KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Saturday, June 11, 2011

Budu Oh Budu......

Budu yang sangat lazat


budu cap ketereh


Assalamualaikum.....selamat pagi semua....:)

Pagi gler aku updates blog hari nie.Hari tak thu naper aku terasa nak citer pasal budu may b aku dgr radio thr.fm kot yg citer psal khasiat budu.Sebenarnya dah lama aku dgr pasal khasiat budu nie tp aku tak pernah ambik tahu pon coz aku igt orng2 main.Sjak media cetak n media elektronik menyiarkan pasal khasiat budu nie baru aku percaya.Ermm...sampai ahli pemakanan luar negara seperti Jepun, Amerika Syarikat, New Zealand dan lain2 lagi pon menjalankan penyelidikan tentang khasiat budu nie.Hebat tol penangan budu nie.Bangga aku sebagai rakyat Kelantan yang original bila khasiat budu di akui dseluruh dunia.hehe...Biar pun aku tak bermastautin tetap kat Kelantan pon..asyik merantau jer aku nie.Blalah nak balik dok Kelantan balik nie pon tak thu lah.huhu
        Penemuan baru2 ini membuktikan kandungan budu mengandungi gluthaione sebagai bahan antioksida, mengeluarkan sisa toxic & meningkatkan daya tahan tubuh(immune)yng dapatmemerangi pelbagai penyakit merbahaya & menghalang kanser.Untuk maklumat lanjut blh klik sini.
      Oklah cukup setakat ini dulu utk pagi nie.Ptg nie klu ada idea updates lagi....:)

Friday, June 10, 2011

Nuffnang oh Nuffnang......

Assalamualaikum.....

Tajuk bkn main lagi kan....nuffnang oh nuffnang.tapi citer dia bkan menggumbirakan hati tp menyedihkan hati.Ermm...rasanyaer dah 2 bln join nuffnag nie tp pendapatnner tak seberapa..tak thulah mana silapnyer.Aku dapat 15sen awal bulan April dulu sampai sekarang dok 15 sen tu jgk lah....orang lain dapat tebus sampai 2-3k sebulan.Aku nak lps RM50 hengget pon tak dapat.ader saper leh bagi thu tak sbb aper leh jd mcm tu.Aper keistimewaan org yg dapt 2-3k tu?aku tgk citer dalm dia tu bknlah hebat sangat.Just pasl.....tak payh citerlah nnt org cakap aku mengata diorang plk....huhuk...Apa2 pon rezeki dtangan Tuhan...biarlah Dia yg menentukanyer.Amin....
      Hari nie bos aku tak der kat ofis best la aku meng updates blog aku .Haha....Sap srh aku msk ofis hari nie.Hari nie kan cuti...beginilah jadinyer.Orang malas nak kerja srh gak masuk....haha.Jahat tol aku nie.Aku ader kerja tp tak thu nak buat mcm mana Coz kerja yg aku kna buat kna ader ketua.Tapi ketuanya asyik nak cuti bla lah siap kerja dberikan.huhuk.Dah la...mls nak citer pasal kerja dah....Hari nie cuaca Mendung kat Kuala Terengganu.Walaupon cuaca mendung tp bahangnyer terasa jgk.Alhamdulillah.....Cuaca redup wat orng selesa nak rehat kat rumah.Tp aku jer yg terlebih rajin dtng gak ofis.....huhuk....Minggu dpn aku wat hal plk la....hilang balik kg...haha.....Rajin aku sebenarnya ader makna.....hahah.....Oklah entah aper2 aku melalut...ku stop cni dulu.Lain kali aku tulis panjang2 lagi...k...babai

Di Saat Aku Mencintaimu









Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku


Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Korang laynlah lagu nie coz aku tak der idea nak tulis aper hari nie.Lagipon aku suker ngn lirik lagu nie.Dia macm ader kaitan nangn hidup aku jer....mengapa kau pergi dsaat aku memerlukan mu...huwaa nak nangis rasa....:(

ME and MY BOSS

ME and MY BOSS 


When I Take a long time to finish, 
I am slow, 
When my boss takes a long time, 
he is thorough 


When I don't do it, 
I am lazy, 
When my boss does not do it, 
he is busy, 


When I do something without being told, 
I am trying to be smart, 
When my boss does the same, 
he takes the initiative, 


When I please my boss, 
I am apple polishing, 
When my boss pleases his boss, 
He is cooperating, 


When I make a mistake, 
I' am an idiot.
When my boss makes a mistake, 
He's only human. 


When I am out of the office, 
I am wondering around.
When my boss is out of the office, 
He's on business. 


When I am on a day off sick, 
I am always sick.
When my boss is a day off sick, 
He must be very ill. 


When I apply for leave, 
I must be going for an interview .
When my boss applies for leave,
it's because he's overworked 


When I do good,
my boss never remembers, 
When I do wrong,
He never forgets 


what to do????????????? 






 
Dare to change..then u change..if u do not dare to change...don't complain if things remain the same...never ask people to change, you, yourself must change first, never expect others to change, you, must change first...if not things remain the same.

Thursday, June 9, 2011

New Contest : Kami Kaki Blogging !



aneesa
maisarah
wan iz

Aku yg Ketiadaan Idea.........

Assalamualaikum.......

Dah lama benar aku tak menulis kat blog nie.Bukan aper....aku stress semenjak 2 menjak nie.Bnyak sagt bnda yg nak dpk kan.Masalah kerja,masalah masa dpan.n mcm2 lagi lah..huhu.....Rasa mcm nak dmm pon ada jgk nie..Sjak msuk kerja after cuti Hari keputeraan minggu lps smlam baru aku balik awal.klu tak , kadang kol 9mlm bru sampai rumah...tak pernah2 aku kerja kuat mcm nie.Klu mak aku thu sure dia marah lah.Kerja sampai tak thu nak rehat.Klu ikutkan dia lbh baik aku tak pyah kerja klu slalu kerja lbh masa.Mmg kerja lbh masa tu bgus coz dpt duit lbh...tp masa rehat tak bnyak...Penat badan n minda....Nasiblah aku nie solo lagi...klu dah kahwin tak thu lah mcm mana.Entah2 laki aku tlng mask utk aku lak....hahha....Klu dpt suami mithali lah....InsyaAllah...amin.....Buat masa nie aku tgh edit gambar utk hantar kat consultant...tp dah boring2 sangt2 aku tulis lah blog nie kejap utk hilang boring.Klu boring sgt mahu aku teranjang jer pc nie....haha...nasib gak ader blog nie leh kuar idea yag tak berapa bernas nie.haha...klu korang baca blog aku nie sure boring jerkan....tak der apa2 yg menarik sbb tu tak ramai follower....hahha....Tak perlah yg pnting  korang baca gak skali skala blog aku yg tak seberapa nie.OKlah aku nak melalut entah apa2 dah....so aku stop dulu lah....ptg nie klu akder story best i writte again...k...babai...muahhhh

Wednesday, June 8, 2011

The new Puduraya!

Setelah tutup berbulan-bulan untuk renovation, tempat ni dah jadi macam KLIA pulak. Tapi aku cuma sempat snap yang bahagian dalam je, bahagian luar cuma sempat snap pintu masuk utama, takde kerja nak keluar snap bahagian tepi Hentian Puduraya, panas woi dekat luar!

Anyway, dulu kat Hentian Puduraya lah tempat segala sampah kat KL ni berkumpul bagi aku. Dengan ulat tiket yang annoying, bau asap bas, tempat duduk berminyak, kutu rayau, pencopet, .. Sekarang tidak lagi!
Dekat pintu masuk utama, escalators!

It look like this last time

Not anymoar!

Dulu, tempat duduk tak pernah cukup dan ianya kotor berminyak

Not anymoar! Tempat duduk dimana-mana

Dulu kaunter tiket sempit, takde aircond dan penuh ulat tiket

Not anymoar!
 
Btw aku suka bila pengurusan puduraya buat pintu automatik berkaca dekat setiap entrance platform bus, takdelah masuk asap bus dekat tempat menunggu. Oh and, ventilation system dekat platform bus pun macam dah improve, dah takde bau asap bus yang kuat masa tunggu bus dekat bawah macam dulu.

Korang pun boleh nampak bus departure screen dekat mana-mana, in case kalau flight korang dah cancel, boleh tahu right away..Eh flight pulak, silly me.. =p


Oh ye, yang paling best security dekat sini.. Kau boleh nampak security officer dekat mana-mana, setiap level mesti ada around 10 orang untuk halau ulat tiket dan menakutkan pencopet, and ada post polis dekat dalam tu. Dah tak perlu risau kene pau dekat dalam tu.


Kedai untuk korang beli bekal makanan/minuman pun ada banyak dekat ruang menunggu, kedai buku agama pun ada, incase korang nak bertaubat sebelum naik bus.. Manatau mati eksiden masa perjalanan ke, at least percentage masuk neraka tu kurang sikit. 


kENDURI KAWEN..........:)























Korang layanlah gambar2 aku g kenduri kawe kawn2 aku nie....tak der idea nak tulis apo dah....hehe....korang tunggu gambar aku kawenlah bru bnyak idea...haha....amin.....:)

Kini Muncul Bayi Tiruan

Dulu riuh pasal telur tiruan, daging tiruan. Sekarang ni timbul pulak pasal bayi tiruan. Hebat nya manusia zaman sekarang.

Seorang bekas pereka grafik yang sekarang menjadi pereka anak patung di England , Nikki Hunn, mencipta anak patung yang amat mirip sengan bayi sebenar. Anak patung bayi itu dibuat untuk menghibur hati para ibu yang kehilangan bayi.

Anak patung yang dinamakan “reborn babies” ini dibuat semirip mungkin dengan bayi yang sebenar. Kelembutan plastiknya hampir tidak ada bezanya dengan kulit bayi. Begitu juga dengan warna kulit dan matanya. Jarinya juga dilengkapi kuku dan kepalanya memiliki rambut tipis seperti bayi. Yang paling unik, anak patung ini boleh mengeluarkan air liur.

Anak patung ini itu tidak dibuat dengan jumlah yang banyak. Pembeli harus memesannya terlebih dulu dan boleh membawa foto bayi yang mereka inginkan. Kerena itu harganya cukup mahal, iaitu 300 dollar AS atau lebih RM 800.

Selain para pengumpul anak patung, pembelinya ialah para ibu yang kehilangan bayinya meninggal. Seperti Eve Hasty, wanita Amerika berusia 57 tahun, yang puterinya meninggal kerana leukemia pada usia tujuh tahun.

Hasty menamakan anak patungnya “Abby” dan meletaknya di dalam buaian seperti bayinya yang sebenar. “Abby mengingatkan saya pada anak saya ketika masih bayi,” katanya.

Bagi Hasty, Abby bukan sekadar anak patung. “Saya tahu dia tidak akan sakit dan tidak akan mati. Saya tidak akan merasa tertekan lagi,” kata ibu kepada seorang anak lelaki yang memberinya cucu perempuan berusia lapan tahun.

Ada juga wanita yang memesan anak patung itu kerana ingin memiliki anak tetapi tidak mempunyai waktu untuk menjaganya. Alasan mereka, anak patung ini tidak bertambah besar sehingga tidak perlu sering membeli baju.

Anak patung ini amat serupa dengan bayi sebenar, sehingga ramai orang menyangkanya ialah bayi sebenar. Dalam beberapa kejadian di Amerika Syarikat, polis harus memecahkan cermin tingkap kaca kenderaan kerana menyangkakan ada bayi terperangkap atau tertinggal di dalam kereta.
Eh btl ker nie???

Tuesday, June 7, 2011

What Is a Mother?

A mother can be almost any size or any age, but she won't admit to anything over thirty. A mother has soft hands and smells good. A mother likes new dresses, music, a clean house, her children's kisses, an automatic washer and Daddy.

*******************************************

A mother doesn't like having her children sick, muddy feet, temper tantrums, loud noise or bad report cards. A mother can read a thermometer (much to the amazement of Daddy) and like magic, can kiss a hurt away.

*********************************************

A mother can bake good cakes and pies but likes to see her children eat vegetables. A mother can stuff a fat baby into a snowsuit in seconds and can kiss sad little faces and make them smile.

*******************************************

A mother is underpaid, has long hours and gets very little rest. She worries too much about her children but she says she doesn't mind at all. And no matter how old her children are, she still likes to think of them as her little babies.

She is the guardian angel of the family, the queen, the tender hand of love. A mother is the best friend anyone ever had. Amother is love.

Monday, June 6, 2011

"Kalau Saya dapat RM300"



Tag 1-3 orang kawan korang dan encourage dorang utk join sama. Sharing is Caring =)
1)alongxp
2)kerabat astana
3)fazy anuar

Creative World Car


















Sunday, June 5, 2011

" Saya nak Jadi Bloglist Terbaru Cik Purple"

1. Follow blog saya
Dah follow dah....:)



2. Buat entri " Saya nak Jadi Bloglist Terbaru Cik Purple"
Cik Purple saya dah jd bloglist awak




3. Copy banner di bawah dan letak dalam entri anda





4. backlink ke entri ini / link kan kembali ke entri ini
cik purple mcm mana nak link balik...tak thula...:)
5. tag 2 orang rakan blogger, pastikan mereka tahu.
zaidah
6. Letak URL entri anda d ruang komen saya.

Siapakah lelaki dayus??

1) Nabi SAW bersabda :

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يومالقيامةالعاق لوالديه، والمترجلة،والديوثرواه أحمد والنسائي

Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat 

(bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : 
Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai
 lelaki dan si lelaki DAYUS" ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie ) 

2) Pernah juga diriwayatkan dalam hadith lain, soalan yang sama dari sahabat tentang siapakah dayus, lalu jawab Nabi:

قالوا يا رسول الله وما الديوث قال من يقرالسوء في أهله

Ertinya : Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : 

Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan 
( zina, buka aurat, bergaul bebas ) 
dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya) 

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya

 lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati 

oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) 
atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak 

diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, 
serta apa yang dibuatnya di pejabat dan 
siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya 

dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor 
atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan

 tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan

 pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan 

anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, 

mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya 
sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon

 dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya 
atas dasar seni dan lakonan semata-mata. 
Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. 
Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat

 dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh

 lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf 
oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan 

dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk 

dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya 
klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang 

dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan

 pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. 

Kedayusan ini hanya akan sabit kepada
 lelaki jika semua maksiat yang dilakukan 
oleh isteri atau anaknya secara terbuka 
dan diketahui olehnya, adapun 
jika berlaku secara sulit, suami tidaklah 
bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepad dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :-

" Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"

Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong 

dalam salah satu yang disebut tadi.

Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk 

dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, 

jika anda sayangkan suami dan bapa anda, 
janganlah anda memasukkan mereka
 dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. 

Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, 

pertahankan agama isteri dan keluargamu walau 
terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : "Barangsiapa yang mati dibunuh 

kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia 
adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...