Breaking News

BBQ Time


Assalamualaikum..

Cerita masa raya haji baru nak up sekarang tak apa kan? Tak basi lagi kan? Haha. Korang layan kan aje Cik Nor ni. Tak layan? Cik Nor tak nak kawan ngan korang lah. Cik Nor merajuk ni, baik pujuk sekarang. 😂😂😂

Hari lahir kakak nombor dua jatuh hari raya pertama, tak kan nak sambut hari lahir kot raya pertama. Hehe. Raya kedua tu, pujuk-pujuk abang ipar supaya sponser barang-barang nak buat bbq sempena hari lahir isteri dia. Yahoo..dia setuju. Tapi kan last minute punya kerja. Dah la beli ayam beku, arang bak bakar pulak kehabisan. Adoii.. buntu gini. Sebelum solat magrib rendam ayam siap-siap. Sambil tunggu ais tu cair potong bahagian yang dah lembut. 

Dapat yang dalam gambar kat atas tu. Perap guna sos lada hitam kalau tak silap. Settle masalah ayam beku sebab, sambil-sambil tunggu sebahagian dah siap perap. Nasib la bara dari kayu Cik Nor rebus tulang masih banyak baranya. Apa lagi ayam yang diperap lebih kurang setengah jam kami bakar disitu. Settle masalah. Haha


Yang bekas kedua ni Cik Nor perap menggunakan sos bbq. Tapi sos tu tak menyerap sengat sebab kami perap sekejap jer. Paling kurang 2 jam perap baru sos menyerap ke dalam isi ayam. Betul tak korang? Hehe. Bahagian perap kerja Cik Nor dah selesai. Bahagian bakar Cik Nor serah kepada adik bongsu Cik Nor sebab Cik Nor nak goreng fries dan nugget pulak. Hehe

Walaupun last minute punya perancangan tetap berjalan lancar. Alhamdulillah. Buat kakak nombor 2 Cik Nor, selamat hari lahir kak ngah, semoga menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali kepada anak-anak.

Korang pernah tak buat perancangan last minute?hehe

19 comments:

  1. rindunya nak membakor-bakor huhuuu lama dah tak buat.

    ReplyDelete
  2. Memang seronok aktiviti bbq,, paling seronok time nak makan, bila nak kemas, serah pada perempuan... hihi...

    ReplyDelete
  3. Sha pun raya haji ari tu nasib la abg ipar sudi buat bakar2 sikit..

    ReplyDelete
  4. selalunya plan last minit yang akan berjaya kan. hee
    sedapnya daging kambing!

    ReplyDelete
  5. dap dap dap... ... membakor la ite

    ReplyDelete
  6. Memang best kan, kalu buat bbq bersama dengan keluarga.. saya pun ada entri yang hari raya haji dan tak siap lagi nak karangnya...huhuhu

    ReplyDelete
  7. lamanya tak ber-bbq. sedap tu. ni yg teringin nak buat jgak ni. haha

    ReplyDelete
  8. sedapnya berbbq,,, apa pun selamat hati lahir belated to k.ngah cik nor

    ReplyDelete
  9. Tak pernah buat bbq kat rumah mcm tu...memasing tak de yg rajin hihi...tau nak terhidang je sudahnya tak yah buat lagi senang.

    ReplyDelete