KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, October 1, 2011

MALAM PERTAMA KITA.....

Indahnya malam pertama kita 

> Satu hal sebagai bahan renungan Kita... 

> Tuk merenungkan indahnya malam pertama 

> Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata 

> Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa 

> Justru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut 

> Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara 

> Hari itu...mempelai sangat dimanjakan 

> Mandipun...harus dimandikan 

> Seluruh badan Kita terbuka.... 

> Tak ada sehelai benangpun menutupinya. . 

> Tak ada sedikitpun rasa malu... 

> Seluruh badan digosok dan dibersihkan 

> Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan 

> Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih... 

> Itulah sosok Kita.... 

> Itulah jasad Kita waktu itu 

> Setelah dimandikan.. , 

> Kitapun kan dipakaikan gaun cantik berwarna putih 

> Kain itu ...jarang orang memakainya.. 

> Karena sangat terkenal bernama Kafan 

> Wangian ditaburkan kebaju Kita... 

> Bahagian kepala..,badan. .., dan kaki diikatkan 

> Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita 

> Keranda pelaminan... langsung disiapkan 

> Pengantin bersanding sendirian... 

> Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga 

> Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul 

> Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga 

> Serta rasa haru para handai taulan 

> Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir 

> Akad nikahnya bacaan talkin.... 

> Berwalikan liang lahat.. 

> Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tiba duluan 

> Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan 

> Dan akhirnya.... tiba masa pengantin.. 

> Menunggu dan ditinggal sendirian, 

> Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan 

> Malam pertama yang indah atau meresahkan.. 

> Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah 

> Di kamar bertilamkan tanah.. 

> Dan ketika 7 langkah tlah pergi..... 

> Sang Malaikat lalu bertanya. 

> Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur... 

> Ataukah Kita kan memperoleh Siksa Kubur..... 

> Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu.... 

> Saya hampir membuang email ini namun saya telah diberi
> kesabaran untuk 

> membacanya terus hingga ke akhir. 

> Tiap hari inilah yang kita lalui.... Susah vs. Senang.
> Dunia semu yang 

> mengasyikkan. . menyita perhatian kita. Sedangkan dunia
> nyata yang 

> menjemukan lupa kita isi dengan hal hal yang dapat
> menyinari jiwa yang 

> nantinya akan kita bawa kepada NYA. 

> Mengapa susah menerima kebenaran? Apakah karena kosongnya
> jiwa yang tak 

> dapat terisi oleh kebenaran dan cahaya alam nyata? 

> Mengapa mudah sekali membuang email agama tetapi bangga mem
> "forward" 

> kan email yang tak senonoh? Astaghfirullah. .. 

> Marilah membuat keseimbangan dalam kehidupan kita, sebelum
> kita menuju 

> ke ''Malam Pertama Kita''

 

Friday, September 30, 2011

Rahsia 5 Jari....


1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 & angkat ke atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung. 

2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka & Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan. 

3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dr jari kelinking yg kecil & kerdil, mcm manusia & apa benda pun akan start dr kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pd usia muda akan beri impact/kesan yg besar pd masa depan. 

4. Then tgk jari kedua, jari manis. Mcm tu jugak la dgn usia remaja..semuanya sweet.. manis mcm jari manis. Ms remaja kita selalu di duga dgn cabaran & dugaan. Hanyan iman & takwa akan tunjukkan jalan kebenaran. 

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam 
dewasa kita. At 30's kita dah punya status & ekonomi & career yg stabil but kita kena careful sebab masa ni la banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat. 

6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan 
Esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh & tauladan pada jari2 sblm ni. Mcm tu jugak dgn kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi pembimbing yg kaya dgn idea bernas & a great mind. 

7. Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak gengam/pegang something cukup susah.. nak pegang sudu pun susah. To young generation, nak buat apa2 
rujuk la kat org tua/berpengalaman. Kalau kita patuh pd petunjuk mereka, then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita. 

See all ur fingers and renung/fikir dalam2. Dimana anda sekarang

 

Thursday, September 29, 2011

Kisah Nabi Adam


Assalamualaikum. ...

Al-Quran menceritakan kisah Nabi Adam dalam beberapa surah diantaranya surah Al-Baqarah ayat 30 sehingga ayat 38 dan surah Al-A'raaf ayat 11 sehingga 25. 

Kisah Nabi Adam A.S.

Setelah Allah s.w.t.menciptakan bumi dengan gunung-gunungnya, laut-lautannya dan tumbuh-tumbuhannya, menciptakan langit dengan mataharinya, bulan dan bintang-bintangnya yang bergemerlapan menciptakan malaikat-malaikatny a ialah sejenis makhluk halus yangdiciptakan untuk beribadah menjadi perantara antara Zat Yang Maha Kuasa dengan hamba-hamba terutama para rasul dan nabinya maka tibalah kehendak Allah s.w.t. untuk menciptakan sejenis makhluk lain yang akan menghuni dan mengisi bumi memeliharanya menikmati tumbuh-tumbuhannya, mengelola kekayaan yang terpendam di dalamnya dan berkembang biak turun-temurun waris-mewarisi sepanjang masa yang telah ditakdirkan baginya.

Kekhuatiran Para Malaikat.

Para malaikat ketika diberitahukan oleh Allah s.w.t. akan kehendak-Nya menciptakan makhluk lain itu,mereka khuatir kalau-kalau kehendak Allah menciptakan makhluk yang lain itu,disebabkan kecuaian atau kelalaian mereka dalam ibadah dan menjalankan tugas atau karena pelanggaran yang mereka lakukan tanpa disadari.Berkata mereka kepada Allah s.w.t.:"Wahai Tuhan kami!Buat apa Tuhan menciptakan makhluk lain selain kami,padahal kami selalu bertasbih,bertahmid ,melakukan ibadah dan mengagungkan nama-Mu tanpa henti-hentinya, sedang makhluk yang Tuhan akan ciptakan dan turunkan ke bumi itu,nescaya akan bertengkar satu dengan lain,akan saling bunuh-membunuh berebutan menguasai kekayaan alam yang terlihat diatasnya dan terpendam di dalamnya,sehingga akan terjadilah kerusakan dan kehancuran di atas bumi yang Tuhan ciptakan itu." 

Allah berfirman,menghilangkan kekhuatiran para malaikat itu:
"Aku mengetahui apa yang kamu tidak ketahui dan Aku sendirilah yang mengetahui hikmat penguasaan Bani Adam atas bumi-Ku.Bila Aku telah menciptakannya dan meniupkan roh kepada nya,bersujudlah kamu di hadapan makhluk baru itu sebagai penghormatan dan bukan sebagai sujud ibadah,karena Allah s.w.t. melarang hamba-Nya beribadah kepada sesama makhluk-Nya. "
Kemudian diciptakanlah Adam oleh Allah s.w.t.dari segumpal tanah liat,kering dan lumpur hitam yang berbentuk.Setelah disempurnakan bentuknya ditiupkanlah roh ciptaan Tuhan ke dalamnya dan berdirilah ia tegak menjadi manusia yang sempurna

Iblis Membangkang.

Iblis membangkang dan enggan mematuhi perintah Allah seperti para malaikat yang lain,yang segera bersujud di hadapan Adam sebagai penghormatan bagi makhluk Allah yang akan diberi amanat menguasai bumi dengan segala apa yang hidup dan tumbuh di atasnya serta yang terpendam di dalamnya.Iblis merasa dirinya lebih mulia,lebih utama dan lebih agung dari Adam,karena ia diciptakan dari unsur api,sedang Adam dari tanah dan lumpur.Kebanggaanny a dengan asal usulnya menjadikan ia sombong dan merasa rendah untuk bersujud menghormati Adam seperti para malaikat yang lain,walaupun diperintah oleh Allah.

Tuhan bertanya kepada Iblis:"Apakah yang mencegahmu sujud menghormati sesuatu yang telah Aku ciptakan dengan tangan-Ku?"
Iblis menjawab:"Aku adalah lebih mulia dan lebih unggul dari dia.Engkau ciptakan aku dari api dan menciptakannya dari lumpur."
Karena kesombongan, kecongkakan dan pembangkangannya melakukan sujud yang diperintahkan, maka Allah menghukum Iblis dengan mengusir dari syurga dan mengeluarkannya dari barisan malaikat dengan disertai kutukan dan laknat yang akan melekat pd.dirinya hingga hari kiamat.Di samping itu ia dinyatakan sebagai penghuni neraka.

Iblis dengan sombongnya menerima dengan baik hukuman Tuhan itu dan ia hanya mohon agar kepadanya diberi kesempatan untuk hidup kekal hingga hari kebangkitan kembali di hari kiamat.Allah meluluskan permohonannya dan ditangguhkanlah ia sampai hari kebangkitan, tidak berterima kasih dan bersyukur atas pemberian jaminan itu,bahkan sebaliknya ia mengancam akan menyesatkan Adam,sebagai sebab terusirnya dia dari syurga dan dikeluarkannya dari barisan malaikat,dan akan mendatangi anak-anak keturunannya dari segala sudut untuk memujuk mereka meninggalkan jalan yang lurus dan bersamanya menempuh jalan yang sesat,mengajak mereka melakukan maksiat dan hal-hal yang terlarang,menggoda mereka supaya melalaikan perintah-perintah agama dan mempengaruhi mereka agar tidak bersyukur dan beramal soleh.

Kemudian Allah berfirman kepada Iblis yang terkutuk itu:
"Pergilah engkau bersama pengikut-pengikutmu yang semuanya akan menjadi isi neraka Jahanam dan bahan bakar neraka.Engkau tidak akan berdaya menyesatkan hamba-hamba- Ku yang telah beriman kepada Ku dengan sepenuh hatinya dan memiliki aqidah yang mantap yang tidak akan tergoyah oleh rayuanmu walaupun engkau menggunakan segala kepandaianmu menghasut dan memfitnah." 
 

Wednesday, September 28, 2011

OpEn HoUsE 2011

 Korang tgklah aksi cucu aku bla bergambar.Mcm2 stylelah ade.Si Aina nie mmg suka bergambar gamaknya.Mcm2 post ader...hihik
 Antara kawan2 anak buah aku si Izzah Athirah.Bukan main rmai lagi tu...apa pon lynnnn.....:)
 Suasana d open house ....
 Pelayan tetamu yg tak bergaji....haha
 Antara hidangan or menu yg disediakan oleh kami sekeluarga...
 Pinggan kosong pon aku ambik gambar gak ker?haha
 Mkanan budak2 jer nie...biar btl....haha
 Alamak gelaplah plk gambar nie....saper punya cameralah gamaknya...ahaks
 Nie anak buah aku yg no brapa erk?lupa lah plk....haha
 Nur Aisyah Umairah...versi sexy...haha
 Jemputan mak aku n jiran tetangga.....layannnn
 Nie pon sama...apa hal lak gelap plk gambar nie....:)
 Afiq, my sepupu......so cute
 Aduh my untie tak sporting langsung,...org ambik gambar dia ttp muka lah plk...huhu
 Suasana at my open house...
 Me n my sister ida
 the same Pictura
 My sister n cousin.....
 K.long n my cousin....
 Me n my father...
 K.long n my father...........
 Me n my untie
 Ida n my untie
 Me.Ida n Hafizah....
 Me n Hafizah
 Kawan2 adik aku....
 Ni pon sama daa...........
 Hafizah....my anak buah...
 Aina...my cucu
 Aina father....
 Aimi n Aina....
 K.long n anak sulong dia....:)
 Aina lagi.....
 Bnyak tol gambar aina nie....
Pose paling comey n nakal dr aina.....:)

Tuesday, September 27, 2011

Menternak lemak yg tak BEst......

 Inilah dia nasi goreng special rasanya kakak aku punya.Ermm...blh thn jgklah rasanya.Cepat dan pantas dia buat.Aku punya mee goreng.Masa nie blm sampai lagi, punyalah lama dia buat.Dah habis aku bdal ayam goreng kakak aku punya pon blm sampai lagi.Aku igtkan dia dah lupa nak buat order aku...ye lah order pn french fries pn lom sampai gak.Hangin aku dah nak habis aku teguk air mangga masam aku...huhu.Aku dah nak bngun tanya dah....tp dia lbh dulu hantar order aku.Nasib baik....klu tak haru jadinya klu aku dah p tanya.Mak aii...nie yg buat aku hangin.....dahla masa lama....sampai2 nampak lah berselera aku nak mkn...aduh....nak telan rasa sangkut kat tekak...punyalah masin....terlebih garam gamaknya...huhu..nak complen ...mls arr...tkut pemilik restoren tu malu jer...aku mkn sambil minum air mangga yg masam tu...sedeyyy
 Inilah air mangga aku.Aduh aku igtkan manis ....bla sedut skit masam macm minum fresh orange jer.Aku rasa dia tertukar..aku nak air mangga tp dia g buat air oren....huhuhu...
Nie pulak air capuccino panas abg ipar aku.Aku tak thu best ker tak coz dia tgglkan suku lagi sblm dia blah.huhu.Org ckp cafe nie mcm femes lah jgak kat Tanah Merah.tp bila aku g mkn kat ctu...apa pon tak blh...huhu.Ermm...lain kalu tak nak dah g mkn kat cni.tak best...huhu...tdak memenuhi selera tekak aku...huhu.Apa???gambar mee goreng aku...tak sempat nak ambik coz dia lambat siapkan order aku n pas tu tak sedap n masin lak tu....hangin jer aku nak ambik gambar..Air root beer kakak aku pon tak pior mana gak.Tp hentam jer lah labu...dah order kan.

oklah aku stop cnie dulu.ader masa aku tulis yg terhangat di pasaran lah plk...haha..oklah babai...muahhh:)

Monday, September 26, 2011

Reasons I Love You


I can be myself when I am with you.

Your idea of romance is dim lights, soft music, and just the two of us.

Because you make me feel like, like, like I have never felt before.

I can tell you anything, and you won't be shocked.

Your undying faith is what keeps the flame out of love alive 

You and me together, we can make magic.

We're a perfect match.

Thinking of you, fills me with a wonderful feeling.

Your love gives me the feeling, that the best is still ahead.

You never give up on me, and that's what keeps me going.

You are simply irresistible

I love you because you bring the best out of me.

Your terrific sense of humor

Every time I look at you, my heart misses a beat

You're the one who holds the key to my heart

You always say what I need to hear (You are perfect).

You have taught me the true meaning of love.

Love is, what you mean to me - and you mean everything.

You are my theme for a dream.

I have had the time of my life and I owe it all to you.

When I look into your eyes, I can see your heart.

Your love for me is a natural anti-depressant.

I love to hear your voice. 

Your love has helped me to rediscover myself. 

Your love is an effective anti-dote to despair. 

I love to wake up with you by my side...It makes my days better. 

You always make me feel that you are by my side no matter what.

I love that feeling of being secure when you wrap your arms around me.

I love the way you keep your cool when I do something stupid.

Just being with you feels like I can defy the whole world.

You mean the world to me.

I like your small gestures that speak volumes about how much you care.

I love the way you treasure the gifts that I gave you. 

I love the way you patch up with me after a tumultuous fight. 

And, of-course, your intelligence, 'cause you were smart enough to fall in love with me ;-)

Sunday, September 25, 2011

Daddy, how was I born?







  Daddy, how was I born? 

A little
 boy goes to his father and asks 'Daddy, how was I born ?'  

The 
father answers, 'Well, son, I guess one day you will need to find out anyway!  Your Mom and I first got together in a chat room on Yahoo.  Then I set up a date via e-mail with your Mom and we met at a cyber-cafe.  We sneaked into a secluded room, and googled each other.  There your mother agreed to a download from my hard drive.  As soon as I was ready to upload, we discovered that neither one of us had used a firewall, and since it was too late to hit thedelete button , nine months later a little Pop-Up appeared that said:  


Scroll down....










 







'You got Male!'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...