KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Friday, June 24, 2011

Tangani Stres

Kemarahan adalah satu masalah utama emosi akibat stres. Stres dialami oleh semua orang sama ada di rumah, sekolah atau tempat kerja. Stres, apabila keterlaluan, berpanjangan dan anda tidak ada kemampuan daya tindak akan membawa kepada kemarahan. 
Apa yang harus dilakukan apabila anda marah:
  • Menyedari yang anda sedang marah… Katakan: ‘Saya sedang marah!’
  • Bertenang...kira hingga sepuluh, tarik nafas panjang dan mengucap
  • Kenal pasti kenapa anda marah
  • Cuba dengar penjelasan orang lain
  • Anda perlu beredar jika tidak dapat mengawal kemarahan
  • Berbincang dengan orang lain jika tidak mampu mengendalikan kemarahan
  • Membiasakan diri memaafkan – menerima kenyataan bahawa manusia juga melakukan kesalahan
Cara mengurangkan kemungkinan untuk marah:
  • Berfikir secara positif
  • Jangan salahkan orang lain apabila berlaku kesilapan
  • Belajar menyukai diri sendiri
  • Belajar bertenang
  • Adakan hobi
  • Luangkan masa untuk keluarga, kerja dan beriadah
  • Dapatkan tidur yang cukup
  • Dapatkan teman untuk meluahkan masalah
  • Bersifat tegas/asertif
  • Tetapkan matlamat realistik untuk diri anda

Thursday, June 23, 2011

Cuti2...Hari Pekerja...:)













Sebnarnya dah lama aku g bercuti nie....tp lupa nak masukan dalm blog...hehe...okies korang laynlah gambar2 aku nie...hehe...aku tak der idea nak tulis aper....:)

Monday, June 20, 2011

SEhaRIan Busy Ngan KErJa OfiS......

Assalamualaikum......
Hari nie satu hari aku rasa tak updates blog aku.Bkn aper kerja kat ofis bnyak sangat past tu line internet plk dalm proses menaik taraf.huhu...Bengong aku rsa satu hari tanpa internet.Malam nie aku tmn engineer wat aper ntah.So, aku join sakli guna internet untuk updates aku punya blog...walaupon tak isinyer tak seberapa tak apa yang pnting aku dapt luahkan paer yang buat hari ni kat blog aku yg tak seberapa nie.hehe.aku pon tak thu nak tulis aper nie sbnarnyer.Otak aku dah jem dah nie....esok bnyak lagi kerja yg menanti.....banyak benda yg nak kan aku pk....Hope esok lbh baik dari hari nie....amin

Sunday, June 19, 2011

Renungan

Ramai manusia sangggup bahkan rela dipotong anggotanya bagi mengelakkan penyakit merebak... malangnya mereka marah2 bila Allah mengesyorkan potong ... bagi mengelak merebaknya penyakit masyarakat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...