Breaking News

Kebaikan Pokok Semalu

Image result

Assalamualaikum...

Idea tak ada nak menulis, Cik Nor godek-godek gallery jumpa la petua dari poko semalu. Jom Cik Nor share macam mana caranya.

Petua Merawat Kuku Kaki & Tangan Dengan Pokok Semalu 

  • Pokok semalu dicabut menggunakan playar ( keseluruhan pokoknya termasuk akar) di rebus hingga mendidih.
  • Biarkan sejuk sedikit kemudian masukan air itu ke dalam besen atau baladi, masukan kaki atau tangan dan rendamkan didalam air rebusan itu .
  • Air rebusan ini cukup baik untukmengekalkan kelembapan tangan dan kaki, menghilangkan gatal-gatal tangan dan kaki akibat "makan sebayan"  (loghat Kelantan) atau tangan dan kaki "dimakan " dek air atau istilah saintifinya : Athlete's foot dan juga cekam pada kuku tangan dan kaki.
  • Gatal-gatal tangan jenis ini danfdan jugan tangan (keliling kuku) yang agak merah dan bengkak-bengkak (semacam dipenuhi air) - biasa dialami oleh mereka yang banyak 'main air' seperti tukang masak, tukang cuci pinggan dan tukang cuci baju (basuhan tangan).
  • Sumber orang yang memberi petua ini juga adalah pengusaha warung yang setiap pagi memasak pelbagai hidangan untuk sarapan dan juga makanan tengahari dan melihatkan tangan (akibat banyak 'main air' dalam proses memasak) dan kakinya tiada langsung kesan jenis kerja tersebut pada tangan dan kakinya (akibat berdiri hampir sepanjang hari- tiada langsung pecah tumit dan sebagainya)

Lama dah Cik Nor share petua untuk kecantikan anggota badan kita. Petua-petua orang lama jangan kita lupakan. Kadang-kadang ubat dari hospital atau klinik tidak begitu serasi dengan kita. Petua orang-orang lama juga yang kita akan cari.  Betul tak?

Semoga petua di atas dapat membantu anda yang mengalami masalah kuku kaki dan tangan. Petua tradisional jangan dilupakan.

15 comments:

  1. Petua yang boleh diamalkan untuk mendapatkan kuku kaki dan tangan yang sihat dan cantik.
    Tk.

    ReplyDelete
  2. Ya byl tu kekdg petua2 ni sgt brmanfaat

    ReplyDelete
  3. bru tau ni..wktu kck rajin sntuh aje pokok ni..hihihi

    ReplyDelete
  4. Susah dah sekarang nak jumpa pokok semalu..
    Banyak dah pokok2 yang zaman kecil2 dulu kita main, sekrg dah tak ada dah..

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  5. dulu banyak tumbuh kat belakang rumah tapi sekarang da takda

    ReplyDelete
  6. ooo..baru tau nie..ada jugak khasiat dia yer..;p

    ReplyDelete
  7. suka main pokok ni kecik2.. baru tahu ada khasiat

    ReplyDelete
  8. rupa nya ada jugak kebaikan nya
    baru tau jugak kaknoor

    ReplyDelete
  9. elok lagi kalau entri ni akak tulis semula apa yang dia tulis dalam gmbr tu . just pandangan hehehe

    ReplyDelete
  10. Waa I really don't know about this! Thanks a lot for sharing =D

    ReplyDelete
  11. dulu byk betul tumbuh kat padang sekolah..haha tak sangka plak ada khasiat yg bagus..:D

    ReplyDelete
  12. ooo baru tau..thanks 4 sharing cik nor

    ReplyDelete
  13. Pokok yang selalu kena cabut... Rupanya ada manfaatnya.... :-)

    ReplyDelete
  14. Bagus petua petua gini kalau kita rajin amalkan. Maklumlah org dulu mana ada farmasi mcm kita sekarang ni

    ReplyDelete