KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Friday, May 30, 2014

Tazkirah Jumaat


Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua.

Thursday, May 29, 2014

Al - Fatihah Al Marhum DYMM Sultan Azlan Muhibuddin Shah


Assalamualaikum..

Salam takziah. Al-fatihah....

 

Wednesday, May 28, 2014

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elihhttp://blogpancingelih.blogspot.com/2014/05/giveaway-rm300-by-blog-pancing-elih.html


 Syarat-syarat penyertaan:


 1. Mestilah mempunyai blog/website dan akaun Google+.
Tugasanya tersangatlah mudah, nak join sila ikuti langkah-langkah dibawah ini:
 1. Buat satu entry bebas yang bertajuk "Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih".
 2. Follow blog ini dan Follow Google+ saya. 
 3. Letakkan banner giveaway diatas. Dan, link kan ke entry ini. 
 4. Jangan lupa tinggalkan link entry anda di ruangan komen dibawah.
Pemilihan pemenang:
Pemilihan pemenang akan ditentukan 100% oleh uncle Random.org. So, kebarangkalian untuk anda semua menang adalah adil dan saksama.
Hadiah-Hadiah Giveaway:
Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;
 • Tempat Pertama: 1 X RM100
 • Tempat Kedua: 1 X RM60
 • Tempat Ketiga: 1 X RM40
 • Hadiah Saguhati: 5 X RM20
 Ok. Mudah kan?
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014. Jika penyertaan kurang daripada 100 orang, mungkin giveaway akan dilanjutkan, bagitau kawan-kawan yang lain biar giveaway ini tamat tepat pada tarikh ini.

p/s: Kalau nak join jangan lupa klik banner kat atas..:)

Wordless Wednessday


Assalamualaikum..

Salam rabu semua..:)

Tuesday, May 27, 2014

Israk Dan Mikraj

Peristiwa Isra dan Mi'raj Nabi Muhammad s.a.w. terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam. Tarikh ini bersamaan 622 M iaitu ketika Nabi berumur 52 tahun, setahun sebelum Hijrah dari Makkah ke Madinah. Tahun ini juga dikenali sebagai Tahun Dukacita kerana bapa saudaranya Abu Talib dan isterinya Khadijah binti Khuwailid meninggal dunia. Nabi dan anak angkatnya Zaid ibn Harithah diusir dan dibaling batu oleh penduduk Taif sehingga berdarah. Peristiwa Israk Mikraj ini tercatat dalam surah Al-Israa’ ayat 1 (Al-Quran:17:1). Surah An-Najm (al Quran:53:13-18) juga menceritakan peristiwa ini.
Perjalanan selama 3/4 malam sahaja iaitu dari jam 6 malam hingga 6 pagi Nabi kembali semula ke Makkah sebelum terbit fajar. Baginda menunggang Buraq bersama Jibril dari Masjidil Haram ke Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis di Israel / Palestin kini. Arah kiblat umat Islam ketika itu ialah Baitulmuqaddis. Selepas peristiwa ini, semasa Nabi tinggal di Madinah, arah kiblat ditukar ke Mekah. Di Tembok Barat masjid, buraq telah ditambat di suatu tempat. Nabi mengerjakan solat dua rokaat di beberapa tempat persinggahan seperti di Madinah, Madyan dan Bukit Thursina. Di Masjid Aqsa, Nabi sembahyang berjemaah dengan makmumnya ialah Nabi Adam, Nabi Musa dan Nabi Isa. Baginda ditawarkan minuman susu atau arak. Tetapi Nabi Muhamad memilih susu sebagai minumannya.
Seterusnya diangkat secara fizikal melalui mikraj (tangga emas dan perak) dari bumi ke langit ke-7 hingga ke Sidratul Muntaha dan bertemu dengan Allah di Arasy. Di Baitul Makmur, Nabi melihat malaikat bertawaf dan moyangnya Nabi Ibrahim bersandar di situ .Wajah Nabi Ibrahim persis wajahnya . Nabi juga 'dibedah' untuk kali kedua. Sebelum ini, semasa kanak-kanak , baginda pernah dibedah oleh dua malaikat semasa di perkampungan ibu susunya Halimahtus Sa'adiah.
Nabi telah bertemu dan bercakap dengan Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan Nabi Isa.
Peristiwa luar biasa ini paling penting dalam takwim Islam kerana menandakan seseorang itu Islam atau kufur. Ia sebuah mukjizat dari Allah S.W.T bagi Nabi Muhammad s.a.w. yang tidak pernah dilakukan oleh rasul dan nabi sebelumnya. Hanya Nabi Muhammad s.a.w. sajalah yang diberikan anugerah dan kehormatan oleh Allah S.W.T untuk melakukannya sebagai petanda betapa tingginya penghargaan Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad s.a.w.
Dalam perjalanan Isra' mahupun Mikraj seperti tercantum dalam buku 'Muhammad Beraudiensi dengan Tuhan karya Moch. Abdai Rathomy (1983: 53), Nabi Muhammad didampingi Malaikat Jibril dan Mikail menunggang seekor haiwan yang disebut 'Buraq'.
Dalam masyarakat Islam, peristiwa ini tercatat dalam takwim Islam. Umat Islam akan sembahyang sunat. Ceramah khas selalu diadakan bagi mengenang peristiwa tersebut.

Pelbagai peristiwa dilihat

Beberapa peristiwa yang terjadi selama Isra' berlangsung memberikan hikmah dan pelajaran yang sangat mendalam bagi Nabi Muhammad s.a.w. serta menjadi cermin bagi umat yang menjadi pengikutnya.
 1. Nabi memperoleh pelajaran tentang keadaan masa lalu dan masa yang akan datang yakni saat Jibril menyuruh beliau melakukan solat di Kota Thaibah (Madinah) dimana kelak Nabi akan berhijrah ke kota ini, di Thur Saina (Bukit Thursina), tempat Allah berfirman kepada Nabi Musa, serta di Bethelehem, tempat lahirnya Nabi Isa putera Maryam (Mary).
 2. Jibril juga mengajar Nabi bagaimana menghadapi Ifrit dari golongan jin yang mengganggunya dengan memberinya sebuah doa yang harus dibaca Nabi.
 3. Mengambil hikmah dari perjuangan seorang Muslimah sejati Masyitah dalam berjihad mempertahankan keyakinannya akan keesaan Allah.
 4. Mendapat pelajaran bagaimana akibatnya bagi orang-orang yang enggan solat, enggan berzakat, pemakan riba dan suka berbuat zina. Pengganggu jalan umum, pemimpin yang suka menumpuk-numpuk jabatan dan suka menjelek-jelekan orang lain.
 5. Gambaran umat yang terjebaknya dalam kemewahan dunia, perumpamaan umur dunia yang sudah tua, tamsil bermacam-macam minuman yang boleh dan tidak boleh (haram) diminum umat Nabi serta adanya pengakuan para nabi akan keberadaan Nabi Muhammad s.a.w. sebagai pemimpin utama.

Dalam perjalanan Mikraj banyak pula hal yang dialami oleh Nabi Muhammad s.a.w. Namun yang paling penting adalah baginda mendapat keringanan solat fardu dari 50 kali menjadi 5 kali sehari semalam, sebuah kewajiban yang harus dikerjakan umatnya sampai kelak akhir zaman.

Bantahan orang Quraisy

Sekembali dari Israk dan Mikraj, Nabi Muhamad telah diragui dan ditertawakan oleh masyarakat Quraisy terutama pemimpinnya Abu Jahal dan Abu Lahab. Bagi Abu Jahal, inilah bukti Nabi Muhamad seorang yang gila dan ahli sihir kerana mana mungkin pergi ke Palestin hanya semalaman dan menjelang subuh sudah sampai di Mekah semula. Abu Jahal mempersendakan Rasulullah di Hijir Ismail di hadapan komuniti Bani Kaab bin Luay.
Namun Abu Bakar adalah orang pertama yang percaya dengan cerita itu kerana baginya Muhamad adalah seorang al Amin. Abu Bakar sentiasa membenarkan khbar langit yang Rasulullah bawa. Aisyah mencatatkan ada orang Islam yang murtad selepas peristikwa itu.
Setelah dicabar oleh Bani Kaab bin Luay, Nabi menceritakan keadaan Masjidil Aqsa hingga hampir keliru. Mujurlah saat itu Allah mendatangkan Masjid Aqsa dan diletakkan berdekatan rumah Uqail. Maka, mudahlah Nabi menceritakan masjid itu. Salah seorang dari mereka mengakui kebenaran gambaran itu kerana pernah pergi ke Masjidil Aqsa.

Khilaf tentang tarikh Israk Mikraj

Tarikh sebenar berlakunya peristiwa hebat itu masih lagi menjadi perselisihan di kalangan ulama.
Ada yang berpendapat ia berlaku sebelum menjadi Nabi. Ia merupakan pendapat yang janggal. Majoriti ulama berpendapat ia selepas menjadi Nabi. Ia diperkuatkan oleh banyak hadis yang sahih. Seterusnya mereka berbeza pendapat lagi tentang tahun kejadian selepas kebangkitan Nabi sebagai Nabi samada tahun ke 13, 12, 10 atau ke 8 Kenabian. Begitu juga bulan samada bulan Safar, Rabi`ul Awal, Rabi`ul Akhir, Rejab, Sya`ban, Ramadhan, Syawal atau Zulhijjah.
 1. Menurut Ibn Sa`ad dan Nawawi serta Ibn Hazim ia berlaku setahun sebelum hijrah. Hijrah berlaku pada akhir Safar dan Awal Rabi`ul Awal. Ini bererti peristiwa ini berlaku pada bulan Safar atau Rabi`ul Awal.
 2. Menurut Ibn Jauzi, 8 bulan sebelum hijrah. Ia bererti pada bulan Rejab.
 3. Menurut Abu al-Rabi` bin Sali, 6 bulan sebelum Hijrah. Ia bererti pada bulan Ramadhan
 4. Menurut Ibrahim al-Harbi, dan ditarjihkan oleh Ibn al-Munir dalam Syrah al-Sirah oleh Ibn `Abd al-Barr, ia berlaku 11 bulan sebelum hijrah iaitu pada bulan Rabi`ul Akhir
 5. Menurut Ibn `Abd al-Barr, Ia berlaku 13 bulan sebelum hijrah. Ia bererti pada bulan Safar.
 6. Menurut Ibn Faris, ia berlaku 15 bulan sebelum hijrah. Ia bererti pada bulan Zulhijjah.
 7. Menurut al-Sudiy sebagaimana diriwayatkan oleh Tabari dan Baihaqi dan di pegang oleh al-Waqidi, 17 bulan sebelum Hijrah. Ia bererti ia berlaku pada bulan Syawal
 8. Menurut Ibn Qutaibah dan dihikayatkan oleh Ibn `Abd al-Barr serta disebut oleh Ibn Sa`ad daripada Ibn Abi Sirah, ia berlaku 18 bulan sebelum hijrah iaitu pada bulan Ramadhan
 9. Menurut riwayat Ibn `Abd al-Barr dan dipegang oleh Nawawi dalam al-Raudah, ia berlaku pada bulan Rejab
 10. Menurut riwayat Ibn al-Athir, ia berlaku 3 tahun sebelum hijrah.
 11. Menurut riwayat `Iyad dan dituruti oleh Qurtubi dan Nawawi daripada al-Zuhri, ia berlaku 5 tahun sebelum hijrah. `Iyad berhujah bahawa tiada perselisihan lagi bahawa Khadijah pernah solat bersama baginda saw selepas kefarduan Solat diturunkan. Juga tiada yang berselisih bahawa Khadjah mati sebelum hijrah samada 3 tahun atau 5 tahun sebelum hijrah. Tiada perselisihan juga bahawa kefarduan solat berlaku pada malam Isra’. Namun, hujahnya boleh diteliti kembali kerana menurut al-`Askari Khadijah mati 7 tahun sebelum hijrah. Ada pendapat menyatakan 4 tahun sebelum hijrah. Ibn al-A`rabi menyatakan beliau mati tahun berlakunya hijrah.
Sumber : SINI

Monday, May 26, 2014

Piala Thomas

 Assalamualaikum..

Nie lah ragam layan whatsapp sambil menonton live final Malaysia vs Jepun malam tadi.Yang nie cik nor terima masa Malaysia tengah berhempas pulas untuk menewaskan Jepun.
 Gambar nie pulak cik nor terima selepas keputusan Malaysia tewas di tangan Jepun.Macam ragam jugak rakyat Malaysia nie..hihi

Gambar nie pulak..cik nor terima pagi2 lagi.Masa terima tu masih mamai2 lagi Tak fikir apa gambar yang diorang share.Bila dah masuk pejabat then tgk balik gambar baru dapat tangkat maksudnya.Piala + Thomas and friends..haha = Piala Thomas..:)

Itu saja untuk hari nie..:)

The Liebster Award - Alynn Nyzaa & Liza Izara Fazriel Fahmi

Assalamualaikum
 
Adeiii...ingatkan dah tak der orang nak tag cik nor untuk liebster awards nie tapi ada lagi rupanya.Untuk tidak mengahampakan mereka cik nor jawablah.Kalau pendek2 jangan marah lah yer..haha
Tukang tag :
1. Alynn Nyzaar 
2. Liza Fahmi
 
Ada 11 soalan blogger yang ditag perlu jawab. Soalannya adalah:
The Liebster Award by Alynn Nyzaa
 1. Ceritakan serba ringkas mengenai diri anda
 2. -Alamak soalan dia, nama: cik nor, asal:kelantan, umur : 30++++, kerja: Kerani pentadbiran.lain2 tengok blog cik nor..haha
 3. Berapakah usia blog anda?
 4. - Hampir 4 tahun usianya..:)
 5. Macam mana boleh mula terlibat dalam dunia blogging?
 6. - cik nor pon tak ingat..tahu2 daha ada blog..baik punya jawapan..haha
 7. Apakah makna di sebalik nama dan url blog anda?
 8. - makna?tak der makna apa2..cuma nama samaran tu cik nor guna sejak sekolah menengah lagi.Kalau tulis urat tak rasmi nama tu lah selalu cik nor guna..:)
 9. Siapakah blogger kegemaran anda? Seorang blogger lelaki dan seorang blogger perempuan.
 10. - Haishh..jawapkan kecik hati pulak blogger lain..cik nor pejam mata n jawab jugak lah http://www.mialiana.com/http://www.sop.name.my
 11. Sepanjang bergelar seorang blogger, apa kenangan yang paling tak dapat dilupakan? Nyatakan sama ada kenangan manis atau kenangan pahit.
 12. - Kenangan pahit rasanya ..cik nor hampir menutip acc blog kerana kesilapan coding.huhu. Kenangan manis banyak..sila baca blog cik nor..haha (Promote..)
 13. Senaraikan 5 blog yang selalu anda kunjungi.
 14. http://www.mamaniza.com/, http://www.duniashida.com/, http://fuzamusa.blogspot.com, http://hainomokje.blogspot.com & http://www.mialiana.com/
 15. Dalam banyak-banyak kenalan blogger, siapakah blogger yang anda rapat walaupun hanya di alam maya? Kenapa?
 16.  http://noraihanqusyairi.blogspot.com a.k.a Rehan.May be sebab dia selalu share pasal kesihatan dengan cik nor dan dia selalu layan whatsapp cik nor kot..hihi
 17. Selain berblogging, apakah aktiviti lain yang anda lakukan pada masa lapang?
 18. - Soalan cepu emas ni..hobis cik nor sejak kecil sehingga besar adalah tidur & membaca buku..:)
 19. Agak-agak sampai bila anda akan terus berblogging?
 20. - Selagi hayat dikandung badan..InsyaAllah
 21. Apa komen anda tentang blog 'Alynn Nyzaa Punyer Blog'? Kritikan membina dan cadangan bernas amatlah dialukan :)
 22. - Blog yang ceria dan begitu menarik.Tak jemu kalau singgah blog alyyn..:)
Soalan dari Liza Fahmi
1) Siapa Nama First Love Cinta Cintun Monyet anda ?
- Azman Rashid
2) Tubuh badan /anggota badan anda yang anda suka tang mana?
- Bibir kot..orang kata bibir cik nor seksi..haha
3) Negeri dalam Malaysia yang anda belum pernah pergi?
- Negeri yang pernah pergi : Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Johor, Melaka, Sabah, Selangor, Kuala Lumpur, N9, Perak & Kedah..yang cik nor tidak ditulis maknanya cik nor tak pernah pergi..:)
4) Pandangan pertama anda terhadap saya?
- Oh..wow..cantik..:)
5) Suka nombor berapa?
- No.5 (tarikh bestday cik nor..:)
6) Suka lelaki yang macamana?
- Beriman, bertnaggungjawab & romantik...hehe
7) Kalau ada rezeki, nak buka bisnes apa?
- Kuih-muih tradisional..(anak tauke kuih..:)
8) Suka kereta buatan Malaysia yang mana ?
- Semestinya MYVI (kereta cik nor sekarang:)
9) Bola Jaring ATAU Bola Tampar ?
- Bola tampar..:)
10) Mana BLOG yang anda suka lawat ?

Oleh kerana cik nor malas nak cipta soalan dan malas nak tag maka dengan itu korang terselamatlah kali ini..haha

Sekian, terima kasih..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...