KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Thursday, June 2, 2011

Makhluk-Makhluk Yang Kita Telan Secara Tak Sedar

Disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada. 
Kalau saja kita dapat melihat wajah, rupa dan bentuk makhluk-makhluk ini, pastinya kita tak sanggup untuk menelan mereka. Saya beritahu anda, wajah mereka sangat menggerunkan!



http://ruanghati.com/wp-content/uploads/2010/08/kutu.jpg



Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Kalau anda tidak berasa gerun, anda bukan manusia normal :p



http://ruanghati.com/wp-content/uploads/2010/08/kutu2.jpg



Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.



http://ruanghati.com/wp-content/uploads/2010/08/kutu5.jpg



Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Bayangkan saja, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.



http://ruanghati.com/wp-content/uploads/2010/08/kutu4.jpg



Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). Nampak macam makhluk asing yang sangat tak kiut kan?



http://ruanghati.com/wp-content/uploads/2010/08/kutu3.jpg



Gambar ini pula hanyalah gambar lalat hitam yang selalu berterbangan dalam rumah anda. Bengiskan wajah dia ni?

7 Langkah Bijak Mengurangkan Gula....

Langkah 5


GANTIKAN PENCUCI MULUT SEPERTI KUIH, KEK DAN BUBUR DENGAN PILIHAN YG LEBIH SIHAT SEPERTI BUAH-BUAHAN.


KENAPA?


*Kuih, kek dan bubur mengandungi gula dan kandungan kalorinya lbh tinggi berrbanding buah-buahan.oleh itu, menggantikan kuih, kek dan bubur dengan buah-buahan dapat mengurangkan pengambilan kalori harian.
*Alamak dia ader table tapi aku tak thu nak buat mcm mana.Aku tak menuntut lagi ilmu mcm mana nak buat table dlam blog nie.Saper2 pandai leh tlg ajarkan...hehe
Okies....itu sahaja utk hari nie lain kali jumpa lagi klu tak busy...babai

Wednesday, June 1, 2011

!♥mcm2ada♥! Geruni lah Bahana pabila orang tinggal solat

Orang-orang yang meninggalkan sembahyang fardhu dgn sengaja 
tanpa keuzuran syarie adalah berdosa 

dan akan dibalas dgn azab iaitu Neraka Saqar sebagaimana 

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: 
"Apakah yg menyebabkan kamu diheret 


ke Neraka Saqar? 
Mereka menjawab, "Kami tidak menunaikan sembahyang" 

Sementara itu setengah para ulama membuat andaian 


berdasarkan hadis-hadis.... 
Orang2 yang meninggalkan sembahyang fardhu itu


 sama nilaian dengan dosa seperti berikut: 

1- Sembahyang Subuh - Barang siapa yang meninggalkan 

sembahyang Subuh, nescaya Allah akan mencampakkannya 

kedalam neraka selama 60 tahun 

2- Sembahyang Zohor - Barang siapa yang meninggalkan sembahyang 

Zohor dengan sengaja 

dosanya sama dengan membunuh 1000 orang Islam 

3- Sembahyang Asar - Barang siapa yang meningalkan sembahyang Asar 


dengan sengaja dosanya sama seperti meruntukan Ka'abah 

4- Sembahyang Maghrib - Barang siapa yang meninggalkan sembahyang Maghrib dosanya seperti ia berzina dengan ibunya atau anak perempuan 

bagi org2 lelaki ataupun berzina 

dengan bapa atau anak lelaki bagi org2 perempuan 

5- Sembahyang Isya' - Barang siapa yang meninggalkan Isya' 

nescaya Allah tidak akan redha ia tinggal didunia ini (bumi Allah) 
dan menggunakan segala nikmat kurniaan Allah.Segala gerak geri 

adalah semata2 dalam keadaan berdosa kepada Allah swt. 

Wassalam

Tuesday, May 31, 2011

kEmAnA Aku MeNhILaNg???

Assalamualaikum.....

Mest korang tertanya-tanya mana aku mghilang coz dah lama tak mghupdates blog.Biasa dalam sehari 2x aku updates blog walaupon aper yg terbaru itu aku copy n paste from my email jer...hehe.Sebenarnya mcm nie citer....hari sabtu 2 line internet kat ofis aku nie rosak tak thu naper may b sbb hujan kot.Dah call Telekom wat report tp hari sabtu dia tak ambil tindakan coz hari sabtu cuti kat Terengganu so kna tunggu hari  Ahad lerr...Ermm .....btl sangkaan aku, hari Ahad wakil tchnician cal aku tanya pasal kerosakn tel aku.Mcm-mcm dia tanya......mcmlah aku thu aper rosaknyer.Klu aku thu tak payah aku wat report,aku repair sendiri jerlah....haha.Tel bukan main awal lagi....kol 8 lbh mcm tu....yg aku hangin satu badan tu tgh baru siap repair.Hurmm.....aku just check fb,email nuffnang,churp2 aku n tak sempat pon nak hupdates blog aku....huhuk...sbb aper tak sempat....sbb after rehat aku nak balik kg.Keesokan ahri ader interview.
So,semalam aku g interview kat KEMAS untuk jawatan gred S27.Aduh seksanya hari nie bisa2 seluruh badan.Tp aku bersyukur untuk larian 2.4km aku dapat wat rekod baru under 18minit.Alhamdulillah....berkat nasihat kawan aku srh aku joging....so aku jonginglah walaupon dalam rumah.Ahaks...kawan2 blogger doakan aku berjaya interview nie....k....amin...sebenarnya bukan aku tak nak tulis panjang2 tapi kebisaan badan aku membuatkan idea yg bernas tak kunjung tiba..hehe.....lagi pon aku takut tersempak ngn bos aku....nampak mcm bos aku marah aku jer hari nie....huhuk...ahh lantaklah.....peduli aper aku dia nak mcm ker aper nasib aku msk hari nie....klu tak msuk langsung????ha...jawablah sendiri.......:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...