KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, March 23, 2013

Sabtu Yang Cuti....


Friday, March 22, 2013

Nasihat Kubur Umtuk Kita...

Assalamualaikum.... 

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/62916_445300832201858_907144283_n.jpg

 
 
Nasihat Kubur:


lepas baca silakan share..

1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yang gelap, maka terangilah aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM.

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR'AN.

4). Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,

5). Aku yang menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

6). Aku adalah tempat utk merendammu dengan cairan yang amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah"LAILAHAILALLAH"

Kirim 
 ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walau hanya pada 1 org..
Kerana, saat kamu membawa Al-Qur'an, syaitan biasa2 saja.
Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga.
Saat kamu membacanya, ia gelisah.
Saat kamu mmahaminya, ia kejang2.
Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari, ia stroke.
Terus  terus baca & amalkan agar syaitan stroke dan mati.
Ketika anda ingin menyebarkan ini, lagi2 syaitan pun mencegahnya.

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda
 
  
  

Thursday, March 21, 2013

Bubur Nasi PeriSa Ayam Ku Kosong.....

 Assalamualaikum....

Hari nie aku free so, aku nak start membebel dan meroyan kat blog.Semalam kan wordless wednesday so tak der lah suara blog aku semalam.Tp mmg lah tak der suara sebb aku buka buat vlog.haha.So, menulis dan korang yang membacanya.Membaca dengan penuh keyakinan(konfident jer kan aku..entah korang suka ke tak baca blog aku nie...hehe)Opps..kan dah membebel lbh...kita berbalik kepada tajuk entry nie ye murid-murid...rindu nya nak mengajar...tp umur dah tuala nak jd cikgu ganti...huhu.Malam2 aku tak der kerja..nak beli mkanan kat luar dah bosan so, aku teringatlah beras yang aku bawa bulan ramadhan thun lepas.Ok lagi ye...hihik..Aku pinjamlah rice cooker roomate aku untuk merealisasi kan bubur ayam aku nie..Lama jgkalah nak menunggu dia menjadi bubur.Alhamdullillah...nasi sudah menjadi bubur akhirnya...dan aku masukan satu kiub ayam Knorr sebagai perisanya.Perghh..rasanya mmg superblah macam bubur ayam instant yang korang beli kat pasaraya tu.Tp yang kurangnya bubur ayam aku nie tak ada isi ayam, daun sup n bawang goreng.Tp rasanya aku sorang yang tahu.haha..Sedaplah bg aku..dalam mangkuk kat atak tu dah second round aku tambah...hehe
Yang kat dalam periuk nie aku tinggalkan kat roomate aku.Nampak mcm skitkan tp kenyang dia cakap bla habiskan bubur nasi yg aku simpan untuk dia tu...Aku rasa dia tak mkn malm tu tp dia panaskan then buat sarapan pagi.Aku plk sarapan  biasa aku cuma roti n milo panas.My feberet diwaktu pagi dan malam..Diet katakan.Dietlah sgt...ada baju yang dah tak muat disebabkan diet....haha..Dah tak mau dah cerita pasal diet nie..hilang mood makan aku...:)

Nasiblah aku tak nyanyi lagu kosong  by Najwa Latiff masa mkn bubur ayam nie...haha
oklah dah tak thu apa nak merapu baik aku stop...ada citer best aku share lagi yer...:)

Wednesday, March 20, 2013

W.W#21


Minyak Ikan Omega 3 dan Manfaatnya untuk Wanita

Minyak Ikan Omega 3 dan Manfaatnya untuk Wanita

1. Perlindungan terhadap kanser payudara: 

Kajian menunjukkan wanita dengan pengambilan  asid lemak minyak ikan yang tinggi mempunyai sehingga 50% peluang kurang mendapat kanser payudara, yang adalah satu kebimbangan utama bagi kebanyakan wanita. DHA adalah semulajadi anti-radang yang menghalang transformasi selular dan membunuh sel-sel kanser.




2. Memberikan keselesaan ketika waktu senggugut: 

Gejala PMS yang tidak menyenangkan sering terhasil akibat daripada ketidakseimbangan asid lemak. minyak ikan Omega-3 melegakan sakit bulanan dan kekejangan yang dikenali sebagai dysmenorrhea.



3. Meningkatkan kesuburan: 

Kajian menunjukkan bahawa kemandulan secara langsung berkaitan dengan jumlah minyak ikan yang anda makan. Minyak ikan menyeimbangkan hormon, meningkatkan tahap hormon dan meningkatkan aliran darah ke rahim. Lagi tinggi dos asid lemak Omega-3 yang anda ambil, lebih besar kemungkinan anda untuk hamil.


4. Bayi yang sihat: 

minyak ikan adalah penting untuk diet kehamilan yang sihat, memudahkan aliran darah yang sihat plasenta dan pertukaran nutrien dan oksigen antara ibu dan bayi dengan lebih cekap.


5. Pencegahan Preeclampsia : 

Tekanan darah tinggi semasa mengandung, yang dikenali sebagai preeclampsia, boleh menjadi sangat berbahaya.  Asid lemak dalam minyak ikanOmega 3 membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat dan mengurangkan sebarang risiko kesihatan bagi kedua-dua ibu dan anak.


6. Bayi usia matang: 

Asid lemak minyak ikan juga mengurangkan bahaya kelahiran pra-matang. Ini memastikan semasa peringkat kehamilan  paru-paru bayi telah terbentuk sepenuhnya dan mencapai berat lahir yang sihat.


7. Perkembangan otak bayi: 


Otak seorang kanak-kanak adalah amat bergantung kepada asid lemak yang ditemui dalam minyak ikan omega-3. Sebagai contoh, DHA telah dijumpai untuk memastikan perkembangan otak yang betul dan untuk meningkatkan kecerdasan kanak-kanak. Ia juga memperbaiki penglihatan dan pembangunan kemahiran motor.


8. Kurang kemurungan selepas bersalin: 


Kajian menunjukkan wanita dengan pemakanan minyak ikan yang lebih tinggi  mengalami  kurang kemurungan yang ketara selepas bersalin. Ini bermakna masa yang lebih baik bagi kedua-dua ibu dan bayi.


9. Masalah menopaus diminimumkan: 

Dengan sangat meningkatkan keseimbangan hormon, asid lemak minyak ikan boleh secara mendadak mengurangkan gejala menopaus, seperti hot flashes dan perubahan mood.


10. Perlindungan terhadap osteoporosis: 

Mempunyai tahap yang tinggi asid lemak minyak ikan telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko anda mendapat osteoporosis, yang merupakan risiko yang tinggi terutama bagi wanita selepas menopaus.


11. Mengurangkan risiko penyakit jantung: 

Penyakit jantung membunuh lebih ramai wanita awal daripada apa-apa penyakit lain, termasuk kanser payudara. Dan bahaya penyakit jantung di kalangan wanita meningkat selepas menopaus. Omega 3 minyak ikan dengan EPA, DHA dan DPA adalah pertahanan terbaik anda.


Ingin tahu bagaimana untuk menurunkan trigliserida, kolesterol dan darah rendah tekanan secara semulajadi? Minyak ikan telah ditunjukkan untuk melakukan semua perkara ini untuk membantu anda mencegah penyakit jantung di langkah mudah. Minyak ikan yang tulen, semulajadi, berkualiti tinggi .

Monday, March 18, 2013

Makan Lagi???

Assalamualaikum....

Hari nie aku tak der mood nak merapu n meroyan panjang2.Aku kna luar opis.Bkn bos aku halau aku tp aku nak g bayar Bil Elektrik, Telefon, KWSP, Perkeso, hantar pelan ke Pejabat Bomba, g beli kertas A1 kna g Lembaga Hasil dlm negeri.huhu..Korang thu kol brapa aku mkn tgh nie?15 minit sblm kol 4ptg.Kesian kan..huhu

Oklah korang lyn lah bun kegemaran aku tu.Harap korang tak terliur...,haha.Aku tak der idea nak menulis hr nie.Esok InsyaAllah..bnyak idea aku nak menulis.tu pun klu tak kna marah kat bos...haha

Oklah..see u again...:)

Sunday, March 17, 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly?


Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 
Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...