KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, January 14, 2012

SAYA SUKA BLOGWALKING BERSAMA AKU BUDAK KAMPUNG



Syarat-syarat penyertaan
1-Follow blog ni.
~dah follow~
2-Buat Entry bertajuk SAYA SUKA BLOGWALKING BERSAMA AKU BUDAK KAMPUNG dan Copy Banner kat atas
 ni and paste kat entry korang.
~dah buat n siap ltk link lagi~
3-Bagitau daripada mana korang dapat tau segmen ni.
~Awak tinggalkan pesan kat shout box saya~
4-Tag sorang kawan.
5-Lengkapkan ayat ni....Saya suka blogwalking kerana....(lebih daripada 30patah perkataan)jangan buat karangan plak.
~Saya suka berblogwalking kerana nak menambah ilmu pengetahuan(mana yg entry nya bg pengetahuan), menambah kawan2 blog yg baru, blog nie mcm diary hidup saya coz klu ader yg nak dluahkan bloglah tempatnya.~
6-Link kan penyertaan anda di sini. Beserta alamat korang.
(Kalau taknak bagi dulu pun tak ape)

TARIKH TUTUP SEGMEN NI ADALAH 25JAN2012

3 Terbaik akan mendapat hadiah yang akan dipos kepada anda.
7 Hadiah saguhati.
Pemenang akan diberitahu.

SELAMAT MENCUBA
TQ FOR UR SUPPORTING


Saper2 blogger yg nak join jagn segan silu nak klik kat banner tu...All the best!!

12 BARISAN MANUSIA .. MENUJU KE AKHIRAT (JANGAN SOMBONG UNTUK BACA DAN JANGAN KEDEKUT UNTUK BERKONGSI )

Barisan pertama: 
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : 
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat". 
Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka". 

Barisan ke-2: 
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah 
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk." 
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu. 

Barisan ke-3: 
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking 
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. 
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka. 

Barisan ke-4: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut 
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal. 

Barisan ke-5: 
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar 
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka. 

Barisan ke-6: 
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu. 

Barisan ke-7: 
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran. 

Barisan ke-8: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina. 
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka". 

Barisan ke-9: 
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya. 

Barisan ke-10: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya. 

Barisan ke-11: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan. 
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya. 

Barisan ke-12: 
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat. 
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. 
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. 
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T" 


BACALAH YASSIN 

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: 
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu: 
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian. 
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh. 
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut. 
5. Jika terpenjara akan dibebaskan. 
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya. 
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya. 
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya. 
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya. 
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya. 
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali. 
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya". 
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil. 
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
 

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain. 

Untuk renungan semua, 

Siapakah orang yang sibuk ? 
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s 
Siapakah orang yang manis senyumannya? 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman. 
Siapakah orang yang kaya? 
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. 
Siapakah orang yang miskin? 
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta. 
Siapakah orang yang rugi? 
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. 
Siapakah orang yang paling cantik? 
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. 
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. 
Siapakah orang yang mempunyai akal? 
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka. 

Siapakah org yg KEDEKUT ? 
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.

Thursday, January 12, 2012

Posh76 3rd Year Anniversary Blog Giveaway!!!!



Syarat~Syaratnya!!

1.Wajib jadi followers Posh76
(haruslakan..senang nak tahu citer blog ni)
~dah follow ~

2.Letakkan link Posh76 dalam bloglist anda
(tak nak letak pun takper tiada paksaan)
~dah letak~
3. Letakkan gambar diatas tu disidebar blog anda dan linkkan dgn entry ni
~siap buat cantik2 lagi~

4.Sila nyatakan apa yg korang sukerrrrr sgt pasal blog Posh76 ni...
(nak bagi komen atau idea membina pun boleh)
~Cantik, menarik & tertarik~

5.Lepas buat entry kat blog sila linkkan entry tu kat ruang komen yer
(senang nak terjah blog u allkan)
~dah ltak..:)


6. Tag 1 orang jer member korang ...kasi happening sikit

Sape2 yg nak join GA nie click jer kat banner tu.Mana tahu kot korang menang nant...InsyaAllah...



Thursday Blues...:)

Assalamualaikum....selamat pagi semua...


Wah..mcm dah lama aku tak menulis n tak membebel kat cni.Yg hado tu aku just share gambar jer n aku join giveaway jer.Ermm...entah dari mana datang kerajinan aku nak join giveaway tak thu lah.Menangna tak pernah.Just join nak suka2 jerlah.Lagi pon kawan2 blogger kata klu nak tambah followers kna lah join GA.Emm..alhamdulillah...sejak join GA nie..makin meningkat aku punya followers.Biarpon blog aku nie tak se gak mana tp yg pasti ader jg org suka mebelek2 aku punya blog.Tgh menari idea yg baru nak ubahsuai lagi aku punya blog nie biar hebat mcm blog lain.Konon2lah...tp hado ker aku ubahsuai?Non hodoo...haha




Dah seminggu aku msuk kerja tak thu nak buat apa.Huhu...Nak buat mcm mana, nak kmas opis tak der kotak nak isi fail2 yg dah tak guna.Aku srh bdak opis nie cr dia bg mcm2 alasanlah plk.Lantaks arr..tunggu bos datang.Siap kna marah nnt.Padan muka..haha.Aku report kaw2lah nnt....Hahaha(gelak setan)


Ermm...aku sbnarnya dalm dilema nie.Ada sorng mamat nie tetiba jer kata minat kat aku.Aku jd konpius nak terima ker tak?tp aku dah bg no tel aku kat dia.Ehh..tak kan aku dah syok kat dia kot.haha(jgn2 dlm hati aku dah ader taman kot)Biasa klu org yg nak berknalan ngn aku aku bg no phone yg aku jarang guna.haha.Korang tel lah aku 15x pn tak akan berangkat coz tel tu aku tggl kat umah..hihi.Blik pon aku tak reply balik coz tel tu tak pernah ada crdt..haha.Jahatkan aku.Tp ngn mamat nie aku lain.Trus bg no phone official aku lak..Apa kna ngn aku nie.Dmm tak kebah lagi ker?haha...Whatever pon pon korang doakan aku berjaya naik pelaminlah thn nie...Aamiin....:)


Oklah.Aku stop here lain kali aku tulis panjang2 lagi...babai....muahhh




Jaga diri .Hiasi Peribadi

Wednesday, January 11, 2012

GIVEAWAY BY ONIE



Syarat2nya:

  • Mesti ada BLOG !


  • Buat tajuk entri ' GIVEAWAY BY ONIE'


  • copy banner onie kat atas tu sekali dengan link ye..


  • Jangan lupa like semua sponsor onie, onie akan cek SATU PERSATU (kan dah tercapslock,hiks)
  • Wordless Wednesday.....

    Tuesday, January 10, 2012

    Kampungku Terchenta....:)

     Tiga dara pinggitan yg giler possing termasuk jgklah aku...haha
     Amboi..anak buah aku sorong nie..klu possing bagi lah kat dia..Entah spek sapa entah dia bantainya,,,,haha
     Alahai adik aku nie...dah la bdan gedabak dok lak kat ats basikal kecik...nasib tak pancit tayar basikal anak buah aku..haha..
     Cantik kan view kg aku nie...:)
     Amboi bkn main lagi adik n anak buah aku nie possing...huhu
     Alamak gelaplah plk...camera tel nie tak blh lawan cahaya....huhu
     Yg nie nampaklah skit2 muka aku..haha..oklah dr tak nampak langsung,....:)
     Ermm..sayangkan gelap gambar nie..klu tak mmg cantiklah...:)
     Yg nie adik aku ambik...cantik sungguh viewnya,...:)
    Hehe....last skali baru ader gambar aku with anak buah aku Hafizah yg suka sgt berpossingnya...:)


    Itulah kerja aku bla balik kag..Ptg2 ambik angin tepi sawah balakang rumah sambil bawak adik aku yg lumpuh tu ambik angin.Skali skala kna bawak jgk dia jln2 ...biar dia rasa gak angin luar..asyik dok area rmah jer..hehe


    Oklah itu saja utk kali ini..lain kali tulis panjang2 lagi..babai..muahhhh

    Giveway Tiket Wayang oleh Muazfaris 2012



    Cara untuk join Giveaway kali ini :


    1. Buat satu entri bertajuk - Giveaway Tiket Wayang oleh Muazfaris 2012 dan letak gambar di atas serta link ke post ini.

    2. Tulis dalam entri - Siapakah watak utama dalam filem terbaru Contraband? Boleh rujuk SINI.
         ~Mark Wahlberg~

    3. Tag 3 orang dalam entri dan pastikan mereka semua tahu tentang Giveaway ini.
         ~Khai Riz
          ~Intanizani
          ~Eira Oshin

    4. Like Fan Page (tidak wajib, kalo tak nak pun takpe).

    5. Dah siap? Letakkan link entri blog korang dalam ruangan komen berserta akaun Facebook korang.

    Itu sahaja cara untuk join GA saya kali ini.  Giveaway ini tamat pada 10 Januari 2012 pukul 9 pagi.





    Kalau nak cantik Klik Sini
    Kalau nak kaya Klik Sini


    Monday, January 9, 2012

    Frust ngn Piala Sumbangsih


    Minggu lps aku balik kg...so, sempatlah aku menonton live football games antara Kelantan vs Negeri Sembilan bagi merebut Piala Sultan Haji Ahmad Shah or Piala Sumbangsih.Dulu mmg tak minat langsung bola sepak nie..entah mcm mana tiba2 terminatlah plk..haha...pelik kan???Ermm..masa dok syok sgt layan tu...tiab2 minit ke 22 Norshahrul Idlan Talaha menjaringkn gol pertama utk pasukan Kelantan..mmg teruja sagt...mmg dah konfidem Kelantan menang dah mlm tu.Tp bila N9 dah mula menjaringkan gol sulung dia harapan sudah sdikit nipis...tp masih berkobar2....Fokus ttp fokus...While dminit2 terakhir N9 menambah lagi koleksi jaringannya.Harapan yg menebal td smakin menipis.tp still tonton hingga ke akhir perlawanan...Tp yg paling aku anti skali ngn pemain import N9 apa ke nama dia Effa Owana kot..nama pendek la nama panjang lupo nak hafal lah plk..haha...Perghh mmg btl menyerang bkn bola jer dia serang ngn pemain2 Kelantan pon dia serang..huhu.Nasib lah ko pemain import klu pemain tempatan dah lama aku blasah..haha..Whatever pon Thaniah kpada psukan N9.

    Aku cuma terkilanlah ngn pemain Kelantan nie after gol sulung tu diaorg bermain hambar.Mcm dah confirm menang.Tu yg pasukan N9 sempat mengambil peluang yg ader.Mana hilangnya taring Piya, Farhan, Norshahrul dan lain2 lagi???Cuma yg aku musykil sgt sekarang knapa Daud Su kna gantung oleh KAFA?Ada sesiapa yg blh tlh bg jawapan tak????

    RM50 UNTUK DIMENANGI !!! LUCKY DRAW Sempena Promosi JerseyMalaya, JOIN SEKARANG!

    <









    Salam Sejahtera, Untuk pengetahuan anda semua, hari ini 6 Januari 2012 merupakan hari pembukaan http://jerseymalaya.blogspot.com

    Bersempena dengan pembukaan ini, JerseyMalaya telah mengadakan Cabutan Bertuah. Hanya Bloggers sahaja yg berpeluang untuk menyertai, langkah-langkah untuk turut serta yang sangat Mudah!
    Cuba nasib anda, mana lah tahu anda terpilih.
    Jersey Malaysia Untuk Dimenangi!




    HANYA 3 LANGKAH UNTUK SERTAI

    1. FOLLOW Blog http://jerseymalaya.blogspot.com/
    2. Klik 'Like' juga di http://jerseymalaya.blogspot.com/
    3. COPY Text di dalam Text Box di JerseyMalaya, Paste dan Post di Blog anda mengenai Cabutan ini.Beri Link kepada Entry anda di 'Comment'.

    Cabutan akan dibuat pada 6 Februari 2012. Pemenang adalah berpandukan Followers, Facebook Like, dan Entry di Blog anda.


    Blogger yang bertuah akan menerima Wang Tunai RM50 daripada JerseyMalaya.


    Sekian, Terima Kasih.



    /p>



    Sunday, January 8, 2012

    BLOGLIST BLOGFYNA 2012.

    A. SYARAT-SYARAT BLOGLIST BLOGFYNA 2012
    1. Tajuk entri ialah BLOGLIST BLOGFYNA 2012.2. Letak header BLOGLIST BLOGFYNA 2012 kat bawah nih dalam entri tersebut.
    3. Tak salah nak follow atau tak follow blogfyna nih. tiada paksaan. (mata kelip-kelip sambil jari di dagu)
    4. Tak payah tag kawan-kawan yang lain. Tag diri sendiri.
    5. Tiada tarikh tutup.
    6. Sila tinggalkan butir diri taw.
    Nama : 
    Nama blog :
    URL Blog : 

    Kepada blogger2 yg nak join jgn lupa click jer kat  SINI atas tu yer...selamat mencuba,...:)

    Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh


    Syarat penyertaan? Dun wury sebab kita ikut konsep Giveaway yang lepas. So peserta giveaway yang lepas yang tak menang pon boleh join semula. Mana tahu rezeki kali ini kannn?

    Syarat-syarat :

    1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols. (Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols)
    2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh. 
    3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag.
    4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
    URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni)


    Itu syarat2 yg aku copy paste dari pemilik asal punya giveaway nie.Klu korang nak thu ngn lebih lanjut lagi klik jer kat banner tu.Korang leh tgk jgk hadiah yg di twarkan skali.Ermm..aku nak tagged kat saper erk?



    Hope korang yg aku tagged nie singgah lah blog nie...hehe

    jom tambah follower ! - Segmen by oshin


    Kepada sesiapa blogger yg nak join silalah klick pada banner tu.Nanti kluarlah syarat2 penyertaan nya...ok, Hope kawan2 blogger dapat ramai follower slps ini...InsyaAllah...:)


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...