KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, March 30, 2013

Santai Sabtu..


Friday, March 29, 2013

Tazkirah Jumaat....

Solat Witir
Solat Witir ialah solat sunat yang dikerjakan pada waktu malam selepas solat isyak sehingga terbit fajar saddiq (sebelum masuk waktu subuh), lebih afdal lagi bila ia dilakukan pada sepertiga malam yang terakhir. Ia boleh dilakukan setiap malam, tidak hanya pada bulan ramadan sahaja.
Solat Witir adalah solat yang unik kerana dikerjakan pada jumlah rakaat yang ganjil jumlahnya iaitu sekurang-kurangnya satu rakaat, selebihnya 11 rakaat. Paling afdal ialah 3 rakaat iaitu dimulai dengan solat witir dua rakaat satu salam dan disambung dengan solat witir satu rakaat satu salam. Kerana ianya unik, Solat witir mesti dilakukan dengan rakaat yang ganjil sebagai penyudah.
Solat witir sangat digalakkan untuk dilakukan berdasarkan hadis Nabi Muhammad saw
Rasulullah saw, bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Dia menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli Al-Quran.”
Hadis Riwayat Abu Daud dan Tirmizi.
“Sesiapa yang mengerjakan sembahyang dhuha, berpuasa tiga hari daripada sebulan dan tidak pernah meninggalkan sembahyang witir sama ada dalam pelayaran dan bermuqim, dicatat baginya pahala orang syahid.”
Hadis riwayat at-Thabran
Witir itu hak (benar). Barangsiapa yang tidak berwitir ia bukan dari golongan kita! Witir itu hak maka barang siapa yang tidak mengerjakannya ia bukan
dari golongan kita! Witir itu hak, barangsiapa yaang tidak mengerjakannya maka ia bukan dari golongan kita!
Hadis Riwayat Ahmad dan Abu
Nabi Muhammad saw bersabda:
Sesungguhnya Allah telah memberikan (hadiahkan) kepada kamu satu solat, yang mana ianya adalah lebih baik daripada unta-unta yang terbaik. Iaitulah Solat Witir.
Hadis Riwayat Abu Daud, Tarmizi dan Ibnu Majah
Gambaran masyarakat Arab ketika itu ialah sesiapa yang memiliki unta yang terbaik akan dianggap sebagai orang yang berharta dan kaya. Boleh diibaratkan seperti zaman sekarang ialah orang ynag berstatuskan jutawan, memiliki kekayaan.
Bayangkan berapa lama untuk mengumpulkan harta sehingga menjadi jutawan dan memiliki kekayaan, adalak kita cuma perlu lakukan selama 10 tahun ? 30 tahun untuk menjadi seorang jutawan?
Tetapi dengan mengerjakan solat witir dengan hanya satu rakaat sahaja, melebihi daripada apa yang kita idamkan iaitu menjadi jutawan dan miliki harta yang berlimpah luah. Bayangkan pula jika solat witir itu dilakukan 3 rakaat atau 5 rakaat. Berapa kali ganda kekayaan yang boleh dibayangkan dengan hanya mengerjakan solat witir.
Tetapi ini hanyalah satu perumpamaan, apa yang diterangkan oleh Rasulullah saw adalah untuk memudahkan fahaman kita kepada gambaran kebendaan, sedangkan di Akhirat nanti balasan yang diterima adalah berkali ganda di dalam syurga.
Ia seolah-olah mengambarkan betapa mudahnya kita boleh menjadi kaya raya iaitu hanya mengambil masa beberapa minit sahaja. Ternyata hadiah ini sememangnya bernilai diberikan oleh Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Terlalu mudah untuk hamba-hamba-Nya memasuki syurga tetapi hanya segelintir sahaja yang mengambil manafaatnya,
Oleh yang demikian janganlah ditinggalkan solat witir, kerjakanlah walaupun hanya sedikit bilangan rakaatnya tetapi berterusan. Amalan yang berterusan tetapi sedikit adalah perkara yang disukai oleh Allah swt.
Sebagai mana di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah ra yang bermaksud
“Ditanya Nabi Muhammad saw tentang amalan-amalan yang disukai oleh Allah. Baginda bersabda: “Amalan yang berterusan walaupun sedikit.”
Hadis riwayat Bukhari

Thursday, March 28, 2013

Segmen: 300 bloggers



300 bloggers?! Perghh, banyak nye, hehe. Segmen aku nak buat ni khas untuk aku letak dalam bloglist dalam blog aku yang akan dibuat khas untuk aku blogwalking dan semestinya aku backlink dari Blog Paly ni. Aku target 300 bloggers sebab lagi bnyak blogger join, lagi banyak blog aku nak usha2 entri latest diorang. Sume rakan blogger dijemput join!!! ^_^

Syarat macam bese ler, simple mimple.

1. Buat satu entri bertajuk "Segmen: 300 bloggers", letak gambar atas dan backlink ke entri ni.
2. Publish dan hantar link korang, settle.

Tarikh tamat @ 3 April 2013 | Tepat pada masa 11:59 malam | Senarai rakan blogger

# Harap2 aku ada masa untuk promote segmen ni sebab bz sikit, huhu ^_^

Thank you for viewing and reading this post
Sekian
Wallahu'alam

Ps: aku copy tuan blog punya..aku mls nak menaip.Klu korang nak join leh la klik klat banner tu..Gud luck..:)

Jom Tengok Kalau Berkenan Boleh Tempah..

 Alas Peti = RM75.00 sekeping (Maaf gambar dia tak nampak sangat..adik aku yang snap pic nie)Gambar dia yg bawah skali ada riben kat hujung tu.
 Bantal =RM55.00 sepasang
 Bantal =RM55.00 sepasang

Bantal= RM60.00 sepasang

Harga di atas tu tak termasuk kos pengeposan lagi.Kalau ada yang berkenan dan  nak order bolehlah email kat saya normi80my@yahoo.com.Warna mengikut permintaan anda.Sebarang pertanyaan boleh komen kat bawah ini atau  email saja ke alamat email yg saya bagi tu.

Wednesday, March 27, 2013

Wordless Wednesday#22


Tuesday, March 26, 2013

Bila Kucing Aku Merajuk....

 Assalamualaikum....
 Hurmm.... dah lama tak merapu dan meroyan kat blog aku yg tak seberapa ni.Almaklumlah sibuk sangat sampai idea pun tak ada.Semalam pon aku copy and paste the quotes dari email aku the aku letak kat entry aku yang baru.So, hari macam ada idea sikit nak hupdates blog. Aku jumpalah gambar kucing aku yang tengah merajuk ni.Muka sedih giler kan?haha.Aku panggil nama dia pon dia tak layan.
Nak tahu sebab apa dia merajuk.Kejadian berlaku pada hari jumaat malam sabtu.Masa nie aku dok layan last episod drama Hanya Padamu.Tiba-tiba adik aku cakap"ko tengok kucing tu merajuk" . aku tanya adik aku kenapa dia merajuk."Tadi dia main-main ngan anak tikus.Entah mana dia dapat pon aku tak tahu lah.Tiba-tiba ayah ambil dan buang tikus tu"Ooo..sebab tu lah dia merajuk rupanya.Memamg dia tak layan langsung bila aku panggil nama dia.Buat-buat tidurlah tu konon..haha.Opps...lupa nak bagi tahu.Nama dia Comel...:)Sila abaikan background yang sangat menarik kat belakang itu....haha

Oklah itu sahaja untuk hari ini.Ada masa saya hupdate lagi yer kawan-kawan...babai...

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com

Giveaway Naili-Shoppe Di Mialiana.com


NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Blog : www.naili-shoppe.com
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com

Monday, March 25, 2013

Blues Isnin....


Sunday, March 24, 2013

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara




Mak Dara nak buat satu GA yang sangat simple, sempoi dan tak semput untuk disertai oleh semua rakan Blogers.  Nama GA gah semacam je kan mestilah kerana ia se gah 56 hadiah yg telah ditaja oleh 30 org sponsor. Ya benar!! Sebanyak 58 buah hadiah hadiah hebat sedang menanti untuk dimenangi!!! Semua hadiah tersebut adalah ikhlas dan tajaan daripada 30 penaja dan juga teman bloggers Mak Dara.Mak Dara ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada setiap seorang dari 30 penaja yang sudi untuk sponsor hadiah hadiah yang sungguh awesome ini. Jadiii.. Anda rasa bertuah? Moh nengok syarat syaratnya ya..

1. Follow Blog Bicara Mak Dara
2. Buat entri dengan tajuk 
"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini 
4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.

5 .Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. 
a) kak ayu
b) yana yani
c) deno
6. Kepada sesiapa yg nak join blh lah klik kat banner untuk melihat syarat2nya..:)

Done all..:)



Sabarlah Hati


Saat Kau datang dalam hidupku
Ku sangka ini cinta terakhir
Ternyata malam penuh bintang
Berakhir dengan mendung
Menari aku dengan gelisah
Lagi lagi lagi ku menangis
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang la jiwa iring langkahku
Ku yakin pasti ada yang terbaik untukmu
Ternyata malam penuh bintang
Berakhir dengan mendung
Menari aku dalam gelisah
Lagi lagi lagi ku menangis
Meski hati sering dilukai
Takkan menyerah aku mencari cinta
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang la jiwa iring langkahku
Ku yakin pasti ada yang terbaik untukmu
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang lah jiwa… uhh.. uhuu
Sabarlah wahai hati..
Jangan menangis

Korang layanlah lagu nie..Entah mengapa hati aku tiba2 tersentuh bla mendengar lagu nie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...