KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Followers

Monday, May 9, 2011

7 Langkah Bijak Mengurangkan Gula....

Assalamualaikum.....ermmm hari nie baru blh nak updates blog....sbb kerja dah tak der n boss pon dah g kl.So rilexlah aku hari nie.Minggu lps aku ader beli Majalah kesukaan aku tu.Majalah Mingguan Wanita.So, Aku ader terbaca pasal kesihatan.Apa yang aku nak kongsikan kat cni....langkah untuk mengurangkan gula....
Ok.....Langkah 1:
Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkabonat, air sirap dan kordial.
KENAPA???
Air kosong tidak mengandungi gula dan kalori berbanding minuman manis yng lain seperti jadual di bawah.....sori bnyak2 jadual tak blh nak post dalm blog nie lah.....huhu

  • 1 sudu gula membekalkan 20 kilokalori
  • 7 sudu teh gula membekalkan 140 kilokalori.Sekiranya seseornag mengambil 3 tin minuman berkabonat sehari, jumlah kalori adalah bersamaan 420 kilokalori.
  • Jumlah kalori yang terkumpul untuk sebulan adalah 12,600 kilokalori.
  • Jika tidak dgunakan, jumlah lemak yang akan terkumpul daripada badan adalah 1.8 kilogram.Ini belum dtambah dengan pengumpulan lemak daripada makanan yg berminyak, bersantan dan berlemak yg d ambil setiap hari.
  • Untuk membakar 420 kilokalori yang dperolehi daripada 21 sudu teh gula tambahan, seseorang itu perlu berlari atau menaiki tangga selama satu jam, berjoging atau berjalan menaiki bukit selama 1 jam, menari aerobik selama 75 minit,berbasikal selama 105 minit atau melalukan kerja-kerja rumah yg biasa seperti menyapu sampah, membasuh,memasak dan mengemas selama 3jam.

           

2 comments:

  1. bnyk cara gak ek nk bkar kalori..take note..
    bgaimana nk join entry ek..
    cmni..awk bce dlu syarat2 kt ats..(http://chomsky47.blogspot.com/2011/05/blogger-friends-forever-bff-contest.html)..lps dh follow dua2 blog..kena wt stu entry dimana harus mnjawb 3 soaln yg kami berikn..soaln 1-2 dan soaln slogan..lps bt entry hntrkn penyertaan kt komen bwh entry nih http://chomsky47.blogspot.com/2011/05/blogger-friends-forever-bff-contest.html..
    itu jer..
    slmt join..
    *akak cri shoutmix tp xjumpe..sori taip kt sini..

    ReplyDelete
  2. yup...tq koz sudi baca blog yg tak sebera nie.Ok...saya akan cuba yg terbaik k...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...