KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Wednesday, July 24, 2013

Tips Untuk Kekal Cerdas Di Bulan Puasa

Assalamualaikum

Berikut adalah beberapa panduan untuk anda kekal cergas di bulan puasa.

* Ambil makanan yang berkhasiat iaitu mengandungi karbohidrat, protein, vitamin, mineral serta sedikit lemak.

* Lakukan aktiviti fizikal untuk meningkatkan metabolisme. Waktu yang sesuai untuk anda melakukan aktiviti fizikal ialah 1/2 jam sebelum berbuka ataupun selepas makanan yang dimakan hadam.

*Minum banyak air terutama air kosong. Ini untuk mengelakkan dehidrasi kerana badan kita memerlukan air yang banyak.

*Elakkan mengambil minuman yang berkafien kerana ia boleh menghalang penyerapan zat-zat makanan oleh badan.


Sumber : MyHEALTH, Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

46 comments:

  1. Alhamdulillah.. hari ni sudah 15 Ramadhan.. Moga semua sihat2 menjalani ibadah Puasa.. Amin

    ReplyDelete
  2. kena minum byk air masak..bibir nie dah kering sgt dah :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbuka nnt jagn lupa minum air banyak2 yer ika..:)

      Delete
  3. tips yang baik ni cik nor.. :)
    mari lah sesama kita mengamalkannya...

    ReplyDelete
  4. nice sharing cik nor.. banyakkan minum air kosong.. :D

    ReplyDelete
  5. Masuk Ramadhan ke-15 nie sahur pn dah tak berapa nak lalu makan dah cik nor.. huhuhu.. sebab tue kot berat badan farah turun cepat..farah setiap tahun mmg mcm nie cik nor.. bulan posa berat badan loss banyak..tapi lepas tue..hahaha mau tau la.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker?bestnya farah klau macm tu.Cik nor makin bertambah adalah..2x shari makan nasi...haha..Open house banyak biasala farah..:)

      Delete
  6. good sharing..nak tips kekal kenyang sokmo..hohoho..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah...setakat ni masih cergas lagi....:D

    ReplyDelete
  8. aktiviti fizikal setengah jam sebelum berbuka? pengsan dah time tu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai..bknnya lama..dari ko ngadap tv tu..baik g cangkul2 tanah..mana blh tanam cili..haha

      Delete
  9. Lagi cergas kalau tak puasa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...klu puasa asyik nak terbongkang jer kerja sy kak..haha

      Delete
  10. okeh =) tp aktiviti fizikal 2 xboleh bt..pergerakan terbatas he3..

    ReplyDelete
  11. thanks for da tips kaknor :)

    ReplyDelete
  12. sy selalu amik susu+kurma+madu je kalau berbuka.
    kalau kat gym tu sy minum suplment je mase berbuka kat situ, so ade lah tenaga sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah tu..good..:)
      sempat g gym tu bln2 puasa nie..cik nor just jalan kaki pergi n balik kerja jer..huhu

      Delete
  13. nice share.. berguna utk bulan posa ni... nk try exercise 1/2 jam sblum berbuka la..

    ReplyDelete
  14. yg penting kena makan makanan berkualiti masa sahur tu dan minum byk air utk kekal cerdas di siang hati....

    ReplyDelete
  15. nice info...air kosong memang sentiasa diminum.....

    ReplyDelete
  16. Terima kasih atas prkongsian....
    Alhmdulillah..setakat ni masih lagi cergas dan sihat...

    ReplyDelete
  17. nory amalkan minum air kosong banyak2 time sahur...
    sebab cepatt hauss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu nory..tp cik nor tak tahan asyik nak g tandas klu minum air bnyak..hihik

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...