KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Thursday, April 28, 2011

Belalang oh Belalang....:)

 Inilah belalang misteri yng msuk umah aku .aku pon tak thu mcm mana dia blh masuk dlm rumah aku sebb aku jarang buka pintu or tingkap kat dapur.Tiba2 jer aku nampak dia menempel kat dinding umah aku....belalang aper pon aku tak thu.Orang tua kata klu warna hijau ader sesunggut panjang tu belalang pelesit....yg tu kna halau tak blh biar dok dlm rumah bahaya....yg nie aku rase mcm belalang yg kat hutan berbunyi kuat tu...Allah hualam.dia tak kacau aku, aku pon tak kacau dia jgk...tak penakut skit nak halau2 bnda2 mcm nie....aku biar jerlah...sampai masa dia kluar dia kluarlah sendiri....huhuk
Ini mlm td punya citer...al-kisahnyer....aku msuk dapur nak mask pas tu aku cari belalang tu kat mana...mula tgk ader kat area sinki...aku wat tak thu jerlah....aku teruskan memasak.Masa aku kluar masuk dapur tu aku tgk dia dah tak der kat sinki tu...cr punya cr aku dok menempel kat pinggan saya slalu aku guna mkn nasi.Aku....aku dah pening nie mcm mana nak halau aku nak pinggan tu nak mkn nasi....aku tunggu punya tunggu dia tak pergi2....Ermm...nasib baik lah ader pinggan kecik spare so aku lehlah makn dalam tu....huhuk....Nak halau kan tak pasal dia terbang ke arah aku lak....huhuk baik tak payah...biar jerlah....Tkut weh...kan tiba2 dia jd belallang vampire mcm mana?tak ke naya aku....hahah...ermm...klu dia bertukar jad putera belalang yg encem ok gak....leh gak jd calon aku...ahaks...Pagi td masa aku ambik air masak nak bawak datang kerja dia ader kat tingkap dapur...mintak2lah dia dah jumpa jalan kuar...Amin .Oklah seblm aku merapu ngn lbh panjang lagi  baik aku stop cni dlu....lain kali aku tulis lagi.....babai....assalamualaikum...:)

Wednesday, April 27, 2011

Denggi.....

 Inilah botol ubat nyamuk elektrik yg telah kehabisan berminggu-minggu tak gak aku beli refill....Mesti korang pelik tgk botol tu kan...bogel semacam jer....haha.Sebenarnya dia ader pembalut yng cantik tapi aku telah bogelkan dia sbb nak baca apa entah kat ctu.Hehe....tapi tak perlah bogel pon bogel lah asal ia berguna utk menghalau nyamuk...huhuhu.
Ha...inilah botol refill yang baru aku beli....dah pon guna malm td.Oleh krna dah lama tak menggunakannya nyamuk still ader lagilah.Ermm...tak per ko nyamuk mlm nie aku pasang lgi siaplah ko...Ridset tak bagi peluang.Bukan promote ubat nyamuk yer just nak bagi peringatan supaya berhati2 ngan nyamuk nie nampak jer kecik tp skali gigit blh bawa maut.Ingt2lah wahai rakan2 ku....klu ader nyamuk kat rumah tu....buatlah pencegahan awal sblm terkena...igt mencegah lbh baik dari merawati....:)

deman denggi (klu nak thu dgn lbh lanjut pasal demam denggi klik cnie yer....:)

Jom lyn lgu hindi....:)

Tuesday, April 26, 2011

For The Rest of my life....

Lagu Maher Zain yang paling aku suka....layannnnn

Rezeki....alhamdulillah.....:)

Alhamdulillah....

   Syukur kpada Allah S.W.T....belum pon sampai sebulan aku sharing2 iklan Churpchurp dia dah krdtkan RM0.54 dalam  aku punya Acc churpchurp.....sapa snang2 nak bagi bnyak tu dengan hanya sharing mcm tu....hehe...Walaupon jumpalahnyer skit tapi berbaloilah dgn aku yng tak aktif beblogging n tak active melayari internet diwaktu mlam.Terkejut jgk bla tgk kat acc dah dkrdtkan banyak tu....Biasa klu tgk kat nuffnang pendapatan semasa still RM0.00 lagi.Tak sangka churpchurp nie cpt lak dapat habuannyer....Ni yg aku suka sharing2 nie.Btl lah org kata "Sharing is Caring" mcm nie lah rupanyer....
     Oklah kawan2 itu ader yg aku nak share utk kali ini.Lain kali aku share lagi klu ader pertambahan dalm acc churpchurp aku....before that thank you Churpchurp....:) babai

Xtvt bila balik kg...........

 Mangga aper ntah nie aku beli kat kdai sayur.Klu mkn mcm tu tu jer tak best kna ader pencecah macm kuah rojak tu bru best...:)
 Nie petola yang mak aku tanam kat kampung.Seblm mak aku petik ku ambik gambar dulu...Blah gak aku bawak 2,3 biji ke kuala terengganu nie...hehe
 Serai yg bapak aku tanam....bnyak sangat sampai kurus dah jadinyer.Suruh jual tak mahu dia ckp tak der harga kat kg nie.huhu...Tanam baru yer ayah...baru subur mewangi...hehe
 Ini lembu peliharaan bapak aku...Muka tgh bengan tu....sbb bapak aku marah dia...dia nak g jln2 lagi tapi ayah aku dah ikat dia dulu...hehe
 Kambing2 my father before masuk kandang...Say cheese my goat...kita possing dulu...hihik
 Inilah model yng tak berbayar.Seorang kakak n seorang adik.Dua pakai baju colour pink.Janji ker apa bdak 2 org nie....huhuhu
 Tadi kakak jer yg posing....nie adik pon dah posing sama dah....ermm...nasib dua2 comel....=)
 Si adik bersama kambing dia...nilah xtvt diorang sblm masuk waktu magrib...hehe
 Tadaa...inilah hasilnyer...petola yang dpungut dari kebun mak saya...Fresh dari ladang....besttt.
 Ini lak mangga siam yng dbeli d Pasar Tani Tanah Merah....8kg rasenyer beli hari 2....ini ajer yng tinggal...hehe
 Durian siam gak aku rasa klu tak silap aku....Not badlah isi dia....tp rasa dia tawar skit tp lemak tu aderlaha....Mahal oo....RM5.00/kg....aku beli 3 bji RM28.00
 Ini plk bekal yang aku bawak dari rumah sbb aku trn awal...Kuih karipap n kuih tepung bungkus yang famouslaha kat kg aku.Klu ader majlis bacaan yassin or tahlil sure kuih nielah yg org tempah.Klu ader sesiapa yang berminat nak tempah(Area Machang,Kelantan shj)lehlah koen kat blog aku nie...hehe
 Ini lah rupa tapai yanga adik buat sehari sblm aku balik...Dia buat dalm 2 jenis daun iaitu daun pisang and daun getah...Ermm...rasa dia best sagt....manis...kna plk ngncuaca panas skarang nie ada plk ais...lagilah terangangkat...hehe
 Inilah sayur yang aku pau dari kebun mak aku.and separuh lagi tu kakak aku beli dari cameron highlans.Dia singgah sewaktu balik dari ambik adik aku dperak....
Ermm...ini lak jagung manis dari cameron higlands.Oleh krana aku tak sempat nak mkn kat umah so aku bawaklah yang blm masak ke kuala terengganu.Best jagung nie...rebus kejap jer tak payah rebus lama2 nnt hilang manis dia....hehe
      Itulah kerja aku bila balik kg...tak terasa meriah klu tak der xtvt yg dbuat....tak blh dok diaam..Ader jer bnda yang nak dbuat.Tambah2 ader 2 orng anak buah aku tu...sure tak sunyilah rumah...minggu nie balik lagi...InsyaAllah...nak g pantai plk....so..tggu gambar baru dari saya yer......babai

Monday, April 25, 2011

Keinsafan untuk diri sendiri.........

Alhamdulillah.....terbuka jg pintu hati aku untk membeli buku-buku ilmiah mcm nie...Klu dulu bkn main ssh lagi nak tgk aku beli buku-buku bacaan sperti nie...Ini buku yg ke-4 aku beli.Biasanyer aku lbh suka bl majalah mingguan wanita tp aku kurangkan skitlah skarang nie.Majalah tu bukn tak der faedah banyak jgk faedahnyer tp budget tak mencukupi....huhu...Klu beli buku mcm nie 100x baca pon tak per.Klu majalah tu dah habis 1 round mulalah boring....tak thu nak baca aper dah.Dah mulah gatal tangan nak beli yg baru.Apa yang bestnye tentang buku mcm nie...Selain kita blh meningkatkan ilmu akhirat kita blh amalkan segala bacaan dan doa yang ada ddalamnyer.Alhamdulillah...aku dah menghafal 2 3 doa yang ader dlm buku nie.Dah aku jadikan amalan dalm hidup sehari2.
              Buku nie aku beli masa aku g lunch kat pizza hut tempah hari.Sementara aku tunggu engineer aku g beli barang aku belek buku2 ilmiah dan aku terminat untk membeli Buku Kumpulan doa pilihan daripada Al-Quran dan Hadis...apa yng terkandung dalm buku nie...nnat aku share dalm coretan yng akan datang.Terima kasih banyak2 kerana sudi membaca blog aku yg tak seberapa ini.Sekian dulu coretan utk kali ini...semoga berjumpa dmasa akan datng.Babai

Sunday, April 24, 2011

Inilah hasilnyer.....:)

 Inilah ruponyer kupon yang aku pau dr buruh binaan Indonesia aku....Aku dapat dapat 12 kupon rasernyer.Lbh kurang RM60......apa lagi dapt kupon tu trus jom pizzalah tgh tu....sbgai buktinyer tgk tisu yang kat bawak nie...pizza tak sempat nak mabik gambar coz dah lapar sgt trus ngap masuk perut jer....nyum2
Nie pla tisu dr pizza yanga ku simpan sampai skarang ader lagi kat blm bag yg aku bawa g kerja....hehe...tak knapa sayang plk nak buang...G mkn pizza tu habis kat RM40...then belanja tuan punya kupon nie RM 15 mcm tu lah kot....Tggal lagi satu kupon ngn aku ...nak lunch kat kfc leh lagi tu...hehe....korang nak thu diorang tu dapat dari mana kupon nie....diorang g hantar duit ke Indonesia melalui bank Malaysia.Klu diorang tu hantar banyak...banyak lah  dapt kupon tu....Korang tgklah betapa banyaknyer ....buruh binaan indonesia dah bawa balik duit kita ke negara diaorang....kita kadang2 kebuluran dan merempat dnegara sendiri....sorng2 gaji mengalahkan aku...aku kerja kat cni pon cukup2 mkn jer...Aku agakkan klu diaorng tu warganegara malaysia.....diaorang tu skarang dah pakai kete mewah gamaknyer.....Dahlah untung buruh binaan luar negara nie...permit company bayar....dok kongsi company bayar jgk....Aku warganegara Malaysia kna bayar sendiri....Aku tak thulah aperlah lah kelebihan warganegara asing nie....Sampai pekerja yg warganegara di anak tirikan....huhuk....Korang tanyalah kerajaan Malaysia....knapa blh jd mcm tu....????

27 061 : As-Saff


Posted on Tuesday, July 27, 2010 in Terjemahan Al-Quran

[1]
Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi, tetap mengucap tasbih kepada Allah; dan Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[2]
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!
[3]
Amat besar kebenciannya di sisi Allah – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.
[4]
Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela ugamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.
[5]
Dan (ingatlah peristiwa) ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: ” Wahai kaumku! Mengapa kamu menyakiti daku, sedang kamu mengetahui bahawa sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada kamu?” Maka ketika mereka menyeleweng (dari kebenaran yang mereka sedia mengetahuinya), Allah selewengkan hati mereka (dari mendapat hidayah petunjuk); dan sememangnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang fasik – derhaka.
[6]
Dan (ingatlah juga peristiwa) ketika Nabi Isa ibni Maryam berkata: “Wahai Bani Israil, sesungguhnya aku ini Pesuruh Allah kepada kamu, mengesahkan kebenaran Kitab yang diturunkan sebelumku, iaitu Kitab Taurat, dan memberikan berita gembira dengan kedatangan seorang Rasul yang akan datang kemudian daripadaku – bernama: Ahmad”. Maka ketika ia datang kepada mereka membawa keterangan-keterangan yang jelas nyata, mereka berkata: “Ini ialah sihir yang jelas nyata!”
[7]
Dan tidak ada yang lebih zalim daripada orang yang mengada-adakan perkara dusta terhadap Allah, sedang ia diajak kepada memeluk Islam; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang zalim.
[8]
Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).
[9]
Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad s.a.w) dengan membawa hidayah petunjuk dan ugama yang benar (ugama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala ugama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.
[10]
Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?
[11]
Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya).
[12]
(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga ” Adn “. Itulah kemenangan yang besar.
[13]
Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman.
[14]
Wahai orang-orang yang beriman! Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (ugama) Allah sebagaimana (keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: “Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan ugamaNya)?” Mereka menjawab: “Kamilah pembela-pembela (ugama) Allah!” (Setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...