KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, July 23, 2011

Afgan-Pada Mu Ku Bersujud



ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat selain hanya nama-Mu Ya Allah* esok ataukah nanti ampuni semua salah ku lindungi aku dari segala fitnah
reff:
kau tempatku meminta kau beriku bahagia jadikan aku selamanya hamba-Mu yang slalu bertakwa
ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu saat Kau limpahkan karunia-
Mu dalam sunyi aku bersujud
repeat *, reff
repeat reff
pada-MU 

Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. 

Ambillahwaktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. 
Ambillahwaktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. 
Ambillah waktuuntuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikanTuhan. 
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menujukebahagiaan. 
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah muzik yangmenggetarkan jiwa
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuathidup terasa bererti. 
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilaikeberhasilan. 
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menujusyurga.

Friday, July 22, 2011

Majalah Kegemaranku....



Ini lah majalah yag menjadi kegilaan aku.Pantang nampak majalh nie sure aku nak beli lah.Tambah2 klu tgk artis kawen cepat jer aku beli.Tapi majalah nie berinfomasi.Bnayak benda aku blh thu klu baca majalh nie.Dari segi agama, fesyen, masakan dan banyak lagi.Pendek kata ia memenuhi cita rasa semua pembacalah.Nie yg lama punya yang baru tak sempat nak snap lagi.Nnt klu ader masa aku snap yg terbaru plk k.Saper2 yg boring tu blhlah baca majalah Wanita nie...lelaki pon blh baca gak.Sbb dlm majalah nie ader salum kolum khas untuk lelaki...ahaks.....:) daripada membuang masa begitu sahaja baik baca majalah mcm nie,Leh gak tambahkan ilmu...btl tak kawan2 blogger.hehe.oklah aku stiop dulu lain kali tulis lagi....babai

ThE AmAzInG SaLt...

SALT USES .. YOU MAY HAVE NOT KNOWN BEFORE

1. If you drop a whole egg on the floor, pour salt all over the egg, let it sit for awhile, then use dustpan, the egg will come right up, without all that mess. 

2. Soak stained hankies in salt water before washing. 

3. Sprinkle salt on your shelves to keep ants away. 

4. Soak fish in salt water before descaling; the scales will come off easier. 

5. Put a few grains of rice in your saltshaker for easier pouring. 

6. Add salt to green salads to prevent wilting. 

7. Test the freshness of eggs in a cup of salt water; fresh eggs sink;bad ones float. 

8. Add a little salt to your boiling water when cooking eggs; a cracked egg will stay in its shell this way. 

9. A tiny pinch of salt with egg whites makes them beat up fluffier. 

10. Soak wrinkled apples in a mildly salted water solution to perk them up. 

11. Rub salt on your pancake griddle and your flapjacks won't stick. 

12. Soak toothbrushes in salt water before you first use them; they will last longer. 

13. Use salt to clean your discolored coffee pot. 

14. Mix salt with turpentine to whiten you bathtub and toilet bowl. 

15. Soak your nuts in salt brine overnight and they will crack out of their shells whole. Just tap the end of the shell with a hammer to break it open easily. 

16. Boil clothes pins in salt water before using them and they will last longer. 

17. Clean brass, copper and pewter with paste made of salt and vinegar, thickened with flour 

18. Add a little salt to the water your cut flowers will stand in for a longer life. 

19. Pour a mound of salt on an ink spot on your carpet; let the salt soak up the stain. 

20. Clean your iron by rubbing some salt on the damp cloth on the ironing surface 

21. Adding a little salt to the water when cooking foods in a double boiler will make the food cook faster . 

22. Use a mixture of salt and lemon juice to clean piano keys. 

23. To fill plaster holes in your walls, use equal parts of salt and starch, with just enough water to make stiff putty. 

24. Rinse a sore eye with a little salt water. 

25. Mildly salted water makes an effective mouthwash. Use it hot for a sore throat gargle. 

26. Dry salt sprinkled on your toothbrush makes a good tooth polisher. 

27. Use salt for killing weeds in your lawn. 

28. Eliminate excess suds with a sprinkle of salt. 

29. A dash of salt in warm milk makes a more relaxing beverage. 

30. Before using new glasses, soak them in warm salty water for a while. 

31. A dash of salt enhances the taste of tea. 

32. Salt improves the taste of cooking apples. 

33. Soak your clothesline in salt water to prevent your clothes from freezing to the line; likewise, use salt in your final rinse to prevent the clothes from freezing. 

34. Rub any wicker furniture you may have with salt water to prevent yellowing. 

35. Freshen sponges by soaking them in salt water. 

36. Add raw potatoes to stews and soups that are too salty. 

37. Soak enamel pans in salt water overnight and boil salt water in them next day to remove burned-on stains. 

38. Clean your greens in salt water for easier removal of dirt. 

39. Gelatin sets more quickly when a dash of salt is added. 

40. Fruits put in mildly salted water after peeling will not discolor . 

41. Fabric colors hold fast in salty water wash. 

42. Milk stays fresh longer when a little salt is added. 

43. Use equal parts of salt and soda for brushing your teeth. 

44. Sprinkle salt in your oven before scrubbing clean. 

45. Soaked discolored glass in a salt and vinegar solution to remove stains. 

46. Clean greasy pans with a paper towel and salt. 

47. Salty water boils faster when cooking eggs. 

48. Add a pinch of salt to whipping cream to make it whip more quickly. 

49. Sprinkle salt in milk-scorched pans to remove odour. 

50. A dash of salt improves the taste of coffee. 

51. Boil mismatched hose in salty water and they will come out matched. 

52. Salt and soda will sweeten the odor of your refrigerator. 

53. Cover wine-stained fabric with salt; rinse in cool water later.. 

54. Remove offensive odours from stove with salt and cinnamon. 

55. A pinch of salt improves the flavor of cocoa. 

56. To remove grease stains in clothing, mix one part salt to four parts alcohol. 

57. Salt and lemon juice removes mildew. 

58. Sprinkle salt between sidewalk bricks where you don't want grass growing. 

59. Polish your old kerosene lamp with salt for a brighter look. Remove odors from sink drainpipes with a strong, hot solution of salt water. 

60. If a pie bubbles over in your oven, put a handful of salt on top of the spilled juice. The mess won't smell and will bake into a dry, light crust which will wipe off easily when the oven has cooled. 

Thursday, July 21, 2011

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

 

Wednesday, July 20, 2011

HARUS DICONTOHI







Korang lynlah gambar2 anak  dan menantu Sultan Brunei nie.Sejuk mata aku memandang tgk isterinya tak kekok dan tak malu dukung anak ke majlis2 besar.Susah nak jumpa zaman skarang nie wanita berpangkat mcm nie nak dukung anak ke mana2 majlis besar.Harus di contohi oleh smua pihak. 

Tuesday, July 19, 2011

Majlis HaRi JaDi..........



















Assalamualaikum......sori dah lama tak menulis kat blog nie.Yang ader tu aku copy n paste from my email jer.Sebenarnya aku tak der idea nak tulis ape tu aku main copy n paste je.Nie pon aku jumpa gambar masa adik aku sambut.Gambar nie sbnarnya dah lama tapi aku lupa nak upload.haha....oklah korang layan gambar yang tak seberapa tu...yang pasti gambar aku trak der coz aku jadi camerawomen masa tu...haha..okay lah aku stop cnie dulu lain kali klu ader citer best2 aku tulis lagi...babai....:)

Monday, July 18, 2011

Kesan kekurangan vitamin

Tahukah anda masalah berkaitan emosi juga boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin? Ya, ia bukan saja menunjukkan kesan dari segi fizikal, malah lebih dari itu, bila kita kurang vitamin. Jom kita tengok apa kesan-kesan kekurangan vitamin ni..
credit

Kesan kekurangan Vitamin B Complex  vitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak

Vitamin B1 - kurang kosentrasi dan daya tumpuan
Vitamin B3 - tekanan perasaan
Vitamin B5  kurang daya ingatan, stress
Vitamin B6 - mudah terasa hati, kurang daya ingatan, tekanan perasaan, stress
Vitamin B12 - kurang daya ingatan, keliru
Asid Folik - tekanan perasaan, gemuruh

Kekurangan Vitamin C -  bukan untuk kulit sahaja
Kekurangannya menyebabkan seseorang menjadi tertekan

Kekurangan Magnesium (dalam Ostematrix)
Kekurangannya menyebabkan seseorang mengalami tekanan perasaan, sukar tidur

Kekurangan Zinc
Kekurangannya menyebabkan seseorang mengalami kekeliruan, blank, tertekan, kurang motivasi, hilang selera makan, kurang kosentrasi.

Jadi bila anda mengalami perkara-perkara di atas, usah risau, anda masih belum gila.. cuma kekurangan vitamin saja.

Santai Pagi....:)

Ajoi mendapat kerja sebagai guru sandaran di sebuah sekolah di Kulai.

Selepas memperkenalkan diri, dia menyemak nama murid-murid darjah 3 Raya dan merasa agak pelik semasa membaca nama seorang murid, iaitu “W.TAUFIK WWW”.

Kemudian guru tersebut menanyakan perkara tersebut.

Cikgu Ajoi : “Cikgu nak tahu, siapa yang bernama W.TAUFIK WWW ?”.

Taufik : “Saya Cikgu…” (Taufik menjawab & berdiri).

Cikgu Ajoi : “Taufik, saya ingin tahu nama panjang kamu apa?”.

Taufik : “Maaf Cikgu Ajoi, panjang sangat..”.

Cikgu Ajoi : “Takpe-takpe Taufik,cakap jer..”.

Taufik : “Baik Cikgu , nama penuh saya ialah…Wabillahi TAUFIK-wal hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi

Wabarakatuh…”.

Cikgu Ajoi menarik nafas panjang dan terdiam.

Setelah dari darjah 3 Raya, Cikgu Ajoi kemudian masuk ke darjah 1 Mawar dan menyemak nama murid-murid.

Mata Cikgu Ajoi tertuju pada 1 nama yang unik iaitu “BKBKBDB DIAN”.

Kemudian Cikgu Ajoi menanyakan siapa muridnya yang mempunyai nama tersebut.

Berdirilah seorang murid dan menjawab “saya DIAN Cikgu…”.

Semasa Cikgu Ajoi melihat wajah murid itu seiras muka Taufik darjah 3 Raya.

Cikgu Ajoi : “Dian ada abang di sekolah ini?”.

Dian : “Ya Cikgu,nama dia TAUFIK.Abang saya darjah 3.”

Cikgu Ajoi : “Saya ingin tahu nama panjang Dian apa pulak?”.

Dian : “Baik Cikgu, nama panjang saya ialah…

Berakit-rakit Ke hulu Berenang-renang Ke tepian, Bersakit-sakit Dahulu Bersenang-senang kemu DIAN”

Cikgu Ajoi :@$%&#^%

Sunday, July 17, 2011

Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya.................. 
 
KITA BERTANYA :   KENAPA AKU DIUJI? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami 
telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." 
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3 
 
KITA BERTANYA  : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh 
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216 
 
KITA BERTANYA :   KENAPA UJIAN SEBERAT INI? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
- Surah Al-Baqarah ayat 286 
 
KITA BERTANYA  : KENAPA RASA FRUST? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal 
kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." 
- Surah Al-Imran ayat 139 
 
KITA BERTANYA :   BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala 
kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan 
kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan 
perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah 
sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada 
Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." 
 
KITA BERTANYA  : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan 
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada 
orang-orang yang khusyuk" - Surah Al-Baqarah ayat 45 
 
KITA BERTANYA :   APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka 
dengan memberikan syurga utk mereka... ? - Surah At-Taubah ayat 111 
 
KITA BERTANYA  : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 
 
QURAN MENJAWAB 
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku 
bertawakkal." - Surah At-Taubah ayat 129 
 
KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!! 
 
QURAN MENJAWAB 
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada 
berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir." - Surah Yusuf ayat 12 
  
Peringatan ini saya terima dari sahabat yang prihatin pada saya. Saya 
sebarkan peringatan ini kepada sahabat2 tersayang untuk ingat mengingati 
kepada kebenaran 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...