KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Wednesday, August 14, 2013

Raya Yang Suram....

 Assalamualaikum....

Mesti korang tertanya-tanya kenapa tajuk entry aku cam pelik jer kali nie.Begini ceritanya..Raya tahun memang agak suram sebab mak cik nor tak sihat macam biasa.4 hari sebelum raya dia deman tak kebah2.Hari isnin kakak cik nor call cakap mak demam.cik nor ingat dia demam biasa jer.Kalau pergi klinik suntik satu jarum dia dah ok.Tapi kali nie lain macam lah pulak.Tak de perubahan nak kebah.Makin teruk adalah.Hari selasa cik nor tak cuti lagi.Kakak cik nor call lagi tanya cik nor boleh balik petang tak.Cik nor cakap tak berani sebab jalan jem.Lagi pon tak mintak cuti lagi dengan bos.Dok kat rumah sewa dalam keadaan standy dan berjaga2 mana tahu kot kakak call cakap mak makin teruk tapi alhamdulillah sampai ke pagi selasa xde call dari kampung.Before keluar office petang khamis dah mintak kebenaran bos nak cuti hari selasa.Nasib bos bagi.Pagi2 selepas sahur cik nor bergerak balik kampung.Kebetulan roomate cik nor nak balik Jerantut joinlah sekali dengan dia.

Alhamdulillah..pukul 6 pagi cik nor selamat sampai kampung.Tu pon terhegeh-hegek bawak kereta.Cik nor tak biasa drive malam.Silau..huhu.Sampai2 terus cari mak.Tengok2 dia baru lepas solat kat bilik dia.Cik nor biar jelah..nampak dia macam sihat then cik nor g solat subuh.Oleh kerana mengantuk sangat cik nor terlelap lepas solat subuh.Bangun2 g jenguk mak...tengok dia tido tapi dia sedar bila ada orang datang.Cik nor letak tangan kat badan dia panas semacam jer.Tapi tengok dia macam sejuk jer.Cik nor terus ambik kain basah letak kat dahi dia sebab panas sangat.Cik nor tanya mak samada dia puasa ke tak?dia cakap dia puasa.Cik nor paksa mak suruh buka puasa sebab nampak dia macm tak larat sangat.Mula tu dia macam tak nak buka puasa tapi setelah kena tazkirah cik nor dia aku dan buka puasa jugak akhirnya.Bukan nya saja2 cik nor suruh dia buka puasa tapi memandangkan keaadaan dia yang amat lemah cik nor terpaksa buat jugak.Orang sakit nie macam2 ragam.Mula2 buka tu dia mak makan meggie.So, cik nor buatkanlah tapi letak sikit perencah.Last2 dia makan sikit jer dia cakap bau busuk.Sabar jerlah...yang anak buah cik nor..dah tergoda dgn bau meggi tu.haha...tanya dia nak minum air apa? Bukan cik nor zalim tau!!.Mak cakap nak minum air suam then letak gula sikit.Dah itu permintaan dia.Cik nor terpaksa tunaikan jer.huhu

Dah makan dan minum semua cik nor bagi mak makan ubat.Lepas makan ubat mak still sejuk menggigil dan tak boleh tidur jugak.Sekali lagi cik nor paksa mak cik nor tidur kat bilik cik nor.Dok kat bilik bawah tak der oraang nak jenguk.Kalau kat bilik cik nor senang sikit sebab cik nor selalu keluar masuk bilik.Boleh tengok2kan mak sekali.Orang tua kalau sakit memang pantang sikit...Kalau sorang jer anak dia yang jenguk n jaga dia..mulalah dia menangis sorang2 dan cakap benda yang merepek.Time nilah jatuh jugaklah airmata cik nor.Begitulah hari2 yang cik nor lalui ketika menjaga mak sakit.Sampai nak bercakap dengan orang pun tak der mood asyik memikirkan keadaan mak yang tak kebah2 lagi demam.

Hari raya pertama, mak still tak ok.Nak tak nak terpaksa uruskan mak dan adik lelaki cik nor yang lumpuh.Dia tetiba demam jugak dihari raya pertama.Disebabkan adik beradik yang lain dah siap dulu cik norlah yang kena siapkan kedua-duanya.huhu.Korang layanlah gambar yang kat atas tu dan kat bawah nie.Dah panjang sangat cik membebel...nanti cik nor sambung lain di entry akan datang...InsyaAllah..
Gambar yang atas sekali tu cik nor dah edit guna phone kakak.Tu yang muka cam licin tanpa sebarang jerawat..haha.Yang atas nie original recipe ya..tak sempat nak edit..sebab masa nie mak dah chat sikit dia suruh cik nor g solat isyak..hehe
Yang dengan anak buah kesayangan.Harap maaf yer..gamnbar nie cik nor dah edit jugak...hihi
Yang nie pon sama.Dengan anak buah jugak...:)
Yang nie dengan kakak yang sulung versi edit.Dengan kakak yang no.2 tak sempat nak bergambar sebab dia dah tukar baju.Lama sangat tunggu cik nor bersiap...huhu
Tiga beradik.Yang sorang tu anak buah.Anak kakak yang no.1.Bukan main meriah lagi baju adik cik nor.Mentang2 lah dia tukang jahit..haha
With satu2 satu nya adik perempuan.Post gambar macam nie kat fb semua oarang panggil mak datin.haha...Padahal pakai tudung entah apa2 jer..:)

Dua2 gambar nie lebih kurang sama jerlah.Beza kat mana pon cik nor tak tahulah.haha.Bersama dengan adik cik nor yang lumpuh.Gambar ni dah edit yer...harap maklum..:)

Oklah..cukup setakat nie dulu coretan cik nor untuk kali nie.Lain kali cik nor tulis lagi yer...:)

34 comments:

  1. kesiannya ngan mak cik Nor..skrg ni dah ok ke Nor?harap kembali sihat seperti biasa..adik cik Nor tu lumpuh sbb accident ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..dah ok sebab dah g klinik untuk kali ke-2.Terima kasih kak...ya kak.dah hampir lima tahun dia macm tu..

      Delete
  2. harap mak cik nor cepat sihat..
    selamat hari raya cik nor :)
    maaf zahir dan batin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cik didiey..

      selamat hari raya cik didiey
      maaf zahir & batin..:)

      Delete
  3. semua kedua2 ahli keluarga cik nor semakin sihat sekarang...Farah doakan...Selamat Hari Raya Cik Nor, maaf zahir batin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih farah...InsyaAllah..aamiin...

      Selamat hari raya..maf zahir & batin farah...:)

      Delete
  4. Syafahallah [Semoga Allah menyembuhkannya]
    Atok saya pun masuk hospital juga raya ni -asthma. Baru keluar semalam.
    Hmm.

    Eid Mubarak, Cik Nor :)
    Taqabalallahu minna wa minkum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..aamiin
      moga atok pon cepat sihat....

      salam aidilfitri nur..:)

      Delete
  5. semoga cepatt sihattt yer...
    selamat hari raya dari Nory...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih nory..aamiin

      selamat hari raya nory..:)

      Delete
  6. selamat hari raya..maaf zahir dan batin..semoga mak cik nor cepat sembuh yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya.maaf zahir & batin mama ila...terima kasih..insyaAllah..aamiin

      Delete
  7. get well soon la ye utk mak cik akak...risau kalau demam lama-lama ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sally...tu lah pasal sally...huhu

      Delete
  8. get well soon ye untuk mak cik nor tu..kesiannya dia,mesti kurang keseronokkan bila orang yg kita syg nie sakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..InsyaAllah ..aamiin...btl tu..rasa macam tak meriah sangat bila mak sakit..huhu

      Delete
  9. bnyakkn bersabar ye cikNor, harap mak c.nor cpat smbuh dn sihat2 je..sdondon je kaler baju =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih faiz...aamiin...

      mmg tema biru thn nie..:)

      Delete
  10. Cik Nor..akak mmng terkejut tengok pic tu semua coz akak dah tengok kat Fb kakak nor, cik Lah..dia kerja sekali ngan akak dulu....mcm tak percaya jer...

    ReplyDelete
  11. sabar ya..Moga mak Cik Nor cepat sembuh..selamat hari raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...aamiin....selamat hari raya kembali dila..:)

      Delete
  12. harap makcik kaknor cepat sembuh.. isnyaallah amin :)

    ReplyDelete
  13. sekarang ni mak cik nor dah sihat belum? ape2 pun semoga mak cik nor cepat sembuh. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ok dah skit...terima kasih...aamiin

      Delete
  14. Cik Nor suka tau edit gambar jadi gitu...mcm tak clear tauuuu!!! penat beliakkan mata hehe
    Dah sihat lum mak Cik Nor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..jgnlah marah kak..saja2 jer tu..:)

      alhamdulillah dah ok skit..

      Delete
  15. mak cik nor xsht?skrng da ok sket...?
    hrp sihat spnuhnye..ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...alhamdulillah dah shat dah skit..:)

      aamiin..thanks cik yaya..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...