KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Thursday, September 27, 2012

Khamis Yang Suram...:(

Assalamualaikum...

Mesti korang pelik naper aku tlis tajuk entry aku kali lain drpd biasa.hihik..sebanar hari last day aku kerja untuk minggu nie,esok dah cuti hujung minggu....jangan jeles yer..(mcm org lain xcuti hujung minggu...haha).Nnt kita jumpa hari ahad yer ...xmo rindu2 cik nor yer (perasanlah plk ada org rindu aku..padahal org lagi meluat ader la..haha)

Apa yag aku nak karut hari nie pon aku tak thu lah.mmg otak dah blank tak der idea langsung.Kepada yg ajak aku join segmen mereka tu..maaflah klu aku tak follow...buka perasan glemer tp tak der moodlah nak join segmen coz every ader jer segmen2 baru...Maaf banyak2 yer..thanks banyak2 krna sudi ajak saya....:)

Hah..dalam entry sblm nie aku ada note kat bawah tu sapo certuah dia followers aku yg ke-150.Tadaa..nilah tuannya ijaufroggy.Klu tak silap puan empunya blog nie lecturer architecture....Klu salah maaf yer puan punya blog..hehe..Klu sapa2 yg nak layan blog dia yang best tu leh la klik kat nama dia yg berwarna hijau tu..hehe..

Hari tak der gambar best yang nak post kat cni..tunggu aku blik kg dlu mana thu ko ada gambar2 best yang blh aku snap n share ngn korang kat cni.Ada citer best saya tulis lagi yer...daaaaaa



psst...bla nak dpt followers ke-200 nie????

Wednesday, September 26, 2012

MAK DARA SILA SAMPAIKAN UCAPAN SAYA

Bicara Mak Dara


Pagi aku godek2 blog kak mia lia so, aku terjumpalah segmen mak dara nie.Aku tak kira mak dara bg aku join ker tak tp aku ttp nak join jgk...harap mak dara tak marah aku..haha...Mtk izin nak join mak dara...:)

Ucapan aku:
1. Selamat Berkenalan Kepada Semua Blogger
2. Selamat Hari Lahir Kepada  Cik Norfarizan Asaary
3. Bank kenapa ko tak luluskan loan aku???
4. Siapa nak kawen ngn aku....hehe
5. Diet, Diet & Diet
6. Miss My Family So Much

Ermm..dah siap ucapan aku..entah btl ker tak mcm tu pn aku tak thu lah.Aku rasa mak dara pndang sblh mata jer baca ucapan aku tu..haha..

kawan2 yg nak join jgn lupa klik kat banner mak dara tu.Kat cni ada cara2 nak join segmen nie...adios

Tuesday, September 25, 2012

Meet Uncle Nasa & Untie Suzana..:)

 Sebenarnya gamabar nie masa bulan puasa hari tu tp aku simpan buat pekasam kat dalam pc aku.haha..hari terasa nak upload kat blog lah plk.Nie..kitaorg g pasar ramadhan kat Tanah Merah Kelantan.Time nie Thr Gegar ada wat majlis berbuka puasa ngn pendengar setia THR gegar dengan pendengar area Tanah Merah dan sekitarnya.Yang ni masa diaorng tgh promosi kedai jual kuih akok..korang merah knal kan kuih akok yg pepular kat Negeri cik Siti wan Kembang....:)Igtkan nak snap banyak gambar diorang tp pengunjung kat pasar ramadan tu ramai sangat.So, ini jer lah yg dapat aku snap..:)
 Nie anak buah aku yg sulung bukan main lagi possing ngn suzana.Tp tak per suzana nie sporting la.Tak kira sapo yg nak posing smua dia layan.
 Yang nie adik dia plk.Senyum cam buat2 jer dik.Cian untie sue senyum melebar jer..adik mcm senyum terpaksa jer,haha..Dia sebnarnya minat kat untie Zura..tp zura tak der time nie..huhu
 Perghh..ngn uncle nasa lah plk...Yg nie kitaorng main redah jer..klu malu2 tak dapatlah nak bergambar ngn diorang nie..hihik
Adik pon tak lepas peluang nak bergambar ngn uncle nasa.Walaupon senyum tawar...possing je lah..haha.Korang tanya mana gambar aku?tak dernya aku nak bergambar..muka aku bukannya lawa nak bergambar yg selebriti nie..haha


psst...sapolah yg bertuah jd followers aku yg ke-50???

Monday, September 24, 2012

Kisah Benar:Lelaki Belikan Daging Babi Untuk Ibu Berbuka Puasa


Tak mampu saya  nak tahan air mata ketika mendengar kisah benar yang diceitakan oleh seorang ustaz dalam tazkirahnya di sebuah masjid dalam kawasan Jengka baru baru ini.Sekitar awal 90an,seorang pemuda 30an menjerit jerit seorang diri di rumahnya  tiap kali sampai waktu maghrib terutamanya di bulan Ramadhan,dia meraung setiap hari bagaikan orang diserang histeria.Jirannya membawa lelaki itu bertemu dengan ustaz tadi  yang ketika itu bertugas sebagai  pensyarah UiTM Kuantan untuk diubati.
 
Pemuda melayu itu kemudiannya menceritakan satu peristiwa menyayat hati.Ceritanya beberapa tahun sebelum itu dia tinggal dengan ibunya.Dia seorang yang nakal dan liar.Tidak mengerjakan solat dan berpuasa.Suatu hari ibunya meminta dia belikan lauk untuk berbuka puasa,lelaki itu sedang tidur.Dia tak mahu pergi ke pasar.Berulang kali disuruh sang ibu,dia tetap berdegil.Hingga akhirnya dengan perasaan marah kepada siibu yang terus memaksa,dia terus ke pasar dengan hati yang tidak ikhlas,dibelinya daging untuk ibunya memasak.Si ibu gembira, berselera dia berbuka puasa hari itu.
 
Pemuda berhenti bercerita kepada  ustaz.Tiba tiba dia menangis lagi.Meraung bagaikan dirasuk syaitan.Dalam sedu tangisnya dia bertanya ,"Ustaz tahu daging apa yang saya beli?",Ustaz menggeleng kepala tanda dia tidak tahu."Daging apa?" tanya ustaz kembali."Saya beli daging babi ustaz!,saya berdosa Ustaz"jawab pemuda itu.Ustaz tergaman tidak terkata.”Masya Allah”hanya itu saja yang mampu diungkapkan.
 
Lelaki 30 an meneruskan cerita.”Pernah satu hari  dalam bulan Ramadhan saya belikan daging ular yang siap dipotong untuk ibu saya menyediakan lauk berbuka puasa”ceritanya lagi.”Saya bagi tau ibu,saya belikan ekor lembu untuk ibu buat sup.Maghrib itu ibu berbuka dengan sup ular yang disangkakannya sup ekor”.”Ya Allah besarnya dosa saya ustaz”.
 
Dalam senda tangisnya itu pemuda itu memberitahu ustaz  itu lagi, ibunya selepas itu ditimpa sakit dan meninggal dunia.Selepas meninggal dunia pemuda itu telah insaf dan bertaubat.Tetapi setiap kali tiba nya waktu Maghrib terutamanya bulan Ramadhan,pemuda itu tidak dapat lupa kejahatannya memberi ibunya berbuka puasa dengan daging babi dan ular.Dia tak mampu menahan perasaan bersalahnya ketika itu yang menyebabkan dia akan menangis dan meracau setiap hari mengenangkan dosa dosanya  kepada si ibu yang sudah tiada di muka bumi ini.
 
Semua ahli jamaah yang mengikuti tazkirah malam itu begitu teruja sekali.Bayangkan adanya pada zaman moden ini anak yang sanggup memperlakukan ibunya sendiri  seperti dilakukan pemuda tadi.
 
Ustaz menghabiskan tazkirahnya malam itu dengan mengingatkan hadis nabi beahawa malaikat berdoa ,laknat Allah ke atas mereka yang yang mengabaikan kedua ibu bapanya ketika mereka telah tua.Dua orang ibu bapa boleh  pelihara sepuluh orang anak hinga remaja.Tetapi sepuluh orang anak belum tentu dapat jaga kedua orang tuanya ketika mereka sudah tua.
 
Semoga taubat lelaki itu diterima oleh Allah dan dijadikan pengajaran.

Psst..harap geng2 blogger smua tak buat begini kat ibubapa korang!!!

Sunday, September 23, 2012

Basuh Dulu Baru Sedut...


Peringatan penting : Basuh dulu tin minuman sebelum minum tanpa straw. [ Cerita nie ada betulnya, mmg ada laporan sebelum nie, tentang jangkitan kuman/penyakit akibat najis lipas/tikus pada tin minuman.. ]
Nak senang, sentiasa prepare air paip satu botol kecil, walau kemana kita nak gi.. boleh buat basuh tin minuman, atau bekal utk wuduk.. :')
INFO PENTING DAN HARUS DIBACA! Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care U
nit.' Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira. kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan. Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.) Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan. Silakan Share/Tag...
Photo: MOHON SEBARKAN!!

INFO PENTING DAN HARUS DIBACA!

Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan
 bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.

Silakan Share/Tag...


psst.....Baca tajuk cam something kan?tapi korang harus baca demi kepntingan kesihatan anda!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...