KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, December 31, 2011

Segmen - 5 blog paling diminati 2011..




5 Blog paling dminati thn 2011

MY DIARY

Blog Eira Oshin




Blog alongxp




FANTASI MIMPI

Blog suhairaseyra







Blog chinta-hati


My Life Story


Blog KhaiRiz

SEGMEN BLOGWALKING AND FOLLOW BY TITAN




saya nak tag kat :

2.Aien Ismail

Rafhanah's Year End Giveaway!

Photobucket


  1. Tuliskan satu entry bertajuk "RAFHANAH'S YEAR END GIVEAWAY!"
  2. Copy banner di atas & 'paste'kan ke dalam entry tersebut.
  3. Link kan entry tersebut di ruangan komen di bawah.

Jomlah join kawan2 blogger ku sekalian...Mana thu korang blh menang hadiah yg tawarkan..:)

Friday, December 30, 2011

mENGAPA wANITA mUDAH sEKALI mENAGIS?


Saat Allah ciptakan wanita, Allah membu atnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu.

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya.
Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya,melalui masa -masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan, bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai istrinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi.

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah memberikan kepada wanita, agar dapat digunakan kapanpun ia inginkan.Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".
 

Thursday, December 29, 2011

Belajar Buat Shout Box....:)

Assalamualaikum....selamat pagi all...:)


Dah lama benar aku tak menulis hasil idea aku yg brapa nak kreatif nie..haha.Aku ader kerja lain nak kna buat.Kerja yg senang tp aku sshkan...Mcm mana tu erk?Ntnt aku citer jap lagi...:)


Hari tu aku aad buka blog eira oshin dia ader join giveaway yg mia liana buat.Aku pon gatal2 tangan nak join gak.Cewahh..bukan main kompidem lagi aku.Dah siap aku mention kat kotak pesanan mia liana...Bangga konon2 aku dah memenuhi segala kriteria yg dsebutkan....haha


Lps tu aku bukalah balik blog aku.Ptg dah masa tu  rasa2nyalah....mula2 buka sure tgk kat komen dulu..haha..konon2 glemer mcm retislah aku nie.Kira buka..Wah bnyaknya komen (Perasaan jer lbh tp sebenarnya habuk pon tarakkk..haha) ader lah satu komen...suspen nie...rupa2nya mia liana yg komen tak inform kat aku yg url aku bagi kat dia tak sma ngn  yg aku buat n satu lagi dia tanya mana kotak menjerit aku...Url tu oklh copy paste jer.yg kotak menjerit tu aku tak thu nak buat.Last2 aku tanya eira oshin n mia liana sndiri...diorang berdualah yg jar aku sampai terhasilnya kotak menjeri aku yg tak brapa nak comey tu..haha..Thank wat dua blogger tu...nnt klu ada bnda2 baru yg cantik n menarik jgn lupa share ngn saya yer..:)


Oklh klu sapa2 yg blom thu nak wat shout box lagi kat blog korang leh lah klik ( Sini) .hehe..Cewahh..dah pro nie..siap leh ajar org lain nie...haha.Perasan skit tak per kan.??Mesti ader yg meluat baca entry aku kali niekan..haa.blog tak seberapa tak perasan jer lbh...haha


Oklah sebelum aku melalut ngn lbh panjang lagi baik au stop dulu..Lain kali aku melalut lagi kat entry yg baru...Jgan marah n selalu2lah jenguk blog aku tak seberapa nie..haha
Babai,,....muahhhhhhhhhhh...:)

Wednesday, December 28, 2011

Mega Giveaway By Cik Bunny




Wordless Wednesday.....












Tuesday, December 27, 2011

Pencarian Blogger Aktif Oleh Mialiana.com

Pencarian Blogger Aktif
Pencarian Blogger Aktif oleh Mialiana.com
25/12/2011 hingga 31/12/2011




Jom lah join kawan blogger ku....mana thu korang akan lbh glemer past nie..haha
Aku just nak cuba jer.xtahu lah btl ker tak cara aku buat nie...aku tgk Cik Eira Oshin buat so aku ikut jerlah..haha.Jangan marah yer eira...:)

Monday, December 26, 2011

Tradisi Kehidupan...

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil.Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah,sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6.Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan dibulan puasa yang terendah.Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya,bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...