KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Tuesday, December 6, 2016

Kebaikan Pokok Semalu

Image result

Assalamualaikum...

Idea tak ada nak menulis, Cik Nor godek-godek gallery jumpa la petua dari poko semalu. Jom Cik Nor share macam mana caranya.

Petua Merawat Kuku Kaki & Tangan Dengan Pokok Semalu 

  • Pokok semalu dicabut menggunakan playar ( keseluruhan pokoknya termasuk akar) di rebus hingga mendidih.
  • Biarkan sejuk sedikit kemudian masukan air itu ke dalam besen atau baladi, masukan kaki atau tangan dan rendamkan didalam air rebusan itu .
  • Air rebusan ini cukup baik untukmengekalkan kelembapan tangan dan kaki, menghilangkan gatal-gatal tangan dan kaki akibat "makan sebayan"  (loghat Kelantan) atau tangan dan kaki "dimakan " dek air atau istilah saintifinya : Athlete's foot dan juga cekam pada kuku tangan dan kaki.
  • Gatal-gatal tangan jenis ini danfdan jugan tangan (keliling kuku) yang agak merah dan bengkak-bengkak (semacam dipenuhi air) - biasa dialami oleh mereka yang banyak 'main air' seperti tukang masak, tukang cuci pinggan dan tukang cuci baju (basuhan tangan).
  • Sumber orang yang memberi petua ini juga adalah pengusaha warung yang setiap pagi memasak pelbagai hidangan untuk sarapan dan juga makanan tengahari dan melihatkan tangan (akibat banyak 'main air' dalam proses memasak) dan kakinya tiada langsung kesan jenis kerja tersebut pada tangan dan kakinya (akibat berdiri hampir sepanjang hari- tiada langsung pecah tumit dan sebagainya)

Lama dah Cik Nor share petua untuk kecantikan anggota badan kita. Petua-petua orang lama jangan kita lupakan. Kadang-kadang ubat dari hospital atau klinik tidak begitu serasi dengan kita. Petua orang-orang lama juga yang kita akan cari.  Betul tak?

Semoga petua di atas dapat membantu anda yang mengalami masalah kuku kaki dan tangan. Petua tradisional jangan dilupakan.

SAYA NAK KURUS SECARA SIHAT DENGAN PASSION D'TOX


Assalamualaikum..

Lama dah rasanya Ayuni Rafilah tak buat GA. Ke Cik Nor yang tak sedar dia buat GA. Ya ampun..hehe. Sebelum ni dah join GA dia berkaitan kucing. Alhamdulillah ada luck. Moga-moga kali ni ada luck lagi.. InsyaAllah..aamiin

Nak join ke? Klik banner kat atas tu yer. Good Luck Semua :)

Monday, December 5, 2016

Giveaway Hand & Body Lotion By Suriaamanda

http://www.suriaamanda.com/2016/12/giveaway-hand-body-lotion-by-suriaamanda.html

Assalamualaikum..

Jom semua join GA by Suria Amanda ni. Tengok hadiah pergh..menggoda. Harap-harap menangla kali ni..Aamiin. Nak join ke? Klik banner kat atas tu then ada syarat-syaratnya.

Gud Luck All.

Sunday, December 4, 2016

Minyak Masak Bersubsidi Dinaikan Harga!!!

Gambar dari pakcik google

Assalamualaikum..

Isu minyak masak ni memang tak pernah reda semenjak harga minyak botol ditarik subsidi. Harganya naik mendadak dan tak masuk dek akal bila difikir secara logik oleh rakyat marhein macam Cik Nor.

Biarkanlah minyak masak botol dengan harga mahalnya itu. Yang Cik Nor nak isu kan kat sini. Minyak masak 1kg yang masih bersubsidi pun sewenang- wenangnya. Dah banyak kedai runcit di Kelantan, Cik Nor survey rata-rata telah menaik kan harga diantara RM0.20-RM0.50. Sedangkan tiada lagi arahan yang dibuat untuk menaikkan harga minyak bersubsidi.

Nak tak nak Cik Nor terpaksa survey beberapa buah kedai runcit untuk mendapatkan harga RM2.50/kg. Cik Nor yang kerja dan ada gaji tiap2 bulan ni memilih yang murah, macam manalah kan orang yang kerja kais pagi makan pagi. Aduss kesian kan.. tak pelah dah lumrah hidup..pasrah jer la kan. Berdoalah moga Allah selalu murahkan rezeki. Aamiin.

Kepada pihak berwajib mohon pantau harga minyak masak bersubsidi yang dijual dikedai runcit seluruh Kelantan agar mereka tidak sesuka hati menaik kan harga minyak masak bersubsidi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...