KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, January 28, 2012

Giler Kerabu...:)


Assalamualaikum....

Semalam  aku updates blog just copy from yahoo n selebihnya aku join GA.Ermm..ramai bebenor tag GA kat aku..smua aku join tp aku terkilan saya naper GA yg Mia Liana tag kat aku page blog yg buat GA tu tak blh nak buka..ader something wrong...hari nie lupa nak cuba buka lak..hehe..jap lagilah cri balik..mana thu kot blh join...:)

Mesti korang tertanya2 naper tajuk entry aku mcm tu.Haha..Sejak semalam lagi aku giler mkn nasi kerabu..pagi aku dah mkn nasi kerabu, ptg semalam balik dr kerja aku order lagi nasi goreng kerabu n ABC.Ermm..pagi nie aku beli nasi kerabu lagi.Apa keistimewaan nasi kerabu tu pon aku tak thu.huhu.Apa yg pasti aku suka ulam2 yg ader dalm nasi kerabu tu.Nasi dia walaupon simple tp pnuh nikmat bla mkn.3 in 1 lah...Nasi ader, lauk ader n ulam2..tak payah ssh nak tambah lagi..satu lagi may b sbb ader budu kot..hehe

Mlam td aku kemaslah barang coz hari utk aku pindah sdah hampir tiba.Masa kemas barang tu tak semena2 airmata aku deras mengalir tak thulah naper.May b rasa sayang sgt kot nak tggl rmah yg aku diami hampir sethn lbh.Walaupn rumah aku tu btl2 rmah sewa tp aku suka...bnyak nostalgia yg tertinggal kat ctu..huwaa...aku tak blh teruskan seisi kemas-mengemas tu...tak pasal airmata aku mengalir tak hnti2...sedih sgt,,....huhu

oklah aku stop cni dulu.Ader kerja yg nak kna settle...lain kali aku tulis panjang2 lagi...hehe

Babai..muahhhh

Friday, January 27, 2012

Cheritera hati 1st Giveaway





Aku nak tag kat:
1.Mia Liana
2.nanabytes
3.si gades pelik

Mana blogger yg nak join leh arr click kat banner tu...:)

HADIAH??


Tempat Pertama:
1 produk Avail Beauty + 2 Shawl Inner Polkadot + Brooch

Tempat Kedua :
 Produk Avail Beauty + 1 Inner Shawl Polkadot + Brooch

Tempat Ketiga :
1 Shawl Inner Polkadot + Produk Avail Beauty.


Saguhati (untuk 2 orang pemenang) :
Produk Avail Beauty






Dateline : 3 Feb 2012

Segmen:Jom Sertai Senarai Blog Terhebat


Dalam minggu nie tak join lagi mana2 segmen tp krana ditag oleh nanabyte aku pon joinlah segmen nie.hehe
Segmen ini daripada Cik IRA ARINA, seorang blogger yg aku bru knal lah.Klu nak join klik link banner utk ke segmen di belog dia okeyhhh. oh ye, tarikh tutup telah ditukar kepada 1 Februari 2012. so, cepat2 sape nak join, maseh sempat ag nie :)

mangsa kene troll tag:
1)AkuBudakKampung
2) Linda
3) Anything

Meh lah join ramai2..:)

Kelebihan Solat Witir


Kelebihan Solat Witir
Solat Witir ialah solat sunat yang dikerjakan pada waktu malam selepas solat isyak sehingga terbit fajar saddiq (sebelum masuk waktu subuh), lebih afdal lagi bila ia dilakukan pada sepertiga malam yang terakhir. Ia boleh dilakukan setiap malam, tidak hanya pada bulan ramadan sahaja.
Solat Witir adalah solat yang unik kerana dikerjakan pada jumlah rakaat yang ganjil jumlahnya iaitu sekurang-kurangnya satu rakaat, selebihnya 11 rakaat. Paling afdal ialah 3 rakaat iaitu dimulai dengan solat witir dua rakaat satu salam dan disambung dengan solat witir satu rakaat satu salam. Kerana ianya unik, Solat witir mesti dilakukan dengan rakaat yang ganjil sebagai penyudah.
Solat witir sangat digalakkan untuk dilakukan berdasarkan hadis Nabi Muhammad saw
Rasulullah saw, bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Dia menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli Al-Quran.”
Hadis Riwayat Abu Daud dan Tirmizi.
“Sesiapa yang mengerjakan sembahyang dhuha, berpuasa tiga hari daripada sebulan dan tidak pernah meninggalkan sembahyang witir sama ada dalam pelayaran dan bermuqim, dicatat baginya pahala orang syahid.”
Hadis riwayat at-Thabran
Witir itu hak (benar). Barangsiapa yang tidak berwitir ia bukan dari golongan kita! Witir itu hak maka barang siapa yang tidak mengerjakannya ia bukan
dari golongan kita! Witir itu hak, barangsiapa yaang tidak mengerjakannya maka ia bukan dari golongan kita!
Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud

Kelebihan Solat Witir
Kelebihan Solat Witir
Nabi Muhammad saw bersabda:
Sesungguhnya Allah telah memberikan (hadiahkan) kepada kamu satu solat, yang mana ianya adalah lebih baik daripada unta-unta yang terbaik. Iaitulah Solat Witir.
Hadis Riwayat Abu Daud, Tarmizi dan Ibnu Majah
Gambaran masyarakat Arab ketika itu ialah sesiapa yang memiliki unta yang terbaik akan dianggap sebagai orang yang berharta dan kaya. Boleh diibaratkan seperti zaman sekarang ialah orang ynag berstatuskan jutawan, memiliki kekayaan.
Bayangkan berapa lama untuk mengumpulkan harta sehingga menjadi jutawan dan memiliki kekayaan, adalak kita cuma perlu lakukan selama 10 tahun ? 30 tahun untuk menjadi seorang jutawan?
Tetapi dengan mengerjakan solat witir dengan hanya satu rakaat sahaja, melebihi daripada apa yang kita idamkan iaitu menjadi jutawan dan miliki harta yang berlimpah luah. Bayangkan pula jika solat witir itu dilakukan 3 rakaat atau 5 rakaat. Berapa kali ganda kekayaan yang boleh dibayangkan dengan hanya mengerjakan solat witir.
Tetapi ini hanyalah satu perumpamaan, apa yang diterangkan oleh Rasulullah saw adalah untuk memudahkan fahaman kita kepada gambaran kebendaan, sedangkan di Akhirat nanti balasan yang diterima adalah berkali ganda di dalam syurga.
Ia seolah-olah mengambarkan betapa mudahnya kita boleh menjadi kaya raya iaitu hanya mengambil masa beberapa minit sahaja. Ternyata hadiah ini sememangnya bernilai diberikan oleh Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Terlalu mudah untuk hamba-hamba-Nya memasuki syurga tetapi hanya segelintir sahaja yang mengambil manafaatnya,
Oleh yang demikian janganlah ditinggalkan solat witir, kerjakanlah walaupun hanya sedikit bilangan rakaatnya tetapi berterusan. Amalan yang berterusan tetapi sedikit adalah perkara yang disukai oleh Allah swt.
Sebagai mana di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah ra yang bermaksud
“Ditanya Nabi Muhammad saw tentang amalan-amalan yang disukai oleh Allah. Baginda bersabda: “Amalan yang berterusan walaupun sedikit.”
Hadis riwayat Bukhari

Thursday, January 26, 2012

Aku Yg Blur....

Power of ...


Assalamualaikum....


Dah bnyak hari kot aku tak updated blog aku nie.Bkn malas tp tak berkesempatan.semalam hanya sempat ltak wordless wednesday jer...huhu.


Hari nie sblm aku busy baik aku updates trus.Sementara aku msih free.Aku tgh tunggu tauke mesin photostart aku nie datang tukar tonner.Tonner mesin photostart aku habis smlam lagi.Eii...tauke ni smalam janji pagi...masa ni tak sampai lagi..huhu.Igt janji melayu jer lewat ....janji apek pon lwat jgk ker?huhu


Ermm....aku tgh berdebar nie nak kerja kat tempat kerja baru nie.Sudah tiba masanya untk aku berhijrah ke tempat baru untuk thn baru ini.Hope tempat kerja baru nie memberi seribu pengalaman baru  buat aku..InsyaAllah.


Tgh menghitung hari untuk melepaskan jawatan aku skarang nie.tp mcm kesianlah plk ngn keja yg berlambak2 yg nak dtinggalkan.Hope all be settle before i go to new work place...InsyaAllah...Doa-doakanlah yer..:)


Takziah buat kawan aku (merangkap tukang cr kerja baru utk aku) di atas permergiaan ayahanda tercintanya ke rahmatullah pagi tadi.Al-Fatihah.Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org beriman...aamiin...


Dah habis kot bnda yg aku nak updates...ok aku stop cni dlu.Ader masa terluang aku menulis lagi....babai...muahhhh...

Wednesday, January 25, 2012

Wordless Wednesday.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...