KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, December 3, 2011

Apple Cake.....












Friday, December 2, 2011

Banjir oh Banjir.....

 Gambar nie aku snap after balik dari beli barang dapur kat ekonjaya, Machang.Masa kitaorg kuar tu  pokok padi yg ada kat dalm petak sawah tu nampak lagi daunnya..After 2jam hujan...ini lah jadinya..dah jadi mcm sungai...nasib kami balik awal..sbb air dah melepasi jalan raya dah..Gambar nie aku snap kat Jln Bt30, Machang, Kelantan.
 Yg ne plk aku snap kat Penarik, Terengganu....dasyatkan air dia..masa aku lalu nie driver bas tu ckap nie dah srut skit...klu tak a mlpasi jaln raya.Maknanya klu melepasi jlan raya..lagi suku pokok yg korag nmpk dri jarak jauh tu la..huhu...sorilah gambar nie nampak jauh sgt koz aku snap dalm bas...masa nie aku otw balik kg naik bas Kuala Besut coz bas express dah habis tiket....n bas Jerteh plk tak nampak btg hidung..huhu
Ok.Gambar yg last nie aku snap dari dalm bas jgk....so tak jlas sgt...Yg n kat Kg Raja, Besut, Terengganu.ermm..sni mmg kna pindah..tgk air kat dpn rumah dah mcm dok dalm sungai dah.Kebnyakan rumah area cni n Penarik dtenggelami air kecuali rumah yg tinggi lah....Ader rumah yg nampak bumbung jer..yg separuh rumah ditenggelami air.huhu.While..ade satu tempat tu ..org kg tanam kelapa sawit kot..yg nampak cuma pucuk kelapa sawit tu jer..huhu..Kesian kan kat org2 yg tinggal kawasan banjir mcm nii...tp syukur lah bnjir tak lama...skarang n mata haRi sudah brsnar kembali...

Thursday, December 1, 2011

Siapakah KIta???

SAMA-SAMALAH KITA MENGHAYATINYA............ 



Siapakah orang yang sibuk? 
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s 

Siapakah orang yang manis senyumanya? 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman. 


Siapakah orang yang kaya? 
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. 

Siapakah orang yang miskin? 
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta. 

Siapakah orang yang rugi? 
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan... 

Siapakah orang yang paling cantik? 
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. 

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya... 

Siapakah orang yang mempunyai akal? 
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.. 

Siapakah org yg KEDEKUT ? 
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain. 
 

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday.....

 
cid:image014.gif@01C99827.5C44D090

"ADA MANUSIA YANG SEMEMANGNYA DILAHIRKAN HEBAT, TETAPI RAMAI ANTARA KITA YANG TIDAK MENYEDARI BAHAWA SEBENARNYA KITA JUGA MAMPU UNTUK MENJADI HEBAT, KEHEBATAN MEMBOLEHKAN KITA DIKENALI, DAN YANG PALING PENTING KEHEBATAN MEMBOLEHKAN KITA DIHORMATI !!!" ...

Rama-Rama.....



Entah apalah yg menarik kat rama2 nie pon aku tak thu.Tiba2 saja aku rasa nak ambik gambar dia.Dah dua 3 hari dia melekat kat dinding area bilik air dpn opis aku nie.Aku igtkan dia dah mati tp rupanya masih bernyawa lagi.huhu.

Gambar yg first tu aku snap masa dia dok santai gtu.Tgk rileks gtu lah.haha.While yg second tu plk aku snap masa angin tgk kencang, tu yg sayap dia mcm dah nak terttp gtu.Ermm....after aku snap this pic angin like ribut tiba2 berlaku.Msa ribut tu aku kat dalm ofis tkut nak kuar.Ermm..bial aku kuar tgk rama2 tu dah tak der.Kna bawa angin kuat or dia terbang sndiri mencari arah tujuannya.Alhamdulillah...sempat juga aku mengabadikan pic dia dlm blog aku nie.


Korang lyn lah bait2 lirik Rama-Rama nyanyian Ella.Aku suka sgt lagu nie....






Tuesday, November 29, 2011

Harimau Muda VS Bahrain.....


Masih tidak terlewat utk aku ucapkan syabas kepada Pasukan Harimau Muda.Walaupon kalah ngn aggregates 3-2 kpada pasukan Bahrin.Entah dmana silapnya Pasukan Harimau Muda yg mulanya mendahului pasukan Bahrin dengan 2-0 tiba2 menjadi  hambar permainannya.Bahrin pula tiba2 bangkit dminit2 akhir permainanan.Sungguh tidak diduga oleh Pasukan Harimau Muda bila Bahrin berjaya menyumbat 3 gol dalam masa 6 minit.Tergaman sebentar  pasukan Harimau Muda ....Apa2 pon syabas kpada psukan Harimau Muda....diharap lbh cemerlang di games akan datang.Buat wira2 Pasukan Harimau Muda....Nazmin Faiz dan Mahali Jasuli.....truskan usaha gigih anda untuk harumkan nama negara dimasa akan datang.....

All the best to all player Harimau Muda..!!!

Monday, November 28, 2011

Salam Maal Hijrah.....



Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 12 Rabiul Awal tahun baru bagi Takwim Hijrah. Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.
Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...