu mesti Cik Nor balik kampung. Dok kat rumah sewa pun bukan ada apa, membuta jer kerjanya. Boleh tolong kemas rumah mak. Eh..tercakap Cik Nor rajin la pulak. Kihkih. Balik malam tu tengok petai tak ada lagi kat dapur. Bangun pagi, wah banyaknya petai. Biji dia besar-besar pulak tu. Suka nya tengok. Rasanya abang ipar kot bawa balik dari rumah sewa dia kat Gua Musang. Sekarang musim petai kat sana. Kalau kat kawasan Machang kebanyakan petai dari Thailand. 

Apa lagi, Cik Nor hantu petai jugak. Cari yang muda-muda hiris nipis-nipis bersama kulit buat ulam. Ya Allah...nikmatnya makan dengan nasi panas-panas. Kalau petai yang macam dah tua tu Cik Nor lebih suka rebus dulu sebelum buat ulam. Ye lah kan, bila dah tua bau dia pun mengacam jugak.hehe.

Tengahari tu kopek lah yang isi tua-tua, nak buat sambal bilis petai. Kebetulan sambal bilis yang dibekukan masih ada. Cuma panaskan balik dan tambah petai. Pergh..ingat tak laku. Rupanya sold out. Nasib la Cik Nor sempat makan. Kalau tak batu belah batu bertangkup la Cik Nor. Haha. Ingat nak buat lagi tapi asyik terlupa beli ikan bilis jer. Bertabahlah yer. 

Korang suka makan petai tak? Kalau suka, petai tu korang buat macam mana? Masak dulu atau buat ulam mentah macam tu jer. Meh la kongsi ngn Cik Nor.😊

23 comments:

  1. Bestnya kalau dapat makan petai...

    ReplyDelete
  2. Wow sedapnya.. tapi mama x mkn petai. Masak boleh lah. Ayah syafi mmg hantu petai

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa, buat sambal petai campur ikan bilis.

    ReplyDelete
  4. mana sambal bilis petainya tu? ;-)

    ReplyDelete
  5. Saya tak makan petai, pernah cuba sebab terliur tgk org makan cicah budu, last last sy tak kunyah , masuk mulut terus telan.haha

    ReplyDelete
  6. sedapnya petai kalau buat masak sambal tumis udang hahaa

    Salam singgah! Awk dijemput join GA saya! :D

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  7. saya suka ayam sambal petai, ikan bilis petai..fuh, mmg tak pandang lauk lain la walaupun ada berjenis2 lauk atas meja masa tu...petai tetap di hati...

    ReplyDelete
  8. sedapp petai..sambal petai udang .. sedapppnya.

    ReplyDelete
  9. ahahahah...kt umh kmpung cikma pon mak sedare wt bape tabung petai jeruk..petai freshh pakat susuk alik bontot takut adik curikk..berebut

    ReplyDelete
  10. Ana petai confirm masak sambal udang sis. Bertambah2 nasi dibuatnya. Jadikan ulam pun selalu juga.

    ReplyDelete
  11. Hai ciknor. Masuk sini jumpa petai pulak. Haha..
    Kita suka mkn petai buat sambal + ikan bilis. Sdap.

    ReplyDelete
  12. haish.... sedapnyo la... make nasi ngn budu cicah petai ni xtau brapa kali tambah ni... isi bulat-bulat...

    ReplyDelete
  13. Suka jugak Cik Nor...tp petai mahal ah kat KL ni. Ada jenis petai yg ada ulat tau dalam dia. Tu yg ngeri sikit tu.

    Samalah cik Nor selalu campur dlm sambal tumis je....

    ReplyDelete
  14. best petai.yang pahit, paling sedap..dan ia awet muda! jadi, sape nak mudah..kena lah makan petai..hihihi

    ReplyDelete
  15. Takde lah suka sangat petai ni tapi kadang2 teringin tu makan jugak. Hehe

    ReplyDelete
  16. suka petai sbb juju pun hantu petai....masak ikan bilik dgn petai pastu buat nasi lemak...fuhhhh

    ReplyDelete
  17. kalau mentah memang taklah nak makan.biasa masak sambal petai atau sambal udang petai.

    ReplyDelete
  18. Abe ekin bab petai buat sambal ikan bilis petai bertambah2 nasi taw

    ReplyDelete
  19. Mahal dah rege petai skrg...g cari smpai ke kampung...siap g jumpe tuan pohon, rege petai ikut standard pasaran katanye...blh free sepapan je petai..sedih.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi 017-4687570

    ReplyDelete