KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, September 17, 2011

Pengawalan Kolestrol.....


Makanan seimbang yang disertai dengan aktiviti fizikal merupakan aspek yang harus diutamakan dalam usaha menangani kebanyakan penyakit masyarakat masa kini. Mungkin sesetengah dari kita sudah jemu mendengar cadangan ini, namun percayalah ia masih relevan dan terbukti berkesan hingga kini. 

Kebanyakan daripada kita boleh melihat perubahan yang positif selepas sebulan berpuasa, terutamanya penurunan berat badan atau perut yang lebih kempis. Namun, ramai juga yang akan mengeluh apabila keadaan akan kembali kepada asal selepas sebulan hari raya. Begitu juga dengan masalah kesihatan lain seperti diabetes dan kolesterol. 

Makan secara berlebihan dan tidak terkawal terutamanya dalam sebulan selepas hari raya dengan undangan rumah terbuka yang kebanyakannya menyajikan hidangan lazat yang sukar untuk ditolak. Makanan seperti kek, pelbagai biskut, kuih-muih yang seringkali menjadi hidangan wajib banyak mengandungi lemak trans akan meningkatkan pengambilan lemak yang tidak sihat. Tidak terkecuali hidangan lain seperti rendang ayam, daging, sate yang rata-ratanya mengandungi kolesterol dan lemak tepu yang sukar ditentukan kandungannya. Oleh yang demikian, hadkan pengambilannya dan makanlah secara sederhana. 

Sementara mengawal pengambilan makanan adalah penting, mengambil suplemen untuk mengawal kolesterol mungkin berbaloi untuk dipertimbangkan. Red Yeast Rice yang mengandungi sejenis statin semula jadi hasil dari penapaian beras dan yis merah merupakan antara hasil penyelidikan yang bermanfaat dan seringkali disyorkan untuk pengawalan kolesterol. 

Red yeast rice yang mengandungi monacolins merencatkan penghasilan kolesterol yang menyamai ubat statin dan dengan itu membantu mengurangkan paras kolesterol tubuh. Ia merupakan cara alternatif untuk menangani peningkatan paras kolesterol bagi mereka yang tidak mengambil ubat anti kolesterol. 

Kita dinasihatkan agar menjauhi pengambilan lemak berbahaya, sebaliknya pengambilan lemak baik seperti asid lemak omega-3 akan memberi manfaat kesihatan. Asid lemak omega-3 tergolong dalam kumpulan asid lemak perlu yang tidak boleh dihasilkan tubuh, maka memperolehinya daripada makanan adalah perlu. Bagi masalah kolesterol, pengambilan asid lemak omega-3 seharusnya diambil sebagai suplemen harian kerana ia didapati memberi kesan tambahan dalam usaha mengawal peningkatan kolesterol. Hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan kombinasi Red yeast rice dan asid lemak omega-3 dengan dos yang sesuai boleh bantu mengawal peningkatan kolesterol setara dengan pengambilan ubat anti kolesterol. 

Asid lemak omega-3 daripada ikan atau suplemen minyak ikan boleh membantu mencegah masalah jantung di kalangan individu yang sihat dan juga bermanfaat kepada mereka yang sudah ada penyakit jantung. Asid Eikosapentaenoik (EPA) dan Asid Dokosaheksaenoik (DHA) yang terkandung dalam minyak ikan dari kumpulan omega-3 dibuktikan bermanfaat kepada jantung dengan menstabilkan plak pada arteri dan tekanan darah. 

Amalan pengambilan minyak ikan juga diketahui mengurangkan risiko aterosklerosis; iaitu pembekuan arteri akibat pemendapan lemak, serangan jantung dan kegagalan jantung. Sumber omega-3 yang baik termasuklah salmon, sardin, trout, herring dan beberapa lagi. Bagaimanapun, ramai yang mempertimbangkan pengambilan suplemen minyak ikan untuk memperolehi jumlah yang mencukupi untuk perlindungan jantung yang optimum.
 

Friday, September 16, 2011

Creative Lamps....
















Thursday, September 15, 2011

CuKai prepaid 6% diTANGGUHKAN???



     Bru nie heboh bila kerajaan mengumunkan tax 6% dikenakan ke atas smua kad kad prabayar yg ada diMalaysia.Aku pon naik gelabah gak bila dgr pengumuman tu.Al-maklumlah aku nie kaki topup jgk...ye lah seminggu sepoloh hengget ko.Ko mampu ker?Aku lgi lah tak mampu klu ko tak mampu...haha....try lah korang bayang kan klu sebulan brapa aku habis.Klu dulu beli RM10 tak der dah sen kat blakang.Nie klu ada tax ada 60 puloh sen plak kat blakang mcm beli bajulah plk...huhu.Klu 10.60 darab 4.....jawapannya=42.40....2 hengget 40sen tu klu aku wat beli sarapan pagi dah 2x aku blh beli...klu nasi tu harga dia RM1 la...hehr
       Bila aku dgr kerajaan buat pengumuman balik pasal penangguhan tax nie lega skit rasa hati nie.Klu tak hari2 dok pk mana lah nak cr duit lbh nak biayai smua bnda kat atas dunia.huhu.Aduh pelik jgk aku bila dgr slogan Rakyat Didahulukan.....tp bla prepaid dikankan tax bukan rakyat didahulukn...tu rakyat dpaksa membayar  cukai kpd syarikat2 telekomunikasi yg dah kaya raya.Inilah yg dkatakan....yg miskin lgi lah bertambah miskin....yg kaya menjadi smakin kaya.Ini mmg tidak adil sama skali...huhu.
       Cuma satu jer yg aku pinta moga Allah selalu murahkan rezeki aku...aamiin...
Oklah dah panjang jgk aku membebel kat blog aku ni.Lian kali aku tulis lagi walaupon blog aku nie tak sehebat blog org lain.Tp nie lah blog aku yg lahir dari hati aku sendiri.sekian .Adios...babai...muahhhhh

Wednesday, September 14, 2011

CuTi-cUtI RaYa...:)







Gambar nie kitaorang ambik masa dalam perjalanan balik dari Pekan, Pahang.Kitaorang g hantar adik bongsu daftar kat Universiti Malaysia Pahang.Tuu dia mak aku...dah mcm mak datin posing dpt The Legend Resort.Oklah tu ma...sekali skala dapt possing...hehe

 Ni kakak aku ngn anak sulung dia.bkn main lagi possing skali tak nampak muka coz cahaya kat luar lagi terang dari fasl camera tel aku...hihik...Sori long muka o tak nampak...:)
 Nie anak dia yg bongsu.bukan main lagi possing dkt ketupat....like a model lah dik...
 Wah2 kakak n mak aku nie...tak habis nak possing...kat swimming pool pn diorang bantai possing gak..ahaks
 Tak habis2 lagi ka.long aku nie...pssing ttp possing kan long....
 Ehh2...terselit jgk aweks cun yg sorg nie...ayu plk tu bla bergambar..haha
 Amboi bnyak btl gambar ko long...mentang2 aku jg camerawomen...haha
 Wah berlatr belakangkan Pantai Cherating tu.....:)
 aku pon tak nak lpskan peluang gak...Cantikkan view kat blakang aku tu...:)
 Wah2...mak aku kemain lagi ader gak gambar dia kat cni...Well done my mom...good jobs...
 Cantikkan pemandangan Pantai Cherating nie....:)
 Amboi anak buah aku nie..possing ala2 bollywood gtu...
 Hah..ada jgk si budak kecik....naperlah rambut ko berserabai dik...haha
 Muka bdak tak nak bergambar....huhu
 Tak habis2 lagi si Athirah nie bergambar...
 Lorr...muka dia lagi.....:)
 Milky chocholate shakes...sdap sgt2 berbanding air buah yg lain.Yg lain semua tawar...tak der gula kot restoren nie..haha
 Nielah fresh orange yg btl2 rasa orange jer...tak der rasa gula skit pon...haha
 Chicken chop anak buah aku...Sepinggan Rm30...klu tak slap aku....mahal tol mkn kat cni...huhu
Nie katanya nasi goreng special...tp bla mkn mcm nasi goreng kicap jer rasanya..yg specialnya ader udang n sotong.Past tu dia taruk telur mata,keropok, n ayam goreng.Harganya blh tahan jgk RM20 hengget lbh gak....Cekik darah tol...huhu

oklah aku chow dulu...see u next entry....babai...muaahhhh

Nikah kna Cukai???

aku nikah kan dikau dengan anak perempuanku dengan sipolan binti sipolan dengan maskawinnya RM10000.00 termasuk cukai 6% tunaiiiiiiii......

haha...nak nikah pon kna cukai ke???biar btl....:)

Tuesday, September 13, 2011

12 sbb mengapa haid anda lewat.....


Risau sebab haid tidak datang? Kecuali anda memang merancang untuk hamil, haid yang lewat memang memeningkan kepala kebanyakkan wanita.
Kehamilan adalah perkara pertama yang anda fikirkan sejurus haid anda lewat tetapi ia bukanlah satu-satunya sebab mengapa haid tidak datang. Dibawah terdapat 12 kemungkinan kenapa ia boleh terjadi:
  • Tekanan. Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.
  • Masalah kesihatan: Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita.
  • Ubatan: Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.
  • Berlebihan hormon prolaktin
    Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.
  • Menyusu badan
    Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.
  • Masalah tiroid
    Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.
  • Gemuk
    Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.
  • Terlalu kurus
    Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.
  • Tersilap kira:
    Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.
  • Menopos
    Bagi mereka yang berusia lewat 40รข€™an, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.
  • Pencegah hamil
    Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!
  • Hamil
    akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil!... congrats!! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan.

Monday, September 12, 2011

Duit main FB???haha


 Duit pn main facebook

Sunday, September 11, 2011

Reunion 2011...:)

 Nie hari raya pertama klu tak silap aku kol 3 lbh.....ermm aku datang ke tempat reunion dah agak lwt..coz mula2 tu aku igt tak jadi.Aku msg kawan aku yang handle reunoin nie...dia ckap dtg jerlah..tak der org lagi.Aku pn g jer la.Mula2 igt nak berlayar ke kayangan dah coz mlm td td lwt so nak bayar balik lah 1jam lagi..hehe.Oleh krn kawan dah ajak g aku batalkan saja hasrat murni aku tu...Ahaks.Masa start motor nak g anak buah aku plk nak ngikut kna tggu dia siap lah plk.Tak bawakkan lain lah plk jadi nya..haha.Aku sampai lbh kurang kol 3.15ptg...Masa datang tu sempat lah jumpa kawan skolah aku yg lama dah tak bersua walaupun dok satu kg...Rosliza Mohd Nasir i proud of you coz dah kwen n dah pregnant pon.Ermm..aku nie entah bla lah lagi.Dia dtg lagi awal pd aku...so aku smpat berborak kjap jer ngn dia coz dia nak beransur balik dah.Sementara menunggu kawan2 yg lain datang aku ngaplah dulu apa yg kawan aku sediakan.Dah siap makn nasi bagai aku mebnunggu kawan2 aku sampai...Tggu punya tunggu last2 dua org nie jer datang.huhu...sedih asyik jumpa muka yg sama jer tiap2 thn....:)
So,4org nie jerlah yg sempat aku kami bergambar.Aku pn beransur balik selepas seisi bergambar nie..coz anak buah aku dah merengek nak balik.Terpaksalah aku akur ngn kehendak dia.
Nie lah kawn2 aku aku yg masih single-mingle mcm aku nie.hehe.Tiap2 thn muka dua org nie lah yg slalu aku jumpa.haha.Apa2 pon tq kat Rosnani Muhammad koz sudi menganjurkan majlis reunion nie.Wlaupn tak ramai yg datang tp best gak aku dapat ngap nasi arab berlaukkkan kari kambing lbh skit.haha.Tq neni.Wat nora n ila...hope dapat jumpa lagi dmasa2 akan datang...InsyaAllah,,,,

Ok...that all for today...lain kali aku updates yg baru lagi...babai....muahhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...