KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Tuesday, May 3, 2011

Kebocoran gas drmah aku....

Inilah dia benda yang aku tkar sbb dia tak blh berfungsi dgn baik lagi.Bila pasang kat tong gas,gas kluar balik.Nasiblah aku tak cuti lama.Balik hari Jumaat n hari Ahad dah dtg balik.Klu tak, tak thulah aper dah jadi ngn umah sewa aku tu.Aku nie jenis yg ambik mudah pasal hal2 keselamatn dalam rumah...kan dah terima akibatnyer....nasib tak meletop rumah sewa aku tu...Nauzubillah.First masuk rumah tak perasan lagi berlaku kebocoran gas.Lps siap mandi ....aku mask dapur sbb perut dah lapar sagt....past tu aku perasan ader bunyi pelik.Mula tu igt angain kat kpla paip air yg kuar.Rupanya bkn.Aku pon tekapkan telinga aku kat tong gas.Mmg sah gas aku nak bunyi tu....So aku ttp gas tu n try utk pasang balik.3kali mencuba gas ttp kuar jgk.Tel mak aku tanya mcm mana....so dia ckp gelang getah kat tong gas tu ader ker tak?aku ckap ader...so dia ckp try pasang lagi...Aku ltk phone nak try lagi...masih tak dpt atasi jgk lagi....Aku dah buntu tak thu nak buat aper dah....Last2 aku mtk pertolongan jiran sblh rumah.So,akak tu srh anak dia datang tgk...First dia tgk , dia igtkan getah tu yg tak ok....Dia glah beli gelung getah yg baru n tlg tkarkan...tp hampa jgk bila pasang balik gas ttp jgk kuar....huhuk.That means kepala penyambung gas tu lah yg rosak.Mlm tu jgklah aku strt motor g beli kpala baru n g beli makanan kat luar coz perut dah lapar sesangat.Lps kenyang perut brulah aku mula operasi membaiki kplas gas aku tu..hehe...Aduh...lecehlah plk...nak cabut kpala gas dari wayar tu tak dpatlah plk...tel mak aku lagi...Mak aku bg idea klu tak dpt cbut potong ler wayr tu skit sbb wayar tu dah lama may be dah keras sssh nak buang yg lama tu....Huh aku aper lagi...Dgn pisau bru beli zap...skali potong trus putus wayar tu.....hehe....Adoiii...ader lagi masalahnyer...nak sambungkan wayar n kepala yg baru tak dapat lah plk.Masuk sparuh jer...tak penuh....masalah lagi.Tel mak aku lagi...mak aku ckp msukkan slow2 klu tak dpat gak sapu minyak skit....So aku buatlah aper yg dia srh....Alhamdulillah dapt masuk penuh jgk akhirnyer then aku kliplah ngan klip dia bagi ktat skit.Then bla pasang balik kat tong gas tiada lagi bunyi gas kuar.Tq my mum coz membantu anakmu dapat kesusahan.huhu...buat kawan2 sekalian...berhati2 ketika meninggalkan rumah...pastikan anda gas anda dttp ngn sempurna n jagn lupa cbut kepala penyambung gas sblm pulang bercuti....malang tidak berbau.....Sori gambar kat atas tu tak terang sgt coz lupa nak on night mode...:)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...